POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Rozdelenie súrodencov po rozvode


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Nitra

Otázka: Rozdelenie súrodencov po rozvode

Rada by som sa opýtala, či súd môže maloleté deti rozdeliť medzi rodičov, alebo či ich môže prideliť výlučne do otcovej starostlivosti. O deti sa od ich narodenia riadne starám, sú veku 8 a 4 roky. Momentálne už pracujem, rovnako ako aj môj manžel. Môj manžel má tendenciu piť a už aj k fyzickému násiliu a urážkam dochádzalo takmer pravidelne. Naša dcéra videla, ako na mňa zaútočil, no obávam sa, že ju manipuluje na svoju stranu, a preto bude pri ňom stáť. Bojím sa, že keď podáme žiadosť o rozvod, môže mi deti zobrať. Ďakujem.

Odpoveď: Rozdelenie súrodencov po rozvode

Dobrý deň, v rozvodom konaní, s ktorým je zo zákona spojené i konanie o úprave rodičovských práv a povinností na čas po rozvode sa súd rozhoduje najmä s prihliadnutím na záujem maloletého dieťaťa. Tzn. že súd musí objektívne zistiť, ktorý z rodičov je schopný sa o maloleté dieťa postarať a poskytnúť mu adekvátnu starostlivosť (zisťuje tzv. výchovné prostredie u rodičov). Súd pri posudzovaní výchovného prostredia u rodičov vychádza zo stavu, ktorý existuje v čase rozhodovania súdu. Tzn. že minulosť otca (alkohol, násilie) detí mu nemusí priťažiť, ak odvtedy nepije, bol na liečení... 

Súdy nemajú nikde v zákone ustanovené, že súrodenci musia byť na čas po rozvode zverené spoločne do osobnej starostlivosti jedného z rodičov. Práve naopak, v niektorých prípadoch môže nastať situácia, kedy práve oddelené zverenie súrodencov do osobnej starostlivosti je v záujme maloletých detí. Na Vašu otázku nie je možné spoľahlivo odpovedať, nakoľko by k tomu bolo potrebné poznať oveľa širšie skutkové okolnosti a tiež nie je možné predpovedať ako posúdi celú vec súd.

Trápi vás "Rozdelenie súrodencov po rozvode" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozdelenie súrodencov po rozvode (Rozvod)

Dobrý deň, stručne by som opísal môj problém tak, že po rozvode boli obaja synovia zverení matke a ja som platil na oboch výživné. Aktuálne sa nachádzam v situácii, kde matka nezvládla výchovu a starostlivosť o staršieho syna, a napokon ho umiestnila do reedukačného zariadenia, odkiaľ som ho vzal. Zmenili sme školu a teraz je chlapec neodkladným opatrením súdu zverený mne. Musím až do riadneho konania, ktorého dátum ešte nepoznám, platiť výživné na mladšieho syna? Alebo, ak máme každý jedno dieťa, nebudeme si musieť navzájom platiť výživné? Ďakujem. S pozdravom,

Odpoveď: Rozdelenie súrodencov po rozvode

(odpoveď odoslaná: 16.04.2022)

Dobrý deň,
v takomto prípade musíte naďalej platiť výživné na mladšieho syna. Zároveň by matka mala začať platiť výživné na staršieho syna. Ak budete mať každý jedno dieťa v osobnej starostlivosti, druhému rodičovi budete obaja platiť výživné na to dieťa, o ktoré sa osobne nestaráte. Toto výživné Vám odporúčam riadne platiť, nakoľko podľa Zákona o rodine, započítanie na výživné pre maloleté deti nie je možné.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozdelenie súrodencov po rozvode (Rozvod)

Dobrý deň. Máme dve deti: 7-ročného chlapca a 5-ročné dievča. Nie sme manželia a moja partnerka sa vyhráža, že si odvezie deti. Momentálne bývame u môjho otca a deti sem chodia do školy a škôlky. Moja partnerka sa o deti príliš nestará, varí približne raz za mesiac a s chlapcom sa takmer vôbec neučí. Hovorí mu: "Uč sa, to je tvoj chlapec." Takže táto starostlivosť je všetko na mne a ja si bez nich život neviem predstaviť. Rád by som sa spýtal, ako mám postupovať a či mám ako otec šancu dostať deti do opatery. Ďakujem.

Odpoveď: Rozdelenie súrodencov po rozvode

(odpoveď odoslaná: 20.01.2020)

Dobrý deň, odpovedať na Vašu otázku iba na základe Vami uvedených skutočností je veľmi zložité, ba nemožné. Súd pri rozhodovaní, komu zverí maloleté deti do osobnej starostlivosti posudzuje každý jeden prípad individuálne a komplexne. Súd musí zo zákona pri rozhodovaní o maloletých deťoch vziať do úvahy ich najlepší záujem, ktorý je príkladmo definovaný v článku 5 Zákona o rodine. Vo všeobecnosti je možné uviesť to, že súd preferuje stabilitu prostredia, v ktorom maloleté deti vyrastajú, vytvorené výchovné prostredie, skúma s ktorým rodičom majú deti intenzívnejší vzťah, ktorý z rodičov sa stará o deti... Ak deťom varíte, chodíte pre ne do školy, učíte sa s nimi a naopak matka starostlivosť zanedbáva, voľný čas využíva inak, než na trávenie času s deťmi... nie je vylúčené, že by súd rozhodol o zverení maloletých detí do Vašej osobnej starostlivosti. Ako sme však uviedli na začiatku, ide o komplexné posudzovanie každého jedného prípadu a súd až po vykonaní (často rozsiahleho) dokazovania rozhodne vo veci.


Podotázka: Rozdelenie súrodencov po rozvode (Rozvod)

Dobrý deň. Rada by som sa opýtala, či môže byť môj 15-ročný syn vypočutý na súde v prípade rozvodu rodičov. Zaujímalo by ma tiež, či môžu byť bratia rozdelení tak, že jeden bude žiť s mamou a druhý s otcom, keďže mama nesúhlasí s rozdelením detí. Ďakujem vám za radu.

Odpoveď: Rozdelenie súrodencov po rozvode

(odpoveď odoslaná: 26.09.2017)

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

Podľa ust. Civil. mimospor. poriadku s konaním o rozvod manželstva je spojené aj konanie o úpravu pomerov manželov k ich maloletým deťom na čas po rozvode. Názor maloletého zisťuje súd spôsobom zodpovedajúcim jeho veku a vyspelosti. Podľa povahy veci zisťuje súd názor maloletého bez prítomnosti iných osôb. 

Súd zisťuje príčiny, ktoré viedli k vážnemu rozvratu vzťahov medzi manželmi, a pri rozhodovaní o rozvode na ne prihliada. Súd pri rozhodovaní o rozvode vždy prihliadne na záujem maloletých detí /§ 23 zák. o rodine/.

Súd pri rozhodovaní o výkone rodičovských práv a povinností alebo pri schvaľovaní dohody rodičov rešpektuje právo maloletého dieťaťa na zachovanie jeho vzťahu k obidvom rodičom a vždy prihliadne na záujem maloletého dieťaťa, najmä na jeho citové väzby, vývinové potreby, stabilitu budúceho výchovného prostredia a ku schopnosti rodiča dohodnúť sa na výchove a starostlivosti o dieťa s druhým rodičom. Súd dbá, aby bolo rešpektované právo dieťaťa na výchovu a starostlivosť zo strany obidvoch rodičov a aby bolo rešpektované právo dieťaťa na udržovanie pravidelného, rovnocenného a rovnoprávneho osobného styku s obidvomi rodičmi.

Zákon nikde nehovorí, že deti nie je dovolené rozdeliť.  Súd v každom jednotlivom prípade musí objektívne zistiť, ktorý z rodičov je schopný sa o deti postarať a poskytnúť mu adekvátnu starostlivosť, vrátane možností bývania a samotného prostredia, v ktorom deti žijú.  Súd pri posudzovaní výchovného prostredia u rodičov vychádza zo stavu, ktorý  existuje v čase rozhodovania súdu. 

Samozrejme, názor detí je dôležitý. 

 

 

 

Úryvky z Dohovoru o právach dieťaťa :

  1. Záujem dieťaťa musí byť prvoradým hľadiskom pri akejkoľvek činnosti týkajúcej sa detí, nech už uskutočňovanej verejnými alebo súkromnými zariadeniami sociálnej starostlivosti, súdmi, správnymi alebo zákonodarnými orgánmi.
  2. Štáty, ktoré sú zmluvnou stranou Dohovoru, zabezpečujú dieťaťu, ktoré je schopné formulovať svoje vlastné názory, právo tieto názory slobodne vyjadrovať vo všetkých záležitostiach, ktoré sa ho dotýkajú, pričom sa názorom dieťaťa musí venovať patričná pozornosť zodpovedajúca jeho veku a úrovni.
  3. Za tým účelom sa dieťaťu poskytuje najmä možnosť, aby sa vypočulo v každom súdnom alebo správnom konaní, ktoré sa ho dotýka, a to buď priamo, alebo prostredníctvom zástupcu alebo príslušného orgánu, pričom spôsob vypočutia musí byť v súlade s procedurálnymi pravidlami vnútroštátneho zákonodarstva.
  4. Štáty, ktoré sú zmluvnou stranou Dohovoru, uznávajú právo každého dieťaťa na životnú úroveň nevyhnutnú pre jeho telesný, duševný, duchovný, mravný a sociálny rozvoj.
  5. Rodič(ia) alebo iné osoby, ktoré sa o dieťa starajú, nesú v rámci svojich schopností a finančných možností základnú zodpovednosť za zabezpečenie životných podmienok nevyhnutných pre rozvoj dieťaťa.

 

 

 

 

 

 

 


Trápi vás "Rozdelenie súrodencov po rozvode" a chcete pomôcť?

Podotázka: Rozdelenie súrodencov po rozvode (Rozvod)

Dobrý deň, som rozvedená so svojím bývalým manželom približne šiesty rok. Deti vychovávam ja a on si ich pravidelne vyzdvihuje a takisto pravidelne na nich prispieva. Avšak, problém je náš spoločný syn, ktorý má 12 rokov. Je to problémové dieťa, s ktorým sa aj v škole zaoberajú, pretože je nadaný. Psychologička sa oňho tiež stará, no napriek tomu si s ním doma neviem dať rady. Som na liekoch, on nie - nie je medikovaný a už to nevládzem. Rada by som požiadala otca, či by si ho mohol vziať k sebe. Chcem vedieť, či je možné deti rozdeliť v takýchto podmienkach, keďže ubližuje aj svojej sestre... Poradte mi, či by som mala požiadať právničku a tento problém riešiť takýmto spôsobom, alebo či by bolo postačujúce dohovoriť sa s otcom... Potrebujem vedieť, či je nutné to celé riešiť cez súd... Ďakujem za akúkoľvek pomoc.

Odpoveď: Rozdelenie súrodencov po rozvode

(odpoveď odoslaná: 09.02.2016)

Dobrý deň, v zmysle zákona o rodine sa majú rodičia dieťaťa, ktorí spolu nežijú o výkone rodičovských práv a povinností dohodnúť. Až po tom, keď sa dohodnúť nedokážu môže jeden z nich podať na súd návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností. Z toho dôvodu bude lepšie, ak sa s otcom dieťaťa pokúsite najprv o zmene umiestnenia maloletého dohodnúť. Až potom keď sa Vám dohodnúť nepodarí je možné podať návrh na súd. V návrhu bude dobré uviesť, že sa správanie maloletého od posledného rozhodovania súdu výrazne zmenilo a v súčasnosti nie je v jeho záujem, ani v záujme Vašej dcéry, aby boli deti spolu v jednej domácnosti. Rovnako môžete poukázať aj na skutočnosť, že výchovu dvoch detí v takejto situácii nezvládate a preto by bolo vhodné maloletého zveriť do osobnej starostlivosti otca. Považujem za potrebnú uviesť i to, že súd nie je v týchto konaniach viazaný návrhom a vždy postupuje v najlepšom záujme maloletých detí.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozdelenie súrodencov po rozvode" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.