Máte
otázku?

Rozchod a hypotéka, na čo mám nárok?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Rozchod a hypotéka, na čo mám nárok?

Dobrý večer, s partnerom sme sa rozišli. Keďže on zostáva v dome, na ktorý máme spoločnú hypotéku, chcem požiadať o radu. Chce, aby som na neho prepísala moju časť, pričom mi plánuje vyplatiť podiel len zo zaplatenej časti hypotéky. Na čo mám nárok? Mám súhlasiť s jeho ponukou?

Odpoveď: Rozchod a hypotéka, na čo mám nárok?

Dobrý deň, predmetnú nehnuteľnosť podľa skutočností uvedených vo Vašej otázke máte v podielovom spoluvlastníctve, pričom aj hypotéku ste brali obaja (ako dlžník a spoludlžník). Ak chcete tento Váš majetok vyporiadať, zákon v prvom rade dáva prednosť dohode spoluvlastníkov. Až keď sa spoluvlastníci dohodnúť nedokážu, môže jeden z nich podať žalobu o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. Akým spôsobom sa spoluvlastníci dohodnú pri zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva závisí výlučne na nich. Vo Vašom prípade je potrebné zohľadniť tri veci: 1/ hodnotu nehnuteľnosti, 2/ zostatok hypotéky a 3/ či ste doteraz splácali splátky spolu (každý 1/2) alebo len jeden z Vás. Po zistení týchto troch skutočností je následne potrebné určiť spôsob akým dôjde k vyporiadaniu podielového spoluvlastníctva (výška náhrady za podiel bude závisieť od vyššie uvedených skutočností). Považujem však za dôležité uviesť, že vzhľadom na to, že sa zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva týka nehnuteľnosti, dohoda musí mať písomnú podobu.

Trápi vás "Rozchod a hypotéka, na čo mám nárok?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozchod a hypotéka, na čo mám nárok? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, platím hypotéku na dom, ale vlastníčkou je moja priateľka, nie manželka. Mám v prípade rozchodu nejaké právo na podiel? Ďakujem.

Odpoveď: Rozchod a hypotéka, na čo mám nárok?

(odpoveď odoslaná: 21.10.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že vlastníkom domu je Vaša priateľka, a Vy ako jej priateľ splácate jej hypotéku.
Uvádzame, že samotné platenie splátok hypotéky nezakladá vlastnícke právo k nehnuteľnosti. Predpokladáme, že medzi sebou nemáte spísanú žiadnu dohodu o splátkach z Vašej strany a o prípadných nárokoch vo Váš prospech. Ak by došlo k rozchodu zo vzťahu, potom máte nárok len na vrátenie Vami uhradených splátok hypotéky. Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta, aby sa našlo riešenie. Možnosťou by bolo za podmienky súhlasu banky, aby priateľka vám previedla podiel na nehnuteľnosti a Vy by ste sa stali súčasne spoludlžníkom voči banke.    
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozchod a hypotéka, na čo mám nárok?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.