Máte
otázku?

Pôžička jedného manžela a BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Trnava

Otázka: Pôžička jedného manžela a BSM

Dobrý deň, chcem sa spýtať ohľadne možného rozvodu s manželom. Návrh ešte nie je podaný, pretože som zistila, že môj manžel si vzal pôžičku z nebankovej inštitúcie bez môjho vedomia. Aktuálne ju nespláca, pretože má ešte dve pôžičky v banke. Tieto si vzal pred našou svadbou, no ja som vedela iba o jednej. O druhej som sa dozvedela až po roku a pol po svadbe. Chcela by som sa informovať, či mi v prípade rozvodu pripadne polovica dlhu v nebankovke, aj keď si ju vzal bez môjho vedomia. Peniaze z tejto pôžičky poskytol svojej mame. Naším spoločne nadobudnutým majetkom je len auto, ktoré sme kúpili po svadbe. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Pôžička jedného manžela a BSM

Dobrý deň. Právoplatným rozsudkom o rozvode manželstva zaniká aj bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (ďalej len „BSM“). V rozvodovom konaní sa však majetok manželov nerieši. Majetok manželov sa rieši až následne, pri vyporiadaní BSM. Pokiaľ ide o dlh Vášho manžela v nebankovke, Vám by nemala pripadnúť žiadna časť z tohto dlhu. Ak by sa však tento dlh riešil exekučne, v rámci exekúcie môže byť pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, uspokojená i z majetku patriaceho do BSM (tzn., že vo Vašom prípade by exekúciou mohlo byť postihnuté Vaše spoločné auto).

Trápi vás "Pôžička jedného manžela a BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Pôžička jedného manžela a BSM (Rozvod)

Dobrý deň, mohli by ste mi, prosím, poradiť v jednej záležitosti? Rozvádzam sa s manželom. Počas manželstva sme si zobrali pôžičky, ktoré sú však vypísané len na moje meno; manžel sa v nich neuvádza (nakoľko pracuje v zahraničí, proces získania pôžičky by bol pre neho komplikovaný). Peniaze z týchto pôžičiek sme použili na rekonštrukciu bytu, ktorý je výhradne v manželovom vlastníctve a z ktorého som sa odsťahovala. Chcela by som zistiť, či je možné dosiahnuť, aby tieto pôžičky splácal len môj manžel. Prepis zmluvy na jeho meno nie je možný pre komplikácie s jeho prácou v zahraničí. Vopred vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Pôžička jedného manžela a BSM

(odpoveď odoslaná: 26.04.2017)

Dobrý deň. Ideálne by bolo, ak by ste sa s manželom dokázali rozumne dohodnúť na tom, že pôžičky bude splácať on, nakoľko prostriedky získané z pôžičky boli použité na jeho výlučný majetok.
Vzhľadom na to, že pôžičku ste si brali na Vaše meno, pričom prostriedky sa použili mimo BSM, t.j. na výlučný majetok druhého manžela, mám za to, že tieto ani nemôžu byť predmetom vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov po rozvode. Do úvahy by teda pripadala možnosť požadovať vrátenie poskytnutých prostriedkov titulom bezdôvodného obohatenia na strane druhého manžela.
 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Pôžička jedného manžela a BSM (Rozvod)

Dobrý deň, pred dvoma rokmi som sa rozviedla, no s bývalým manželom máme spoločne dlhy z pôžičky. Problém je ten, že každý mesiac nám 15. dňa tiahnu pôžičku z môjho účtu. Napriek tomu, môj ex-manžel nie je schopný normálne platiť. Musím naňho tlačiť, písať mu, volať mu a prosiť o peniaze, ktoré by mal platiť. Pôžička činí 250 eur mesačne a po rozvode sme sa dohodli, že on bude platiť 150 eur a ja 100 eur, keďže pôžička bola vybraná hlavne kvôli jeho dlhom. Už fakt nemám nervy neustále od neho žiadať peniaze. Rada by som to celé podala na súd, aby súd rozhodol a nariadil môjmu ex-manželovi, že musí platiť do 15. dňa každého mesiaca. Avšak mám ešte jeden problém. Môjmu rodičom dlží 4800 eur a nedokáže to vrátiť. Rada by som aj túto záležitosť dala na súd, ale nemám žiadny dôkaz, že mu rodičia peniaze požičali, keďže mu ich dali do ruky. Prosím poraďte mi, čo mám robiť, pretože som z toho nešťastná. Ďakujem.

Odpoveď: Pôžička jedného manžela a BSM

(odpoveď odoslaná: 24.03.2017)

Dobrý deň, v uvedenej veci platí ust. § 149 Obč. zákonníka : Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné.

Takže v každom prípade odporúčame spísať dohodu o vyporiadaní BSM aj prostredníctvom advokáta, prípadne notára, kde by sa vyporiadal celý majetok patriaci do BSM.  Pokiaľ sa jedná o dlhy, tieto by sa samozrejme vyporiadali tiež. Je dobré, že  nateraz  uhrádzate   pôžičku  obaja v dohodnutých splátkach, ale zrejme by bolo to dobré vyriešiť s konečnou platnosťou pre oboch aj so samotnou spoločnosťou, kde ste si peniaze požičali.  Tu platí ust. §  531 Obč. zákonníka :  Kto sa dohodne s dlžníkom, že preberá jeho dlh, nastúpi ako dlžník na jeho miesto, ak na to dá veriteľ súhlas. Súhlas veriteľa možno dať buď pôvodnému dlžníkovi, alebo tomu, kto dlh prevzal.

Pre úplné posúdenie uvedeného záväzku je nevyhnutné poznať samotnú zmluvu, podmienky v nej uvedené, či sa jedná banku alebo nebankovú spoločnosť, ako aj to, či nie je dojednané ručenie v uvedenej zmluve, vrátane zistenia resp. konštatovania neprijateľných  zmluvných podmienok, ktoré môžu mať ten  následok, že zmluva je bezúročná a bez poplatkov. 

Záverom uvádzame, že pokiaľ by ste sa nedohodli, vec budete musieť postúpiť na súd. V každom prípade odporúčame v uvedenej veci konať, aby  neuplynula lehota 3 rokov a následne by  mohlo dôjsť k  nezhodám, komplikáciám aj vzhľadom na dlh, ktorý nateraz spoločne splácate, a ktorým prípadným nezrovnalostiam sa môžete obaja vyhnúť.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pôžička jedného manžela a BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.