Máte
otázku?

Rozšírenie prístupovej cesty


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Rozšírenie prístupovej cesty

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Chcel by som postaviť rodinný dom na pozemku, ktorý zatiaľ nie je stavebný a je mimo zastavanej časti obce. K nemu vedie prístupová cesta, ktorú vlastní obec. Keď som žiadal starostu o povolenie na stavbu rodinného domu s tým, že si všetko budem financovať svojpomocne, dal mi podmienku, že prístupová cesta je úzka a je potrebné ju rozšíriť. Obehol som majiteľov pozemkov v okolí prístupovej cesty a všetci súhlasili s predajom pozemku obci pre rozšírenie alebo darovaním pozemku obci pod podmienkou nejakej náhrady od obce. Chcem sa opýtať, či existuje nejaká zmluva, na ktorú by sme to vedeli napísať, aby to bolo aj právne v poriadku. Myslím tým niečo ako: "Darujem obci časť môjho pozemku o výmere xy na rozšírenie prístupovej cesty pod podmienkou, že obec mi za cenu pozemku odpustí daň z pozemku alebo poskytne inú kompenzáciu." Vopred ďakujem.

Odpoveď: Rozšírenie prístupovej cesty

Dobrý deň.

Na to, aby mohli vlastníci pozemkov časť svojich pozemkov previesť na obec za účelom rozšírenia cesty, sa musí najskôr vyhotoviť geometrický plán, v ktorom sa zakreslí už rozšírená cesta tak, ako požaduje obec. Až následne sa tieto časti pozemkov môžu previesť na obec. 

Z dôvodu toho, že vlastníci pozemkov chcú za prevod časti pozemkov na obec od obce nejakú náhradu, nie je možné previesť na obec tieto pozemky darovacou zmluvou, pretože v darovacej zmluve nemôžu byť žiadne podmienky. Jedinou možnosťou je uzavretie kúpnej zmluvy, na základe ktorej sa v zmysle geometrického plánu prevedú časti pozemkov na obec a obec za to uhradí týmto vlastníkom kúpnu cenu. Kúpnu cenu ako aj spôsob vyplatenia si môžete dohodnúť s obcou akokoľvek. 

Pred tým ako sa vyhotoví geometrický plán je vhodné najskôr uzatvoriť zmluvu o budúcej kúpnej zmluve, v ktorej sa vlastníci pozemkov zaviažu do určitej dohodnutej lehoty previesť v zmysle následne vyhotoveného geometrického plánu časti pozemkov. V tejto zmluve o budúcej kúpnej zmluve sa stanovia všetky podmienky, za ktorých sa kúpna zmluva následne uzatvorí. 

Trápi vás "Rozšírenie prístupovej cesty" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozšírenie prístupovej cesty" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.