POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Príjem súčasného manžela pri výpočte výživného


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Príjem súčasného manžela pri výpočte výživného

Dobrý deň, rád by som sa opýtal na dve veci. Po prvé, je možné zahrnúť príjmy súčasnej manželky pri výpočte výšky výživného na moje deti z predošlého manželstva? Po druhé, v prípade dedičstva, bude mojej manželke pripadať polovičný podiel z nehnuteľnosti, ktorú som nadobudol ešte pred vznikom nášho manželstva, alebo budú v prvom rade dedičmi len moje deti? Chcel by som tiež dodať, že sme spolu už štyri roky a moja manželka sa svojím príjmom podieľa na splátkach úveru na renováciu domu. Ďakujem pekne.

Odpoveď: Príjem súčasného manžela pri výpočte výživného

Dobrý deň, 

1/ pri určení výšky výživného súd prihliada na odôvodnené potreby oprávneného (dieťaťa) a na schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného. Z toho dôvodu súd bude brať do úvahy i to, že žijete v spoločnej domácnosti so súčasnou manželkou a náklady týkajúce sa spoločnej domácnosti uhrádzate spoločne. Tým sa totiž podstatne menia Vaše majetkové pomery.

2/ Vaša manželka bude po Vás dediť v tzv. prvej zákonnej skupine spolu s Vašimi deťmi. V tejto skupine osoby dedia rovnakým podielom, tzn. že ak máte 3 deti, tak manželka a deti budú dediť po 1/4. Ak chcete dosiahnuť, aby Vaša manželka po Vás nededila môžete spísať závet, v ktorom celý Váš výlučný majetok odkážete výlučne Vašim deťom. Vzhľadom na to, že ste dom nadobudli pred uzavretím manželstva je Vaším výlučným majetkom. Uvádzate, že súčasná manželka sa podieľa na splátkach úveru na rekonštrukciu domu. Táto skutočnosť sa zohľadní pri vyporiadaní Vášho BSM (bezpodielového spoluvlastníctva manželov), nakoľko budete povinný nahradiť to čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na Váš výlučný majetok.

Trápi vás "Príjem súčasného manžela pri výpočte výživného" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Príjem súčasného manžela pri výpočte výživného (Rodinné právo)

Pri určení výživného na deti súd zohľadňuje aj príjem súčasnej manželky, s ktorou žijeme v spoločnej domácnosti, a to aj v prípade, že súdom bolo zrušené bezpodielové spoluvlastníctvo. Ak nastúpi povinný (otec) na materskú dovolenku, posúdi súd túto skutočnosť ako dôvod na úpravu výživného? Ďakujem.

Odpoveď: Príjem súčasného manžela pri výpočte výživného

(odpoveď odoslaná: 09.08.2018)

Dobrý deň, súd posudzuje aj príjem osôb žijúcich s povinným rodičom v jednej domácnosti, a to bez ohľadu na vzťah týchto osôb (partner, manželka, dokonca rodičia). Súd tak robí z dôvodu, že sa tieto osoby podieľajú spoločne na niektorých nákladoch spoločnej domácnosti. Pri manželoch a posudzovaní schopností, možností a majetkových pomerov otca maloletého dieťaťa je z právneho hľadiska irelevantné, či BSM trvá alebo bolo zrušené počas trvania manželstva (i keď je BSM zrušené, žijete v spoločnej domácnosti a z toho titulu sa podieľate na niektorých nákladoch). Ak by povinný z výživného nastúpil na materskú a neskôr na rodičovskú dovolenku, súd by podľa nášho názoru skúmal, či to bolo dôvodné a nutné. Súd by totiž takýto postup povinného z výživného mohol posúdiť ako vzdanie sa lepšieho príjmu. Ak by sa to preukázalo, súd by pri určovaní výživného prihliadol na jeho dovtedy dosahovaný príjem (pri zisťovaní výšku príjmu povinného rodiča má prednosť princíp potencionality).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Príjem súčasného manžela pri výpočte výživného" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.