POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Rozvedie nás súd?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Rozvedie nás súd?

Dobrý deň. V manželstve sme spolu 29 rokov. Máme dve dospelé deti, ktoré bývajú s nami. V BSM máme 3-izbový byt a splácame hypotéku na rodinný dom, ktorý sme darovali synovi. V ňom aj bývame posledných 6 rokov. Ako štátny zamestnanec som dlhé roky (9) dochádzal za prácou na "týždňovky". Potom manželka prišla o prácu a rozhodla sa, že príde za mnou. Kúpili sme rodinný dom. Aj keď je to v lokalite, kam by som sa sám asi nikdy nenasťahoval, súhlasil som s jej výberom. Podľa môjho názoru sme žili normálnym životom, ukončila vysokú školu, našla si prácu. Potom sa náš vzťah zmenil. Ochladol. Vyvrcholilo to tým, že som dostal list s informáciou, že ma podvádza s kolegom. Nevenoval som tomu pozornosť, pretože viem, že ten kolega je tak, ako aj celé vedenie ich firmy členom sekty, ktorá prikazuje celibát. Asi mesiac po liste som dostal mail s tým istým obsahom, ktorý som ukázal manželke. Porozprávali sme sa a dohodli, že s ním zruší všetky styky. Nestalo sa. V práci si asi nemohli prejavovať náklonnosť (sekta), tak si to vynahradzujú korešpondenciou cez rôzne chaty na internete a komunikačné programy v mobile. Ale nie je to len o ich korešpondencii. Pod zámienkou rôznych školení (ktoré nesúvisia s ich prácou) boli spolu v zahraničí, doma si spolu užívali vírivku a pod. Neviem, ako to prezentuje deťom, ale sú na jej strane a pravdepodobne jej vzťah schvaľujú. A ona je pod vplyvom kolegu, ktorý sa so mnou odmieta stretnúť, aby sme sa porozprávali. Keď som manželke oznámil rozhodnutie, že o ich vzťahu budem informovať vedenie ich firmy, čo by znamenalo pre jej kolegu, že by prišiel o zamestnanie, začala sa vyhrážať rozvodom. Tak som od toho upustil. Ukázal som jej články o praktikách sekty, snažím sa s ňou komunikovať, mám snahu s ňou tráviť spoločný čas. Ale ona aj tak chce podať žiadosť o rozvod, s čím ja nesúhlasím. Navrhol som manželskú poradňu. Ona neverí, že nám to pomôže, ale súhlasila. Zároveň sa ale drží rozhodnutia, podať žiadosť o rozvod. Stále ju mám rád, ale asi to neviem podať. A veľký vplyv na ňu má ten kolega... Vopred Vám ďakujem za Vašu radu, ako mám postupovať.

Odpoveď: Rozvedie nás súd?

Dobrý deň, manželstvo nie je možné dlho držať "nasilu". Manželská poradňa Vám môže pomôcť, dôležité je, aby manželka spolupracovala a chcela obnoviť Váš vzťah. Obyčajne, ak sú deti už dospelé, nie je tu už to puto na zachovanie rodiny. Váš problém je skôr do psychologickej poradne ako do právnej poradne. Skúste vyskúšať poradňu na stránke www.nanicmama.sk.

Z právneho hľadiska Vám viem poradiť to, že ak by nešla manželka do manželskej poradne, potom na súde môžete požiadať ešte o odročenei pojednávania za účelom obnovy manželstva práve s pomocou manželskej poradne. Súdy majú tendenciu odročiť pojednávanie a odporučiť manželov do tejto poradne. Nikto ju však nedokáže donútiť skutočne ísť do poradne, pretože účasť je dobrovoľná, nie povinná. Súd nemôže nariadiť (rozhodnutím), aby sa zúčastnila manželskej poradne.

Pri rozvodoch, kde sú dosplelé deti a súd nemá ustálené, či je manželstvo rozvedené, vypočúva na pojednávaní aj deti. Ktoré buď potvrdia alebo vyvrátia rozvrať manželstva. 

Trápi vás "Rozvedie nás súd?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvedie nás súd?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.