Máte
otázku?

Vyplatenie súrodenca z domu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Vyplatenie súrodenca z domu

Zdravím vás. Potrebujem poradiť. Boli sme so snubenkou v anglicku 4, 5 roka a nasetrili sme si na bývanie. Dostali sme ponuku teraz už od mojej svokry, ze mame kde bývať. Totiz to ona ma 2 domy v jednom dvore a obidva su písané na svokru. My s manželkou sme dostali v jednom s týchto domov ponuku na prízemí si to prerobiť. Ja som váhal velmi, ale manželka suhlasila, tak sme sa pustili do toho. Prerabali sme si to sami, lebo ja sa s tym zivim. Trvalo to tri mesiace 6 dni v týždni 12 az 16 hodin denne. Prerabalo sa od podlahy az po strop komplet, lebo to bolo zaplesnene cele. Nove omietky podlahy elektrina voda vykurovanie proste všetko.(( v roku 2010 sme to prerabali a v 2011 uz sme mali problem s pliesňou. Uz som musel prerabat malu pracovnu, lebo od vlhkosti nam oddulo omietky a aj v zachode. Plavajuce podlahy nam nafukli a pod nimi je klasicka dylovka a uz je pod podlahou pliesen. 87 percent je vlhkost v dome. Totiz to dom nieje odizolovany a pivnica je pod nam ktora uz bola vytopena spodnou vodou viac krat))Material nas stal okolo 30 tisíc eur. Na poschodí byva svagrina a teraz v máji sa ide vydávať. Chcú tiež prerábať, ale nevedia ci sa do toho pustit, alebo ma ist bývať ku svokre. Problem je to ze su traja surodenci. Ich brat (švagor) dostal od rodicov ponuku 2 krat a odmietol ist bývať tu kde sme teraz s manzelkou a s malou. Teraz byva uz roky v prenajme v dvojizbovom byte s manželkou a dvomi deťmi. Nevieme co mame robiť, lebo svokra teraz zavelila, ze mame jej syna vyplatiť po 20 az 30 tisíc eur. Moja pani a jej sestra. Lenze hacik je taký, ze budeme ked budeme byvat 2 rodiny v jednom dome, tak co bude s tym druhým domom ak napise na 2 rodiny ten jeden a k tomu je za domom velka zahrada pozemok na jeden dom. Chcem vas velmi pekne poprosiť o radu, co mame robiť. Ak môžete nam odpovedat na túto otázku, budem vam velmi vďační. Vopred veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Vyplatenie súrodenca z domu

Dobrý deň,

vo Vašom prípade nejde o klasické vyplácanie súrodenca z domu pri vyporiadaní spoluvlastníctva. Vy ste v situácii, kedy Vás vlastníčka domu núti vyplatiť jej deti. Nie je však na to žiaden dôvod, pokiaľ by ste nehnuteľnosť (alebo spoň podiel) nenadobudli do svojho vlastníctva. 

Pokiaľ Vás svokra žiada, aby ste jej synovi vyplatili podiel, uveďte jej, že vyplatíte ho, ak Vám prevedie polovicu domu do Vášho vlastníctva. Ak by s tým nesúhlasila nemáte dôvod ho vyplácať, pretože z právneho hľadiska on ani nemá nárok na tieto peniaze od Vás. Vyplatenie súrodenca z domu sa rieši pri vyporiadaní nehnuteľnosti, keď ste viacerí spoluvlastníci na nehnuteľnosti spolu s ním.

Inak by mohla nastať situácia, že tieto peniaze, ktorými ho vyplatíte z domu sa Vám nikdy nezapočítajú, ani pri prípadnom dedičskom konaní. Odporúčam Vám ošetriť si aj tie investície do domu, ktoré ste tam vložili, pretože, ak by sa svokra rozhodla, že nechce, aby ste tam bývali a vy by ste chceli od nej, nech Vám zaplatí všetko, čo ste do jej nehnuteľnosti investovali, Váš nárok už bude premlčaný. Investovaním do nehnuteľnosti dochádza k bezdôvodnému obohateniu vlastníčky domu. Spíšte si krátku dohodu o tom, že ona súhlasila s rekonštrukciou domu a ošetrite si prípadne možnosti, ktoré prichádzajú do úvahy (t.j. čo ak sa odsťahujete, resp. budete ako celá rodina nútení nehnuteľnosť opustiť).

Trápi vás "Vyplatenie súrodenca z domu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vyplatenie súrodenca z domu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, aký dokument budem potrebovať ako dôkaz, keď vyplatím súrodenca z jeho podielu na nehnuteľnosti po dedičskom konaní po zosnulej matke. Postačí čestné vyhlásenie u notára s overenými podpismi? Ďakujem.

Odpoveď: Vyplatenie súrodenca z domu

(odpoveď odoslaná: 05.03.2024)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že spolu s vašim súrodencom ste sa stali podielovými spoluvlastníkmi nehnuteľnosti. Riešenie ako navrhujete v otázke, že mu len vyplatíte peniaze z jeho podielu na nehnuteľnosti, o čom vydá čestné vyhlásenie s úradne overeným podpisom, nie je správne.

Vo veci je potrebné spísať dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, z obsahu ktorej bude vyplývať, že vy sa stanete výlučným vlastníkom nehnuteľnosti /predpokladáme, že ste dvaja spoluvlastníci/ a to za dohodnutú sumu. Predmetná dohoda v súlade s ust. Obč. zákonníka a zákona o katastri nehnuteľností podlieha vkladovému konaniu.

Vo veci na spísanie dohody o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva odporúčam kontaktovať advokáta, ktorý ako spíše dohodu, tak aj podaná návrh na vklad do katastra, všetko elektronicky.

Môžete ikontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vyplatenie súrodenca z domu (Občianske právo)

Dobrý deň, sme traja súrodenci a naši rodičia bohužiaľ zomreli. Pred tromi týždňami sme navštívili notára ohľadom dedenia. Všetci traja sme dedičmi, brat v byte zostáva bývať a mal by mi vyplatiť môj podiel. Avšak, teraz na moje správy neodpovedá a neberie telefón. Trvala som na tom, aby mi vyplatil môj podiel z bytu do 20.12.2023, ale nereaguje vôbec. Prosím, čo mám robiť?

Odpoveď: Vyplatenie súrodenca z domu

(odpoveď odoslaná: 05.12.2023)

Dobrý deň, ak povinnosť brata vyplýva z dedičského uznesenia, kde j uvedený konkrétny termín úhrady vám ako ustupujúcej dedičke, potom môžete podať návrh na vykonanie exekúcie voči bratovi. Samotný návrh na vykonanie exekúcie vám spíše ktorýkoľvek súdny exekútor.

Pred podaním návrhu na vykonanie exekúcie odporúčam bratovi poslať ešte jednu výzvu k úhrade dlžnej sumy v zmysle dedičského uznesenia, aby ste predišli zhoršeniu vzťahov s bratom.


Podotázka: Vyplatenie súrodenca z domu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať: Môj manžel a jeho brat mali rodičovský dom napísaný na polovicu. Svokra bola vecné bremeno. Keď sa brat rozhodol predaj, manžel ho odkúpil. Keďže manžel si musel zobrať hypotéku, svokra sa vzdala vecného bremena. Má ešte stále právo na dom?

Odpoveď: Vyplatenie súrodenca z domu

(odpoveď odoslaná: 14.09.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak váš manžel odkúpil podiel na dome od svojho brata a v prospech svokry bolo zriadené vecné bremeno, pričom na úhradu kúpnej ceny bola využitá hypotéka, banka v tomto prípade požaduje, aby vecné bremeno bolo zrušené, lebo by inakšie neposkytla hypotéku. Predpokladáme, že vecné bremeno nie je už ani evidované v katastri nehnuteľností. Keďže vaša svokra nebola vlastníkom domu, a ani jeho spoluvlastníkom, nemôže jej vzniknúť právny nárok na predmetnú nehnuteľnosť.


Trápi vás "Vyplatenie súrodenca z domu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vyplatenie súrodenca z domu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať ohľadom vyplatenia podielu po dedičskom konaní. Môj otec musí vyplatiť 1/4 domu svojej sestre. Na sume sa už dohodli, no otec nemá možnosť vyplatiť celú sumu v hotovosti ihneď, a preto bude potrebný splátkový kalendár. Chcel by som sa opýtať, či sa o splátkový kalendár žiada u notára, alebo je potrebné kvôli tomu ísť na súd? Ďakujem.

Odpoveď: Vyplatenie súrodenca z domu

(odpoveď odoslaná: 01.09.2022)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že dedičské konanie je právoplatne skončené, s tým, že sestra vášho otca sa vzdala svojho podielu na dedičstve v prospech otca za dohodnutú sumu, prípadne sa po skončení dedičského konania dohodli, že podielové spoluvlastníctvo vyporiadajú s tým, že otec vyplatí svoju sestru z jej podielu na nehnuteľnosti.

Ak otec nemá dostatok finančných prostriedkov na vyplatenie sestry z jej podielu na dome, potom pri zrušení a vyporiadaní tohto podielového spoluvlastníctva sa v samotnej dohode môžu dohodnúť na súčasne určených splátkach a podmienkach platenia. Samotnú dohodu o vyporiadaní podielového spoluvlastníctva s úhradou kúpnej ceny v splátkach odporúčam kontaktovať advokáta. Návrh na súd v tejto veci nie je potrebné podávať, rovnako ani notára, ktorý prejednával dedičstvo.

 

 


Podotázka: Vyplatenie súrodenca z domu (Občianske právo)

Dobrý deň, Sestra býva v rodičovskom byte, ktorý bola staršia a darovala ho mame. Mama ďalej darovala byt sestre, ktorá v ňom už 13 rokov býva s rodinou. Sestra má ešte ďalších dvoch súrodencov. Obaja rodičia sú ešte nažive. Sestra si byt pripísala na svoje meno a o vyplácaní nechce ani počuť. Ako to bude po smrti rodičov? Ďakujem za odpoveď. Tibor

Odpoveď: Vyplatenie súrodenca z domu

(odpoveď odoslaná: 11.01.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že sestra byt nadobudla darovaním, pričom darcom bola jej matka. Sestra má dvoch súrodencov a pýtate sa ako to bude v prípade úmrtia rodičov.

Odpoveď na Vami uvedneú otázku je tá, že keďže byt je vo vlastníctve sestry, tento nemôže byť predmetom dedenia po matke ako predchádzajúcom vlastníkovi bytu. V prípade úmrtia matky, keďže ona bola predchádzajúcim vlastníkom bytu, pre dedenie platí ust. § 484 Obč. zákonníka a to, že darovaný byt sa Vaše sestre započíta na jej dedičský podiel a o toľko bude menej dediť. Aj v prípade, že mama zomrie, sestra nie je povinná ostatných dedičov vyplácať a oni nie sú oprávnený od nej požadovať vyplatenie podielu na byte.

Pre započítanie daru v dedi. konaní uvádzame príklad :  Dedičstvo 100 000 € na bank. účte, predmetom darovania sestre pred úmrtím poručiteľa bol byt v hodnote 50 000 €, potom hodnota dedičstva je 150 000 €, delené 3 dediči = 50 000 €, nakoľko jeden dedič - sestra  dostala dar  za života poručiteľa -byt v hodnote  50 000 eur, jej dedičský podiel /150 000 € : 3 = 50 000 €/ je vyčerpaný a z dedičstva po matke nedostane nič. Dvaja súrodenci ako dedičia dostanú po 50 000 €.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vyplatenie súrodenca z domu (Občianske právo)

Dobrý deň, môj strýko zdedil po starých rodičoch pozemky v spoločnosti. Medzičasom ich predal. Mám nárok na podiel z predaja týchto pozemkov? S pozdravom, Miloš.

Odpoveď: Vyplatenie súrodenca z domu

(odpoveď odoslaná: 05.01.2022)

Dobrý deň, podstatné vo Vami uvedenom  prípade je to, či Vy ste boli dedičom po starých rodičoch a či v dedičskom konaní po starých rodičoch ste sa vzdali  svojho podielu na dedičstve v prospech strýka a to za odplatu alebo bezodplatne.

Ak ste sa vzdali podielu na dedičstve v prospech strýka a to bezodplatne, potom nárok na vyplatenie podielu na pozemkoch nemáte. Ak  ste sa vzdali podielu na dedičstve v prospech strýka odplatne, potom mal Vám vyplatiť podiel v lehote v peniazoch podľa dedičského rozhodnutia. Ak ste sa v dedičskom konaní dohodli, že po prípadnom predaji pozemkov Vám vyplatí podiel, potom lehota na vymáhanie dlžnej sumy je max. 2 max. 3 roky v zmysle ust. § 107 Obč. zákonníka.

 


Trápi vás "Vyplatenie súrodenca z domu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vyplatenie súrodenca z domu (Občianske právo)

Dobrý deň, Nepýtala by som sa za seba, ale chcem sa informovať za priateľa. Býva s mamou a bratom a teraz by sme chceli ísť bývať spolu a zobrať hypotéku. Chcela by som vedieť o jednej veci: doma, kde býva s mamou a bratom, odovzdáva už 8 - 9 rokov takmer celú výplatu. Preto ma zaujíma, či má nárok, aby ho vyplatili polovičkou alebo štvrtinou. Ďakujem za radu. Claudia

Odpoveď: Vyplatenie súrodenca z domu

(odpoveď odoslaná: 03.01.2022)

Dobrý deň,
nie je nám známe z akého dôvodu Váš priateľ odovzdával skoro celú vyplatenú mzdu na domácnosť, kde býval resp.  stále býva. Ak Váš priateľ tvoril resp. tvorí spoločnú domácnosť s matkou a bratom, potom platí ust. § 115  Obč. zákonníka :

"Domácnosť tvoria fyzické osoby, ktoré spolu trvale žijú a spoločne uhradzujú náklady na svoje potreby."

Z otázky usudzujeme, že výlučným vlastníkom bytu, v ktorom býva priateľ, je jeho matka. Je otázkou dohody matky s synom, resp. s ynmi, či im za svojho života daruje byt so súčasným zriadením vecného bremena v jej prospech /právo doživoptného užívania a bývania matky v darovanom byte/. Právny nárok, aby toto právo mohol Váš priatel už teraz za života vlastníka upalatniť cestou súdu však nie je.


Podotázka: Vyplatenie súrodenca z domu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som vyplatiť súrodenca z domu, ale on nesúhlasí. Vlastní 1/8 a ja 7/8, no nepričíňa sa ani k platbám za elektrinu, ani za vodu. Čo mám robiť? Erik

Odpoveď: Vyplatenie súrodenca z domu

(odpoveď odoslaná: 18.08.2021)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že ste podielovým spoluvlastníkom domu v podiele 7/8 a Váš brat v podiele 1/8. Brat Vám nedáva peniaze na elektrinu, vodu.

Základom vo Vami uvedenom prípade je to, kto je užívateľom celého domu. Z otázky však predpokladáme, že ako vlastník podielu 7/8 ste výlučným užívateľom domu. Ak je to tak, potom nie je právny dôvod, aby brat aj keď je podielovým spoluvlastníkom domu v 1/8 platil úhrady za služby spojené s užívaním domu Vami.

Z otázky usudzujeme, že chcete sa stať výlučným vlastníkom domu, teda nadobudnúť aj bratov podiel. Potom je potrebné, aby ste mu predložili návrh kúpnej ceny za podiel 1/8 domu, najlepšie na základe znaleckého posudku. Ak brat nebude súhlasiť s Vašim návrhom, potom riešením je len podanie na súd o zrušenie a vyporiadanie podiel. spoluvlastníctva v zmysle ust. § 142 Obč. zákonníka :

"Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov."

Odporúčame vec riešiť bez účasti súdu a teda zmierčou cestou.


Podotázka: Vyplatenie súrodenca z domu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ohľadom domu. Po svadbe sme od rodičov dostali ako svadobný dar dom, ktorý nám prepísali. Avšak, jedna manželova sestra dostala dom po babičke zdarma, a druhú sestru musíme my vyplatiť už ako manželia zo svojich finančných prostriedkov. Navyše, vršok domu sme si prerobili a dole stále bývajú naši rodičia. Vplyvuje to na výpočet sumy, ktorou musíme vyplatiť druhú sestru? A mali by sme zohľadniť aj podiel rodičov na tomto dome? Ak jedna sestra dostala dom zdarma, je spravodlivé, že tú druhú manželovu sestru musíme my vyplatiť? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Miriam.

Odpoveď: Vyplatenie súrodenca z domu

(odpoveď odoslaná: 15.06.2021)

Dobrý deň,
otázku sme pochopili a pýtate sa, či Vy ako manželia keďže ste dostali darom rodinný dom, máte vyplácať druhú sestru Vášho manžela z darovaného domu.

Nevieme kde a kým Vám bola poskytnutá táto informácia, ale pokiaľ ste do nadobudli darom či už pred manželstvom alebo počas manželstva, nie je právny dôvod, aby ste niečo vyplácali sestre Vášho manžela.


Trápi vás "Vyplatenie súrodenca z domu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vyplatenie súrodenca z domu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na niečo, čo sa týka bydliska. Máme s priateľom plány po svadbe sa nasťahovať k jeho starým rodičom do rodinného domu. Jeho starí rodičia majú dve deti - priateľovho otca a jeho tetu. Ako je to s vyplácaním? Berie sa do úvahy celý rodinný dom spolu s pozemkom, alebo iba dom a parcela pod ním? Vyplácanie sa bude deliť na 3 časti, teda medzi starých rodičov a medzi ich dve deti? Starí rodičia by mali po svadbe prepísať dom na nás a zabezpečiť si doživotné bývanie. Ďakujem za informácie.

Odpoveď: Vyplatenie súrodenca z domu

(odpoveď odoslaná: 19.02.2021)

Dobrý deň,
toto je vždy zložitá otázka, nakoľko podľa práva nie je možné za života niekoho vyplatiť z jeho dedičského podielu. Ak chcete postupovať správne podľa práva, tak by to malo byť spravené tak, že dom so všetkými pozemkami kúpite od starých rodičov a všetky peniaze dáte starým rodičom. Následne bude na nich, akým spôsobom s týmito peniazmi naložia. Ak by ste totiž postupovali tak, že vyplatíte jeho otca a tetu, vznikne tým bezdôvodné obohatenie. Oni totiž ešte v súčasnosti nemajú právny nárok na tieto peniaze (právo z dedičstva im ešte nevzniklo, lebo starí rodičia žijú).


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyplatenie súrodenca z domu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.