Máte
otázku?

Rozvod a bezpodielové spoluvlastníctva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Košice

Otázka: Rozvod a bezpodielové spoluvlastníctva

Dobrý deň, chcela by som požiadať o radu. Plánujem podať žiadosť o rozvod, no zaujíma ma, ako to bude s majetkovým vyrovnaním. Postavili sme dom na ktorý sme aj zobrali hypotéku. Dom stojí na pozemku, ktorý mi darovali moji súrodenci a je zapísaný na moje meno, čiže na liste vlastníctva som jediná majitelka. Pred stavbou sme u notára podpísali "rozdelenie BSM", kde je jasne uvedené, že dom je mojím majetkom. Táto opatrenie bolo vykonané pre banku, avšak hypotéku tiež považujem za svoj majetok. Pracovník v banke tvrdil, že ak by sme sa rozviedli, dom sa aj napriek tomu rozdelí na polovicu. Ako je to teda v prípade rozvodu? Má môj manžel nárok na dom a pozemok? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a bezpodielové spoluvlastníctva

Dobrý deň,

pokiaľ ste platne zúžili BSM notárskou zápisnicou, potom dom nepatrí do BSM a je Vašim výlučným majetok. Síce ste počas manželstva nadobudli vec (stavba nehnuteľnosti), ale ešte predtým ste túto vec vylúčili z BSM. Pri vyporiadaní BSM nebude predmetná nehnuteľnosť tvoriť masu BSM. Manžel bude mať jedine nárok podľa § 150 Občianskeho zákonníka: Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti.

Trápi vás "Rozvod a bezpodielové spoluvlastníctva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod a bezpodielové spoluvlastníctva (Rozvod)

Ďakujem pekne za odpoveď. Ako som však už uviedla, nejde o dedičstvo v pravom slova zmysle, ale o byt získaný prostredníctvom "darovacej zmluvy". Je to v tomto prípade zohľadnené rovnako? Teda, platia tu rovnaké princípy ako pri dedení-darovaní? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a bezpodielové spoluvlastníctva

(odpoveď odoslaná: 26.10.2016)

Dobrý deň. V zmysle ustanovenia § 143 Občianskeho zákonníka sú z rámca bezpodielového spoluvlastníctva manželov vylúčené nielen veci získané dedením, ale aj veci získane darovaním a tiež veci, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a veci vydané v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod a bezpodielové spoluvlastníctva (Rozvod)

Dobrý deň, plánujem podať návrh na rozvod a zaujíma ma otázka vysporiadania BSM po rozvode. S manželom sme počas manželstva nadobudli rodinný dom. Darovacou zmluvou som počas manželstva získala byt, ktorý som následne predala. Investovala som finančné prostriedky z predaja bytu do tejto spoločnej nehnuteľnosti, aby sme nemuseli brať hypotéku. Zaujímalo by ma, či budú tieto skutočnosti zohľadnené pri vysporiadaní BSM po rozvode. Môj manžel sa mi neustále vyhráža, že všetko bude rozdelené 50 na 50. Počas manželstva bol môj príjem vždy vyšší ako manželov. Z tohto dôvodu som sa vo väčšej miere starala o domácnosť a podobné záležitosti. V súčasnosti žijem so svojou maloletou dcérou mimo spoločnej domácnosti a túto nehnuteľnosť obýva iba môj manžel. Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a bezpodielové spoluvlastníctva

(odpoveď odoslaná: 25.10.2016)

Dobrý deň. Veci získané dedením patria do Vášho výlučného vlastníctva. Rovnako tak finančné prostriedky, ktoré získate predajom zdedenej veci. Preto ak ste takéto finančné prostriedky investovali do spoločného majetku, patriaceho do BSM, v rámci vyporiadania BSM by mala byť táto investícia zohľadnená. Uvedené vychádza zo zákonného znenia § 150 Občianskeho zákonníka, ktorý upravuje postup pri vyporiadaní BSM.


Podotázka: Rozvod a bezpodielové spoluvlastníctva (Rozvod)

Teda, nebudem musieť vyplácať ho z domu. Ale v prípade, že by som musela, (asi budem musieť preveriť ten papier o rozdelení BSM), a ja na to nemám finančné prostriedky, ako sa potom to rieši? Máme dve deti, 14-ročné a 3-ročné, ktoré zostanú so mnou. Môže nám súd prikázať predať dom a vyrovnať sa, ak nemám financie na vyplatenie manžela? Aj napriek takým faktom, ako to, že dom stojí výlučne na mojom pozemku? A hypotéku vlastním tiež ja?! Alebo sa to dá riešiť (asi je to blbé) ale cez nejaký splátkový kalendár, alebo zápočtom s výživným, ktoré by mal platiť manžel na deti? Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a bezpodielové spoluvlastníctva

(odpoveď odoslaná: 01.09.2016)

Dobrý deň,

keďže dom aj pozemok je Vašim výlučným majetkom Váš manžel nebude mať nárok na polovicu domu. Môže však žiadať, aby ste mu vyplatili to, čo sa z Vášho spoločného majetku vynaložilo na Váš výlučný majetok (dom a pozemok). Rovnako to môžete žiadať aj Vy, ak sa použili spoločné peniaze na majetok, ktorý patrí len manželovi. Na to majú právo obaja manželia. Uvediem príklad: dom je Vašim majetkom a z peňazí patriacich do BSM ste napr. použili 10.000 eur povedzme na rekonštrukciu. Potom bude mať manžel právo na to, aby ste mu uhradili 5.000 eur, (5.000 eur preto, lebo tie spoločné peniaze boli aj Vaše.). Ide však len o modelový príklad. Pri vyporiadaní súd prihliada aj na záujmy a potreby maloletých detí a na to, kto sa v akej miere pričinil o nadobudnutie spoločného majetku, a pod.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod a bezpodielové spoluvlastníctva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.