Máte
otázku?

Ako si pomôcť pri psychickom týraní zo strany manžela?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Ako si pomôcť pri psychickom týraní zo strany manžela?

Dobrý deň, obraciam sa na Vás, pretože už naozaj neviem, čo robiť. Mám 22 rokov, som vydatá a mám dve krásne deti. S manželom máme vysokoškolské vzdelanie a obaja sme zamestnaní. Manžel bol vždy žiarlivý, ale na to som si už nejako zvykla. Nevie však vysvetliť prečo a za čo. Posledné dva roky ma obviňuje, že mu do jedla alebo do kávy pridávam utlmujúce prostriedky. Je agresívny a tvrdí, že sa chcem ho zbaviť. Už to nezvládam, ponižuje ma, stále tvrdí, že mi dáva poslednú šancu. Keď ho presviedčam, že by som to nemala dôvodu robiť, len kričí a uráža ma. Odmieta ísť k lekárovi a keď mu navrhujem, aby si dal urobiť test, odmietne. Vyrobené jedlo si skrýva predo mnou. Je to strašné. Stále sa opakuje to, že po stravách, ktoré mu pripravím, má závraty, nevidí dobre a je presvedčený, že ho chcem otráviť. Už to nevládzem zvládať. Nevie, kam sa obrátiť. Nič zlé nerobím, predsa by som nikomu nepodávala utlmujúce prostriedky. Také niečo hraničí s kriminalitou. Ak mi dokážete poradiť, budem veľmi vďačná.

Odpoveď: Ako si pomôcť pri psychickom týraní zo strany manžela?

Dobrý deň, váš manžel potrebuje odbornú pomoc. Viem, že nie je jednoduché prinútiť ho k tomu, aby sa liečil. Z právneho hľadiska ho nedonútite podrobiť sa liečeniu.

Pokiaľ sa nebude chcieť liečiť, musíte si zvážiť, či to dokážete vydržať ešte ďalších niekoľko rokov. 

Ak mu viete pomôcť, tak zostaňte s ním a pomôžte mu. Ak mu neviete pomôcť a skutočne Vás to ubíja, porozmýšľajte nad tým, že možno odlúčenie by bolo riešením.

Trápi vás "Ako si pomôcť pri psychickom týraní zo strany manžela?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako si pomôcť pri psychickom týraní zo strany manžela? (Občianske právo)

Dobrý deň, Môj manžel sa ku mne správa veľmi zle. Nadáva mi a uráža ma, verí, že ho podvádzam a bojím sa vziať si dokonca aj mobil do ruky, pretože si okamžite myslí, že s niekým komunikujem. Má so mnou násilné sexuálne styky, aj keď o to nemám záujem, a to buď preto, že je opitý, alebo pre iné dôvody. Ak sa mu nepodvolím, začína na mňa kričať, nadáva mi, berie mi perinu a odmieta mi ju vrátiť. Vyhadzuje ma z postele i zo spálne a dokonca zamkne dvere, aby som sa nemohla vrátiť. Všetko pripisuje na moju misku a tvári sa ako ideálny manžel a otec pred ostatnými. Už viac to nezvládam, obávam sa ho, najmä keď je opitý. No nemám sa komu zdôveriť, pretože mám pocit, že mi nikto neverí. Ďakujem, Mirka.

Odpoveď: Ako si pomôcť pri psychickom týraní zo strany manžela?

(odpoveď odoslaná: 01.08.2022)

Dobrý deň,
je mi ľúto situácie, v ktorej sa nachádzate. Z právneho hľadiska odporúčam konať. Tak ako každý máte určité práva a aj telesnú integritu, do ktorej nemôže nikto zasahovať bez Vášho súhlasu. Ani manžel. Ak Vás týra, odporúčam podať trestné oznámenie a skúsiť riešiť odsťahovanie. Prípadne môžete podať návrh na nariadenie neodkladného opatrenia, aby mu súd zakázal pobyt v spoločnom obydlí. Ak by došlo na bezprostredné ohrozenie, odporúčam privolať políciu. Tá ho dokonca môže vykázať zo spoločného obydlia. Nebude to jednoduché, ale nikto sa tak k Vám nesmie správať. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako si pomôcť pri psychickom týraní zo strany manžela? (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, ako postupovať, ak môj manžel má psychickú poruchu a odmieta sa liečiť. Jeho neliečená porucha ohrozuje mňa aj zdravie našich detí. Je možné takúto situáciu nahlásiť na súde alebo polícii? Existuje vôbec nejaký postup v takejto situácii? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako si pomôcť pri psychickom týraní zo strany manžela?

(odpoveď odoslaná: 13.04.2017)

Dobrý deň, vo Vašom prípade je dôležité, v akom rozsahu je manželova psychická porucha. Pokiaľ nie je pre spoločnosť nebezpečný, nie je možné žiadnym spôsobom obmedziť jeho osobnú slobodu a iba sám sa môže rozhodnúť, či sa podrobí liečeniu. Pokiaľ by však ohrozoval seba a svoje okolie, potom je možné aj nútene obmedziť jeho osobnú slobodu. Pokiaľ ohrozuje Vás a Vaše dieťa, zavolajte políciu.


Podotázka: Ako si pomôcť pri psychickom týraní zo strany manžela? (Občianske právo)

Dobrý deň, som matka troch neplnoletých detí. Moja dcéra má 17 rokov, syn 14 a najmladší syn 6 rokov. Už približne tri roky som psychicky týraná manželom, ale od minulého leta je to už neúnosné. Tentoraz si dokonca založil samostatný účet. Odmietol mi prispievať na chod domácnosti a výchovu detí, ale napriek tomu s nami stále býva a stravuje sa pod jednou strechou. Situácia sa v poslednom období stala neúnosnou. Manžel ignoruje nielen mňa, ale aj starostlivosť o deti. Požiadala som ho, aby opustil domácnosť. Keďže odmietol, opustila som dom ja a zodpovednosť nechala na ňom. Namiesto toho, aby sa k situácii postavil zodpovedne, večer keď deti zaspali, odišiel preč na celú noc. Keď sa najmladší syn v noci zobudil, zistil, že je sám doma bez otca. Ja nemám možnosť ísť ani na nákup potravín a neposkytne mi ani auto. Manžel si na aute jazdí, akoby patrilo iba jemu. Preto som sa v noci vrátila domov a na druhý deň som deti vyprevadila do školy a škôlky. Rozviesť sa nechcem, pretože financie na vyplatenie nemám. Moje mesačné príjmy sú približne 400€ a manželove 600€. Chcela by som Vás poprosiť o radu, aké práva mám a ako by som finančne zvládla chod domácnosti. Zaujímalo by ma tiež, aké povinnosti má manžel voči rodine. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako si pomôcť pri psychickom týraní zo strany manžela?

(odpoveď odoslaná: 21.01.2017)

Dobrý deň, v prvom rade považujem za potrebné uviesť, že v prípade neúnosného psychického týrania manžela je možné Vám poskytnúť ochranu súdnou cestou a obmedziť alebo úplne vylúčiť jeho pobyt v spoločnej domácnosti. Takýto stav v rodine totiž neprospieva maloletým deťom a aj keby sa to doteraz na nich neprejavilo, časom sa to môže. Podrobnosti nájdete v našom článku Domáce násilie. Vo vzťahu k neplneniu svojej zákonnej vyživovacej povinnosti si Vám dovoľujem uviesť, že napriek tomu bývanie v spoločnej domácnosti môžete od Vášho manžela požadovať platenie výživného na maloleté deti. Ak rodič neplní dobrovoľne svoju zákonnú vyživovaciu povinnosť súd mu to uloží vo svojom rozhodnutí, ktoré je vykonateľné aj formou exekúcie. Tým dosiahnete, aby Vám prispieval na výživu maloletých detí a domácnosť.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako si pomôcť pri psychickom týraní zo strany manžela?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.