Máte
otázku?

Regresný nárok spoludlžníka voči dlžníkovi


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Prešov

Otázka: Regresný nárok spoludlžníka voči dlžníkovi

Dobrý deň, chcem sa opýtať o nasledujúcu situáciu, do ktorej som sa dostal. Stal som sa spoludlžníkom pre jedného známeho. Z požičaných peňazí som však nevidel ani jedno euro. Myslel som si, že on túto pôžičku spláca, až kým sa mi neozval exekútor. Samozrejme, bol som nútený vyrovnať celú dlžnú sumu. Známy na moje výzvy ohľadom vrátenia peňazí nereaguje. Mám na svoje meno všetky potrebné dokumenty týkajúce sa vyrovnanie dlžnej sumy exekútorovi. Prosím o radu, ako by som mal ďalej postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Regresný nárok spoludlžníka voči dlžníkovi

Dobrý deň. 

 

Ako spoludlžník ste spolu s dlžníkom boli zodpovední za splatenie dlhu, preto mohol veriteľ vymáhať splatenie dlhu od ktoréhokoľvek z Vás. Z dôvodu toho, že ste ako spoludlžník uhradili celý dlh, máte voči dlžníkovi regresný nárok. Od dlžníka si môžete vymáhať časť dlhu, ktorá nezodpovedala Vášmu dohodnutému podielu na dlhu. Ak právnym predpisom alebo rozhodnutím súdu nie je ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté inak, sú podiely na dlhu všetkých dlžníkov vo vzájomnom pomere rovnaké. 

Keďže dlžník nereaguje na Vaše písomné výzvy na úhradu dlhu, je potrebné podať na súd žalobu o zaplatenie najlepšie prostredníctvom advokáta, ktorý posúdi celý Váš prípad a určí následný postup. V niektorých prípadoch dlžníci reagujú až na predžalobnú výzvu zaslanú zo strany advokáta. 

 

Trápi vás "Regresný nárok spoludlžníka voči dlžníkovi" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Regresný nárok spoludlžníka voči dlžníkovi" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.