Máte
otázku?

Ako sa obhajovať v trestnom stíhaní pre zanedbanie povinnej výživy?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Prešov

Otázka: Ako sa obhajovať v trestnom stíhaní pre zanedbanie povinnej výživy?

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o tom, čo môžem očakávať, aký rozsudok. V roku 2012 podal môj bývalý manžel trestné oznámenie za neplatenie výživného a ja som dostala podmienku na dva roky. Dlžnú sumu mi exekútor strhol z platu. Neskôr som prišla o prácu. Medzitým mi skončila podmienka a bývalý manžel navrhol, aby som mu neposielala 26 eur na výživné, ale aby som nakupovala pre syna všetko potrebné. Táto dohoda bola ústna a tak sme fungovali približne 5 rokov. Náhle mi prišlo oznámenie z polície, že podal na mňa trestné oznámenie. Suma dlžoby je 1200 eur. Vysvetlila som o tom, aká bola dohoda, ale nenechali ma hovoriť, nemám to ako dokázať. Syn bol prítomný pri rozhovore s bývalým manželom a vždy mi povedal, čo mám pre syna kúpiť. Pred pár mesiacmi mi syn povedal, že jeho otec mi chce ublížiť a poslať ma do basy, kde podľa neho patrím. Syn plakal a ja som nevedela, ako mu to vysvetliť. Mám dvojročnú dcéru a nechcem mať žiadne problémy. Bývalý manžel ma oklamal a ja to nemám ako dokázať. Syn pozná pravdu, ale nebolo mu umožnené vypovedať, pretože má len 11 rokov. Neviem, čo robiť, nechcem skončiť vo väzení. Ako mám postupovať? Čo mám urobiť? Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa obhajovať v trestnom stíhaní pre zanedbanie povinnej výživy?

Dobrý deň, predpokladám, že Vám bola určená vyživovacia povinnosť súdny rozhodnutím, a to rozsudkom o rozvode manželstva. Z uvedeného dôvodu ste boli povinná platiť výživné podľa predmetného rozsudku. V opačnom prípade ste svoju vyživovaciu povinnosť neplnili riadne a včas. Dovoľujem si Vás upozorniť na inštitút účinnej ľútosti podľa § 86 ods. 1 Trestného zákona. V zmysle tohto ustanovenia, trestnosť trestného činu zaniká aj vtedy, ak ide o trestný čin zanedbania povinnej výživy podľa § 207 TZ, ak trestný čin nemal trvalo nepriaznivé následky a páchateľ svoju povinnosť dodatočne splnil skôr, než sa súd odobral na záverečnú poradu. V prípade, že svoju vyživovaciu povinnosť dodatočne splníte, trestné stíhanie bude zastavené.

Trápi vás "Ako sa obhajovať v trestnom stíhaní pre zanedbanie povinnej výživy?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako sa obhajovať v trestnom stíhaní pre zanedbanie povinnej výživy? (Trestné právo)

Dobrý deň, pán advokát. Rád by som požiadal o radu ohľadom výchovy môjho syna. S bývalou manželkou sme rozvedení už tri roky a máme spolu šesťročného syna, ktorý bol zverený do jej starostlivosti. Po určitom čase som spozoroval, že moja bývalá manželka sa stala striktnou vegánkou. V tomto ohľade nesúhlasím s výchovou, keďže odopiera môjmu synovi bežné potraviny, ktoré sú potrebné pre jeho zdravý vývin a rast. Chcem sa opýtať, či je vôbec možné takúto vec napadnúť na súde a či mám právo rozhodovať o výchove môjho syna.

Odpoveď: Ako sa obhajovať v trestnom stíhaní pre zanedbanie povinnej výživy?

(odpoveď odoslaná: 23.03.2017)

Dobrý deň. 

Medzi rodičovské práva a povinnosti patrí aj sústavná a dôsledná starostlivosť o výchovu, zdravie, výživu a všestranný vývoj maloletého dieťaťa. Aj keď bolo dieťa zverené do starostlivosti matky, rodičovské práva a povinnosti majú obidvaja rodičia v rovnakom rozsahu.  

V zmysle § 35 Zákona o rodine "Ak sa rodičia nedohodnú o podstatných veciach súvisiacich s výkonom rodičovských práv a povinností, najmä o vysťahovaní maloletého dieťaťa do cudziny, o správe majetku maloletého dieťaťa, o štátnom občianstve maloletého dieťaťa, o udelení súhlasu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a o príprave na budúce povolanie, rozhodne na návrh niektorého z rodičov súd."

Vy ako otec máte právo obrátiť sa na súd, ak sa s matkou dieťaťa neviete dohodnúť o podstatných veciach súvisiacich s výkonom rodičovských práv a povinností, medzi ktoré je možné zahrnúť aj výživu dieťaťa. Avšak rozhodnutie súdu musí spĺňať aj požiadavku vykonateľnosti a vo Vašom prípade týkajúcom sa vegánskej výživy si neviem predstaviť, ako by bolo rozhodnutie súdu o povinnosti podávať maloletému dieťaťu aj iné potraviny ako vegánske vykonateľné. Ani matka dieťaťa Vám nemôže zakázať v čase styku s dieťaťom podávať mu potraviny, ktoré nie sú zaradené medzi vegánsku výživu.

Ak by podávanie len vegánskych potravín ovplyvnilo zdravie Vášho syna, tak by ste mohli žiadať o zverenie syna do Vašej osobnej starostlivosti.  

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako sa obhajovať v trestnom stíhaní pre zanedbanie povinnej výživy?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.