POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Rozdelenie majetku po rozchode


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Nitra

Otázka: Rozdelenie majetku po rozchode

Dobrý deň, mám istý problém. Rozchádzame sa s priateľom a situácia je o byt. Kúpili sme ho v roku 2010. Väčšiu časť peňazí prispeli jeho rodičia, avšak neexistuje žiadna darovacia zmluva ani dohoda o splácaní. Jednoducho mi peniaze poslali na účet. My sme ešte doplácali a byt sme kompletne prerábali. Je zapísaný na polovicu na mňa a na polovicu na priateľa. Teraz, keď sa rozchádzame, priateľ nechce vyplatiť moju polovicu bytu. Chcela by som sa opýtať, či majú jeho rodičia nárok aj na moju polovicu bytu? Ako by som mala v tejto situácii postupovať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozdelenie majetku po rozchode

Dobrý deň,

pokiaľ ste vedená na LV ako spoluvlastník, máte nárok na byt, a teda máte právo požadovať vyplatenie polovice bytu. V tomto prípade prichádza do úvahy zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctve, kde sa vlastníkom stane jeden z Vás a ten druhý ho bude povinný vyplatiť. Ak sa nedohodnete o tom, kto bude vlastníkom a akú sumu má vyplatiť tomu druhému, môžete sa obrátiť na súd a požiadať o zrušenie a vyporiadanie súdnou cestou. 

Trápi vás "Rozdelenie majetku po rozchode" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozdelenie majetku po rozchode (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcel by som vás požiadať o právny názor ohľadom situácie, v ktorej sa momentálne nachádza moja mama. Rozišla sa so svojím partnerom po 15 rokoch spoločného života. Žili v byte, ktorý si v roku 2007 zakúpili a zaplatil ju jej partner, pričom v kúpnej zmluve boli od začiatku uvedení obaja ako rovnocenní spolumajitelia v rovnakých dieloch. V roku 2012 partner svoj podiel dobrovoľne prepísal na moju mamu, ktorá mu výmenou za to zriadila právo doživotného užívania bytu. Počas roku 2022 mu moja mama opakovane navrhovala vyrovnanie majetku, buď vyplatením vecného bremena, alebo vyplatením jej podielu. Po viacerých slovných konfliktoch a psychickom nátlaku sa zo spoločného bytu presťahovala, pričom aktuálne býva v prenajatom byte a jej bývalý partner ostáva v byte na základe práva doživotného užívania. V súvislosti s týmito okolnosťami by som sa chcel spýtať na možnosti, ktoré má moja mama, a či je šanca, že súd rozhodne o ponechaní bytu v jej vlastníctve, aj napriek tomu, že pôvodný partner byt na začiatku zaplatil, avšak v súčasnosti nie je majiteľom, ale je oprávnený z vecného bremena. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozdelenie majetku po rozchode

(odpoveď odoslaná: 26.01.2024)

Dobrý deň,
uvedená situácia by sa dala riešiť s využitím ust. § 151p ods. 3 Občianskeho zákonníka:

Ak zmenou pomerov vznikne hrubý nepomer medzi vecným bremenom a výhodou oprávneného, môže súd rozhodnúť, že sa vecné bremeno za primeranú náhradu obmedzuje alebo zrušuje. Ak pre zmenu pomerov nemožno spravodlivo trvať na vecnom plnení, môže súd rozhodnúť, aby sa namiesto vecného plnenia poskytovalo peňažné plnenie.

Nakoľko ako uvádzate, spolužitie už nie je ďalej možné z dôvodu slovných konfliktov a psychického nátlaku, súd by mal postupvať tak, že potom ako bude podaná žaloba, vecné bremeno v podobe práva doživotného užívania zruší za primenranú náhradu.

Ak by chcela vysporiadať spoluvlastníctvo, môže aj to žiadať. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozdelenie majetku po rozchode (Spoluvlastníctvo)

Dobrý večer, máme nasledujúci problém. Rodičia môjho priateľa plánujú prepísať naňho pozemok, na ktorom stojí starý dom. Plánujeme tento dom zrekonštruovať a pristaviť k nemu. Avšak nechcem použiť svoje úspory na niečo, čo nebude patriť mne. Preto sa pýtam, či existuje možnosť právne ošetriť takúto situáciu. Ďakujem.

Odpoveď: Rozdelenie majetku po rozchode

(odpoveď odoslaná: 24.09.2018)

Dobrý deň,

v tejto situácii sa môžete napr. dohodnúť priamo s rodičmi, že dom a pozemok prepíšu na Vás oboch do podielového spoluvlastníctva, pričom ak by nechceli dať priamo 50 % na 50 %, mohli by určiť väčší podiel synovi. Ak nebudú chcieť, môže potom, čo bude priateľ vlastníkom, prepísať určitý podiel na Vás. Záleží na Vašej dohode. 

Ak by nechceli aj tak dom prepísať, potom, ak sa rozhodnete investovať, určite odporúčam spísať o tom dokument, v ktorom bude uvedené, že ste do nehnuteľnosti XY investovali sumu XY, aby ste v prípade budúcich problémov vedeli preukázať, že ste na cudzí majetok vynaložili vlastné prostriedky.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozdelenie majetku po rozchode" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.