Máte
otázku?

Chyba v rodnom priezvisku predavajuceho


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Chyba v rodnom priezvisku predavajuceho

Prosím Vás, môže byť kúpno-predajná zmluva neplatná z dôvodu gramatickej chyby v rodnom priezvisku predávajúceho? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Chyba v rodnom priezvisku predavajuceho

Dobrý deň, neuviedli ste, čoho sa má kúpna zmluva týkať. Ak ide o kúpnu zmluvu na hnuteľnú vec a v rodnom priezvisku predávajúceho je preklep alebo chyba, táto zmluva nestráca kvôli chybe v písaní svoju platnosť. Jediným prípadom, kedy by mohla zmluva stratiť svoju platnosť je, ak by kvôli chybe nebolo možné presne identifikovať zmluvnú stranu (túto možnosť nepredpokladám). Ak ide o kúpnu zmluvu na nehnuteľnosť, chyba v rodnom priezvisku predávajúceho môže spôsobiť komplikácie. Rovnako ako pri hnuteľných veciach, na platnosť a účinnosť zmluvy to nemá vplyv. Avšak keď podáte návrh na vklad do katastra nehnuteľností súd preskúmava všetky podstatné náležitosti kúpnej zmluvy. Jednou z nich je aj označenie zmluvných strán rodnými priezviskami (v zmluvách toto označenie často chýba). Ak kataster zistí nesúlad so skorším zápisom v katastri alebo s predloženými dokladmi, vyzve Vás na opravu tejto chyby v písaní. Dá sa povedať, že budete musieť vyhotoviť novú zmluvu a opäť ju podpísať (vrátane úradne overeného podpisu).

Trápi vás "Chyba v rodnom priezvisku predavajuceho" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Chyba v rodnom priezvisku predavajuceho (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela som sa opýtať. Advokát pri podaní žaloby neuviedol všetkých vlastníkov - na dvoch zabudol. Existuje nejaká možnosť, ako s tým niečo urobiť? Žaloba bola podávaná za roky 2007 až 2009. Ďakujem.

Odpoveď: Chyba v rodnom priezvisku predavajuceho

(odpoveď odoslaná: 31.05.2017)

Dobrý deň, neuvádzate o aký typ žaloby ide, v zásade je možné so súhlasom súdu zmeniť žalobu tým, že ju rozšírite o ďalšie žalované subjekty. Podľa toho, čo je predmetom sporu treba brať do úvahy možné námietky premlčania zo strany žalovaných.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Chyba v rodnom priezvisku predavajuceho (Občianske právo)

Dobrý deň, pred troma rokmi som sa rozviedla. Vzdali sme sa verejného pojednávania a majetkové vysporiadanie sme vyriešili dohodou. V rozsudku sa však o tejto dohode a celkovo o majetkovom vyrovnaní nepíše. Môže to byť problém pri schvaľovaní hypotéky? Plánujem tam predložiť rozsudok ako dôkaz, že som rozvedená. Ďalej sa v rozsudku vyskytla chyba v mojom krstnom mene - v jednom odstavci som uvedená ako Anna a v druhom ako Alena. Rozsudok je už právoplatný od roku 2014. V tom čase som bola aj na matrike ohľadom prijatia predošlého priezviská, kde tento rozsudok akceptovali aj so spomínanou chybou v mene. Je možné, že táto chyba by mohla spôsobiť problém pri schvaľovaní hypotéky? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Chyba v rodnom priezvisku predavajuceho

(odpoveď odoslaná: 15.02.2017)

Dobrý deň, pokiaľ nie je chyba na prvej strane rozsudku o rozvode manželstva, potom to nevadí. V rozvodovom konaní sa nerieši majetok, a preto sa v rozsudku ani majetok nespomína. Pre účely schválenia rozvodu budete potrebovať rozsudok o rozvode.

Komplikácie s menom však nebudú mať vplyv na schválenie úveru.


Podotázka: Chyba v rodnom priezvisku predavajuceho (Občianske právo)

Som v USA a z americkej banky som posielal peniaze na Slovensko cez službu Transferwise až dva krát (dva prevody) do slovenskej banky. Jeden prevod prebehol bez problémov. Druhý prevod tiež prešiel, aj keď v americkej banke nebolo dostatok peňazí na to, aby mohol byť vykonaný. Napriek tomu služba Transferwise, ktorá sprostredkúva prenos peňazí medzi bankami, z akéhokoľvek dôvodu peniaze poslala skôr, než si overila, či na strane odosielajúcej banky sú dostatočné finančné prostriedky. Jednoducho urobili chybu a poslali mi peniaze bez akejkoľvek platby. Po dvoch dňoch ma teraz vyzývajú na ich vrátenie. Čo sa stane, ak si peniaze nechám a nevrátim ich? Konkrétne ide o čiastku približne 3000€. Aký môže byť dôsledok, ak by som ignoroval ich e-maily? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Chyba v rodnom priezvisku predavajuceho

(odpoveď odoslaná: 14.08.2016)

Dobrý deň,

pokiaľ Vám poslali peniaze, ktoré Vám nepatria, ide o bezdôvodné obohatenie, ktoré ste v zmysle zákona povinný vydať. Je pravdou, že oni urobili chybu, keď neoverili stav prostriedkov na Vašom účte, no to Vás neoprávňuje k tomu, aby ste si tieto peniaze ponechali. Odporúčam im peniaze vrátiť (tie, ktoré nie sú Vaše a sú navyše) a prevod uskutočniť, keď budete mať dostatok finančných prostriedkov. Ak im ich nevydáte, vystavujete sa riziku podania žaloby, kde by ste museli platiť aj úroky z omeškania a prípadne aj iné trovy konania, či ich právneho zastúpenia



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Chyba v rodnom priezvisku predavajuceho" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.