Máte
otázku?

Rozvod a alimenty


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Rozvod a alimenty

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o tom, či v prípade rozvodu existuje povinnosť manžela platiť manželke výživné, aby sa udržala jej životná úroveň. Ak áno, za akých okolností by sa to mohlo realizovať? S pozdravom.

Odpoveď: Rozvod a alimenty

Dobrý deň, áno, po rozvode má manželka nárok na príspevok rozvedenej manželky. Nejde ani tak o vyrovnanie životnej úrovne ako o príspevok ani výživu. Podmienkou je, že manžel nie je schopný sa sám živiť.

Príspevok na výživu manžela je v menšej výške ako výživné na manželku počas trvania manželstva.

Rozvedený manžel, ktorý nie je schopný sám sa živiť, môže žiadať od bývalého manžela, aby mu prispieval na primeranú výživu podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov.

Ak sa bývalí manželia nedohodnú, určí rozsah príspevku na výživu na návrh niektorého z nich súd. Prihliadne pritom aj na príčiny, ktoré viedli k rozvratu vzťahov medzi manželmi.

Príspevok na výživu rozvedeného manžela možno priznať najdlhšie na dobu piatich rokov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o rozvode. Súd môže výnimočne túto dobu predĺžiť, ak rozvedený manžel, ktorému súd príspevok priznal, nie je z objektívnych dôvodov schopný sám sa živiť ani po uplynutí tejto doby, najmä ak ide o toho manžela, ktorému bolo v konaní o rozvod manželstva zverené do osobnej starostlivosti dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, alebo o manžela, ktorý má sám dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav vyžadujúci sústavnú opateru.

Trápi vás "Rozvod a alimenty" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod a alimenty (Rozvod)

Dobrý deň, podala som návrh na rozvod so spätnou platnosťou výživného od dátumu podania návrhu na rozvod. Chcem sa spýtať, mám nárok na spätné výživné od momentu podania návrhu na rozvod až po rozvod, keďže manžel nás opustil, odsťahoval sa k svojej priateľke a neplatí nám výživné?

Odpoveď: Rozvod a alimenty

(odpoveď odoslaná: 04.12.2019)

Dobrý deň, z otázky sme pochopili, že ste podali návrh na rozvod a súčasne ste v návrhu uplatnili nárok na výživné medzi manželmi v súlade s ust. § 71 Zákona o rodine :
"(1) Manželia majú vzájomnú vyživovaciu povinnosť. Ak jeden z manželov túto povinnosť neplní, súd na návrh niektorého z nich určí jej rozsah tak, aby životná úroveň oboch manželov bola v zásade rovnaká. Pri rozhodovaní o určení rozsahu vyživovacej povinnosti súd prihliadne na starostlivosť o domácnosť.
(2) Vyživovacia povinnosť medzi manželmi predchádza vyživovaciu povinnosť detí voči rodičom."

Pokiaľ je návrh formulovaný v tomto smere, súd bude povinný sa ním zaoberať.
Otázke výživného medzi manželmi sa venujeme v mnohých našich odpovediach, vrátane otázky výživného medzi manželmi, ktoré odpovede by Vám mohli byť nápomocné.
Poznamenávame, že toto výživné Vám môže byť priznané len za čas do právoplatného skončenia konania o rozvod manželstva.

Po právoplatnosti rozsudku o rozvode v závislosti od Vašej situácie by ste mohli požiadať za splnenia zákonom stanovených podmienok o príspevok na výživu rozvedeného manžela podľa § 72 a nasl. zákona o rodine :
"Príspevok na výživu rozvedeného manžela
§ 72 
(1) Rozvedený manžel, ktorý nie je schopný sám sa živiť, môže žiadať od bývalého manžela, aby mu prispieval na primeranú výživu podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov.
(2) Ak sa bývalí manželia nedohodnú, určí rozsah príspevku na výživu na návrh niektorého z nich súd. Prihliadne pritom aj na príčiny, ktoré viedli k rozvratu vzťahov medzi manželmi.
(3) Príspevok na výživu rozvedeného manžela možno priznať najdlhšie na dobu piatich rokov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o rozvode. Súd môže výnimočne túto dobu predĺžiť, ak rozvedený manžel, ktorému súd príspevok priznal, nie je z objektívnych dôvodov schopný sám sa živiť ani po uplynutí tejto doby, najmä ak ide o toho manžela, ktorému bolo v konaní o rozvod manželstva zverené do osobnej starostlivosti dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, alebo o manžela, ktorý má sám dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav vyžadujúci sústavnú opateru.
§ 73 : Právo na príspevok na výživu zanikne, ak oprávnený manžel uzavrie nové manželstvo alebo ak povinný manžel zomrie."

V prípade problémov nás kontaktujte, prípadne môžete  s nami konzultovať už podaný návrh na rozvod a určenie výživného na čas do rozvodu.
 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod a alimenty (Rozvod)

Dobrý deň, má 69-ročná dôchodkyňa, ktorá je rozvedená a má status ZŤP, nárok na príspevok od svojho exmanžela, ak jej dôchodok je 350 €? Jej exmanžel, ktorý poberá dva dôchodky, má dôchodok vo výške 1000 €. Vydržiavať sa musí z vlastných prostriedkov, pretože exmanžel je agresívny a nemožno s ním bývať v jednej domácnosti. Majetkové pomery zatiaľ ešte nie sú vysporiadané. Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a alimenty

(odpoveď odoslaná: 06.04.2018)

Dobrý deň. Úvodom si dovoľujem uviesť, že príspevok na výživu rozvedeného manžela je takpovediac časovo ohraničený, nakoľko ho možno priznať najdlhšie na dobu piatich rokov odo dňa právoplatnosti rozhodnutia o rozvode (výnimočne je možné danú dobu aj predĺžiť). Z Vašej otázky však nie je zrejmé, kedy došlo k rozvodu manželstva.

Ak už od rozvodu uplynulo viac než päť rokov, nad príspevkom na výživu rozvedeného manžela už ani nemožno uvažovať. Na druhej strane ak spomenutá doba ešte neuplynula, pre prípadný nárok na príspevok na výživu rozvedeného manžela je dôležité, aby boli splnené predpoklady určené v ustanovení § 72 ods. 1 zákona o rodine. Podľa tohto ustanovenia platí, že: "Rozvedený manžel, ktorý nie je schopný sám sa živiť, môže žiadať od bývalého manžela, aby mu prispieval na primeranú výživu podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov."

Z citovanej normy pritom vyplýva, že rozvedený manžel (oprávnený) nemôže byť schopný sám sa živiť. Na posúdenie daného predpokladu by bolo potrebné poznať aj ďalšie skutkové okolnosti okrem tých, ktoré ste uviedli v zadanej otázke. Z uvedeného dôvodu nie je jednoznačne možné posúdiť oprávnenosť prípadného nároku na príspevok na výživu rozvedeného manžela. Osobne sa však prikláňam skôr k tomu, že priznanie príspevku v danom prípade nemusi súd priznať. 


Podotázka: Rozvod a alimenty (Rozvod)

Dobrý deň, dňa 15. 6. 2016 som na Okresnom súde podala návrh na rozvod, UPP na čas po rozvode a návrh na výživné na manželku. Dňa 14. 2. 2017 sa konalo pojednávanie v prvých dvoch veciach - som teda rozvedená a syn je v mojej starostlivosti s určeným výživným. Pojednávanie vo veci výživného na manželku zatiaľ nebolo vypísané. Uvažujem, že podám žiadosť o vypísanie pojednávania v tejto veci. Obávam sa komplikácií zo strany bývalého manžela, ktorý si najal právnika. Dva roky pred rozvodom sa odsťahoval z našej domácnosti k svojej "priateľke" a o peniaze som ho musela žiadať. Išlo o sumy potrebné na nevyhnutný chod domácnosti. Som invalidná dôchodkyňa, mám status osoby so zdravotným postihnutím, dlhodobo riešim zdravotné problémy, som evidovaná na Úrade práce a do budúcna plánujem pracovať z domu (chránená dielňa). Mám aj dospelú dcéru, ktorá študuje na vysokej škole. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, aké sú moje šance na pojednávaní vo svojej veci?

Odpoveď: Rozvod a alimenty

(odpoveď odoslaná: 22.02.2017)

Dobrý deň, v prvom rade by ste mali vedieť, že výživné na manželku sa platí iba do času rozvodu. Právoplatne rozvedení budete vtedy, keď už nebude možné voči rozhodnutiu o rozvode podať odvolanie. Pokiaľ Vám rozsudok o rozvode nebol ešte doručený, považujete sa za zosobášených.

Po rozvode máte právo žiadať príspevok na rozvedeného manžela. V tomto prípade však už ide len o príspevok na výživu a nie o štandardné výživné. Príspevok na výživu manžela je vždy nižší ako výživné počas manželstva.

Súd nepriznáva príspevok na výživu rozvedenému manželovi za rovnakých podmienok ako výživné počas manželstva.

Nakoľko nepoznám Váš prípad, nedokážem odhadnúť Váš uspech vo veci.


Trápi vás "Rozvod a alimenty" a chcete pomôcť?

Podotázka: Rozvod a alimenty (Rozvod)

S manželkou momentálne nežijeme v spoločnej domácnosti. Manželka si stanovila výživné pre deti na sumu 50 eur pre dcéru a 70 eur pre syna. Do teraz som tieto peniaze posielal. Chcel by som sa však opýtať, či som povinný peniaze posielať už pred rozvodom a v prípade, že ich neposielam, môže ich súd nariadiť vyplatiť spätne? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozvod a alimenty

(odpoveď odoslaná: 12.02.2017)

Dobrý deň, manželka by mohla od Vás vysúdiť výživné aj za obdobie počas trvania manželstva. Manželka by však musela podať návrh na súd, v ktorom by žiadala určiť výživné počas trvania manželstva. Výživné počas trvania manželstva sa nerieši v rozvodovom konaní ale je potrebné podať osobitný návrh.

Pokiaľ ide o vašu otázku, či Vám súd môže určiť výživné aj spätne, tak najskôr by to bolo od podania návrhu manželky na súd. Výnimočne z dôvodov hodných osobitného zreteľa by súd priznal výživné spätne, to znamená za obdobie pred podaním návrhu, ale matka by musela preukázať, že sú na to dôvody.


Podotázka: Rozvod a alimenty (Rozvod)

Dobrý deň. Potreboval by som, prosím, vedieť, do kedy mám platiť alimenty. Dňa 5.2.2016 som bol na súde vo Veľkom Krtíši ohľadom alimentov na dcéru, ktorá má 25 rokov. Školu ukončila ako zdravotná sestra, ale momentálne má zdravotné problémy, konkrétne Crohnovu chorobu. Podľa jej tvrdení z toho dôvodu nemôže pracovať. Býva v spoločnej domácnosti s matkou, s ktorou som sa rozviedol v roku 2001. Na dcéru som platil alimenty do doby, kedy ukončila školu. Matka práve pracuje v Rakúsku a teda má príjem, z ktorého pokrýva všetky náklady domácnosti, vrátane oblečenia a liekov. Ja žijem v Českej republike, mám manželku a dvoje maloleté deti. Pracujem ako živnostník a za minulý rok som mal podľa daňového priznania priemerný zárobok 13 000 Kč. Súd mi prisúdil povinnosť platiť alimenty vo výške 70 eur a navyše uhradiť dlh, ktorý sa nabalil od momentu, kedy bola podaná žiadosť o súd, teda od 4.2015. Chcel by som sa, prosím, informovať, do kedy by som mal platiť alimenty. Existuje nejaká hranica, napríklad 26 rokov? Ďalej by ma zaujímalo, či mám požiadať súd o ukončenie platenia. Vopred Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozvod a alimenty

(odpoveď odoslaná: 06.02.2016)

Dobrý deň, 

vyživovacia povinnosť oboch rodičov, trvá do času kým dieťa nie je schopné samo sa živiť. Veková hranica neexistuje. Skutočnou hranicou je len schopnosť dieťaťa vlastnou prácou a snahou uhrádzať svoje náklady na život, čo v tomto príapde zrejme nie je schopná, nakoľko je chorá. Obaja rodičia musia prispievať podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dôležitou skutočnosťou je aj Váš reálny príjem a to, že máte aj iné vyživovacie povinnosti (na Vašu súčasnú manželku a dve maloleté deti). Záleží však len na súde, ako posúdi vyššie uvedené skutočnosti a či Vás zaviaže prispievať nejakou sumou na výživu plnoletej dcéry. Určite zohľadní Váš príjem a rovnako aj ďalšie vyživovacie povinnosti. Návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti môžete samozrejme podať, pričom v ňom podrobne všetky rozhodujúce skutočnosti. Je tiež dôležité, aby ste, pokiaľ Vám výživné určil súd, neprestali platiť. Je lepšie podať návrh na súd a požiadať ho buď o zníženie alebo úplné zrušenie.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Rozvod a alimenty (Rozvod)

Dobrý deň. Môj priateľ, s ktorým žijem 1,5 roka v rovnakej domácnosti, má súdny spor so svojou bývalou manželkou o zvýšenie alimentov pre ich 16-ročného syna. Aj keď nie sme manželia, ani nežijeme ako druh a družka, mám spoluvlastníctvo v byte, ktorý kúpil na hypotéku. Moje trvalé bydlisko je však na inej adrese. Súd po mne vyžaduje môj platový výmer. Môže súd požadovať takéto potvrdenie? Aký vplyv má výška môjho platu na určenie výšky alimentov, keď nie sme manželia, ale len partneri a je na našej dohode, ako sa finančne podieľam na domácnosti? Môžem odmietnuť predložiť tento doklad na súdne pojednávanie? Je štandardné, aby súd požadoval platový výmer od človeka, ktorý žije s dotyčným v rovnakej domácnosti? Môj plat je nižší ako plat môjho partnera a nerozumiem, ako výška môjho platu ovplyvňuje záväzky môjho partnera voči dieťaťu z predchádzajúceho manželstva. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozvod a alimenty

(odpoveď odoslaná: 30.09.2015)

Dobrý deň, Váš príjem, ak tvoríte s priateľom spoločnú domácnosť, je pre určenie výšky výživného dôležitý a súdy ho požadujú. Aby súd tento príjem nezohľadňoval, musel by priateľ tvrdiť, že nezdieľate spoločnú domácnosť, ale ste len spolubývajúci, ktorí sa podieľajú na spoločných nákladoch na byte avšak spolu nehospodárite.


Trápi vás "Rozvod a alimenty" a chcete pomôcť?

Podotázka: Rozvod a alimenty (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu týkajúcu sa platenia alimentov. Ako sa stalo, otehotnela som a môj bývalý priateľ začal byť voči mne agresívny, preto som sa rozhodla opustiť ho a vrátila som sa ku rodičom. Mám 20 rokov a termín pôrodu mám v marci. Môj problém spočíva v tom, že neviem, ako by som mala postupovať s žiadosťou o alimenty. Ako on, tak aj jeho rodina, odmietajú podporu a dokonca aj priznať dieťa. Situáciu ešte viac komplikuje fakt, že otec dieťaťa nemá trvalý pobyt ani stály príjem a navyše má vysoké dlhy. Existuje možnosť, že sa súd rozhodne v prospech platenia alimentov, ak podám návrh? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozvod a alimenty

(odpoveď odoslaná: 04.08.2015)

Dobrý deň, nárok na platenie alimentov máte až keď sa narodí dieťa. Je pravdepodobné, že otec nebude súhlasiť s tým, aby bol zapísaný na rodný list dieťaťa. Toto budete musieť vyriešiť podaním návrhu na súd na určenie otcovstva. Toto konanie je zároveň spojené s konaním o určenie výživného. Ak je on otcom, súd ho zaviaže na platenie alimentov. O ich výške rozhodne podľa toho, aké výživné budete požadovať a aké výdavky na dieťa preukážete. 

Ako nevydatá matka máte právo požadovať od otca dieťaťa aj výživné na seba.


Podotázka: Rozvod a alimenty (Rozvod)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, aké sankcie ma postihnú pri rozvode. Bývame v rodinnom dome a máme dvoch synov vo veku 8 a 6 rokov. Aké alimenty mi budú určené, ak môj plat je 1000 eur? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a alimenty

(odpoveď odoslaná: 14.07.2015)

Dobrý deň, výšku alimentov na dve deti nie je možné stanoviť iba na základe toho, koľko mate príjem. Je dôležité aj to, koľko zarába matka, aké má ona a aj Vy výdavky a aké potreby majú deti, či sú zdravé alebo majú choroby, či majú nejaké koníčky a iné.


Podotázka: Rozvod a alimenty (Rozvod)

Dobrý deň, môj manžel sa pred 18 rokmi rozviedol súdnou cestou, kedy bolo určené výživné na dieťa. Teraz je dieťa dospelé a práve ukončilo vysokú školu. Rada by som vedela, akou formou zrušíme na súde povinnosť platenia alimentov. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Rozvod a alimenty

(odpoveď odoslaná: 17.06.2015)

Dobrý deň, pokiaľ ide o zrušenie alimentov (t.j. zrušenie povinnosti platiť výživné na dieťa), tak platí, že ak mal určené výživné na dieťa súdnou cestou, potom musí riešiť zrušenie alimentov (výživného) na dieťa tiež súdnou cestou. Inak jeho povinnosť trvá. Stačí teda podať návrh na súd a súd o jeho návrhu rozhodne. V prípade, ak máte záujem, môžeme Vám takýto návrh na zrušenie alimentov poslať. Právna služba je však už spoplatnená.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod a alimenty" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.