Máte
otázku?

Komu patria prídavky na dieťa?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Prešov

Otázka: Komu patria prídavky na dieťa?

Rozviedla som sa so svojím manželom. Máme spolu tri deti, ktoré boli po rozvode zverené do mojej starostlivosti. Otčom detí prídavky neplatí pravidelne a nenavštevuje ich často. Počas manželstva prichádzali prídavky na deti na jeho účet. Po rozvode som sa dvakrát pokúsila s ním stretnúť, aby sme zmenili účet, kam majú prídavky prichádzať, na môj, avšak ani raz nevyjadril túto vôľu. Teraz mu na účet príde každý mesiac takmer 70€. Existuje možnosť vybaviť zmenu prijímateľa prídavkov mimosúdne? Je dostatočné len podať formulár o prídavkoch, alebo je potrebné celú situáciu riešiť cez súd? Ak súd, aký typ žaloby by to malo byť?

Odpoveď: Komu patria prídavky na dieťa?

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 2 ods. 1 pís. b) zákona č. 600/2003 Z.z. o prídavku na dieťa a o zmene a doplnení zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení, je oprávnenou osobou na uplatnenie nároku na prídavok rodič, ktorému bolo dieťa zverené do osobnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu. Uplatnite preto nárok na výplatu prídavkov na Vaše deti písomnou žiadosťou, ktorej prílohou bude právoplatné rozhodnutie súdu o zverení deti do Vašej osobnej starostlivosti. Dovolím si taktiež upozorniť, že v zmysle § 13 ods. 6 citovaného zákona, je Váš bývalý manžel povinný neoprávnene vyplatené prídavky vrátiť.

Trápi vás "Komu patria prídavky na dieťa?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Komu patria prídavky na dieťa? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň. Potrebujem poradiť ohľadom prídavkov na deti. S manželkou sme sa rozviedli a náš vzťah nie je dobrý. Pracujem v zahraničí a tam som si vybavil prídavky na deti bez jej vedomia. Manželka dostáva len tie na Slovensku. Môže manželka podať žalobu na súd, ak jej nevyplatím tieto prídavky alebo ako by sa táto situácia riešila? Ďakujem, C.

Odpoveď: Komu patria prídavky na dieťa?

(odpoveď odoslaná: 30.01.2017)

Dobrý deň. Pokiaľ ste s manželkou rozvedení, tak súd rozhodol, koľko ste povinný platiť výživné na deti. Túto sumu ste povinný posielať každý mesiac k rukám matky. Je na Vás, či okrem tohto výživného budete deťom sporiť, alebo kupovať veci, prípadne im dávať aj iné peniaze navyše. Pokiaľ dostávate rodinné prídavky je na Vás, či si tieto ponecháte, alebo za ne kúpite niečo pre deti, prípadne im tieto peniaze budete sporiť a neskôr im ich dáte. Ak sa Vaša manželka dozvie, že sa Vám navýšil príjem z dôvodu, že poberáte prídavky mohla by dať návrh na súd na zvýšenie výživného, musela by preukázať, že na Vašej strane došlo k zmene pomerov. Neviem o akú výšku ide, ale pokiaľ pôjde o malú výšku rodinných prídavkov nemyslím si, že by to súd vyhodnotil ako zmenu pomerov na Vašej strane a že by na základe toho mohlo dôsjť k zmene výšky výživného. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Komu patria prídavky na dieťa?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.