Máte
otázku?

Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa

Dobrý deň prajem. Môj otec, ktorý zdedil dom po svojich rodičoch, ho chce previesť na moju dcéru, ktorá má 9 rokov. Moja otázka znie, či jej občianstvo a trvalý pobyt hrá nejakú úlohu, keďže žijeme v zahraničí, konkrétne v Rakúsku. Dom po mojich starých rodičoch je na Slovensku a ja mám slovenské občianstvo. Rada by som vedela, či existujú nejaké podmienky, ktoré musíme spĺňať a ktoré by sa mohli týkať nás. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa

Dobrý deň

Občiansky zákonník v tomto smere darcu neobmedzuje. Podľa § 628 OZ: “1) Darovacou zmluvou darca niečo bezplatne prenecháva alebo sľubuje obdarovanému a ten dar alebo sľub prijíma. 2) Darovacia zmluva musí byť písomná, ak je predmetom daru nehnuteľnosť, a pri hnuteľnej veci, ak nedôjde k odovzdaniu a prevzatiu veci pri darovaní. 3) Neplatná je darovacia zmluva, podľa ktorej sa má plniť až po darcovej smrti.”

Pokiaľ je však dcéra neplnoletá, ide o zložitejší proces. V takomto prípade sa vyžaduje, aby takéto darovanie schválil súd. Pokiaľ by mohla vzniknúť kolízia záujmov (nepíšete či sa ide zriaďovať aj nejaké vecné bremeno v prospech Vás alebo nie), v takomto prípade je nutné ustanoviť maloletej kolízneho opatrovníka. 

Trápi vás "Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa (Občianske právo)

Dobrý deň, mám dedičstvo vo veku 13 a 12 rokov a bývam u svojich svokrovcov. Máme kúpno-predajnú zmluvu na polovicu domu a chcela by som to prepísať na deti. Bola by táto možnosť a ak áno, aké sú predpisy a ako mám postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 02.04.2024)

Dobrý deň, ak chcete prepísať polovicu domu na vaše deti, možným spôsobom je realizovať tento úkon prostredníctvom darovania. V kontexte darovania nehnuteľnosti maloletým deťom je potrebné zohľadniť špecifické požiadavky, ktoré slovenská legislatíva stanovuje. Podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu je pri darovaní nehnuteľnosti maloletým potrebné, aby deti boli zastúpené osobitným opatrovníkom a takýto úkon musí byť schválený súdom. To znamená, že bez súdneho schválenia nie je možné darovanie nehnuteľnosti deťom platne uskutočniť. Na začiatku procesu by ste mali zvážiť podanie návrhu na príslušný súd s požiadavkou na ustanovenie opatrovníka a následne na schválenie darovania. Doporučujeme obrátiť sa na právneho zástupcu, ktorý vám môže poskytnúť konkrétnu právnu pomoc a navigáciu cez celý proces vrátane prípravy potrebnej dokumentácie a zastupovania pred súdom.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako je možné previesť majetok na neplnoletú dcéru. Som vo vzťahu so svojím partnerom 17 rokov (nie sme manželia), a on po svojom otcovi zdedil nehnuteľný majetok. Teraz by chcel tento majetok preniesť na našu spoločnú dcéru, pričom na majetku nie sú žiadne ťarchy. Je možné, aby bol majetok prepísaný na dcéru? A kto by v takom prípade pôsobil ako jej poručník? Keďže nie sme manželia, môžem to byť ja? Je potrebné, aby do procesu zasahoval súd? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 17.12.2023)

Dobrý deň,

pokiaľ chce váš partner prepísať svoju nehnuteľnosť na vašu dcéru, ktorá je toho času ešte maloletá, potom je postup trošku komplikovanejší, nakoľko podľa zákona maloletí majú spôsobilosť len na také právne úkony, ktoré sú svojou povahou primerané rozumovej a vôľovej vyspelosti zodpovedajúcej ich veku.  Z tohto dôvodu ste vy ako zákonný zástupca maloletého oprávnená spravovať aj majetok vášho maloletého dieťaťa, pretože ono, nakoľko nemá dostatočnú rozumovú vyspelosť si ho nemôže spravovať samo. Nakoľko tu podľa nášho názoru neexistuje stret záujmov, môžete maloletú zastupovať pri prevode aj vy. Vy budete teda podpisovať zmluvu ako jej zákonný zástupca. 

Po podpise zmluvy podáte na súd návrh na schválenie tohto právneho úkonu, nakoľko sa nejedná o bežnú vec pri nakladaní s majetkom maloletého, a preto je nevyhnutné, aby takýto úkon schválil súd. Totiž v zmysle ust. § 28 Občianskeho zákonníka: "Ak zákonní zástupcovia sú povinní aj spravovať majetok tých, ktorých zastupujú, a ak nejde o bežnú vec, je na nakladanie s majetkom potrebné schválenie súdu." Nakladaním s majetkom sa rozumie aj nadobudnutie majetku a toto nie je bežnou vecou, preto bude potrebné, aby takýto právny úkon schválil súd.  

Súčasťou tohto návrhu bude aj podpísaná zmluva, predpokladáme, že darovacia. V tomto návrhu na schválenie je nutné vysvetliť súdu výhody, ktoré má samotný prevod nehnuteľnosti vášmu dieťaťu. Pokiaľ ide o štandardný prípad, stačí napísať, že výhodou celého prevodu na dieťa je to, že týmto dieťa získa majetok. Súd takýto právny úkon schváli, za predpokladu, že bude v záujme vašej dcéry. Až schválením tohto právneho úkonu súdom sa tento stane perfektným.

Po právoplatnom schválení právneho úkonu (zmluvy) rozhodnutím súdu, môžete podať návrh na vklad, ktorého prílohou bude nielen zmluva (v počte dvoch kusov za predpokladu, že nebudete návrh podávať elektronickou formou), ale rovnako aj právoplatné rozhodnutie súdu o schválení tohto právneho úkonu. Vlastnícke právo vaša dcéra nadobudne až rozhodnutím príslušného Okresného úradu, katastrálneho odboru o povolení vkladu vlastníckeho práva v jej prospech. 


Podotázka: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa (Občianske právo)

Dobrý deň, s priateľom máme dvojročné dieťa, on vlastní nehnuteľnosť a má pôžičky. Obáva sa však, že v prípade nepredvídaných okolností by nebol schopný splácať, a preto by rád previedol vlastníctvo na syna. Ako som čítala, synovou koloznou opatrovničkou by som pravdepodobne bola ja. Mám však z minulosti nevyriešené finančné záväzky (exekúcie). Mali by prosím tieto nevyrovnané záväzky nejaký dosah na nehnuteľnosť, v prípade že by patrila synovi, ale ja by som ju spravovala za neho? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 05.05.2022)

Dobrý deň,
Vaše dlhy by na dieťa neprešli iba z dôvodu, že ste boli jeho kolíznym opatrovníkom. Pri takomto prevode nehnuteľnosti však dávam do pozornosti tzv. odporovateľnosť právnych úkonov. Samotný prevod nemusí nehnuteľnosť ochrániť.


Trápi vás "Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa" a chcete pomôcť?

Podotázka: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa (Občianske právo)

Dobrý deň, je možné prepísať dom na maloleté deti napriek tomu, že mama má exekúciu na dome?

Odpoveď: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 24.01.2022)

Dobrý deň, prevod nehnuteľnostina maloleté dieťa je právne možný, avšak v súlade s ustanoveniami zákona budete na tento úkon potrebovať súhlas príslušného súdu.
Z otázky nie je celkom zrejmé o aký stav ide o vzhľadom na exekučné konanie :

1./ Ak ste Vy vlastníčkou nehnuteľnosti a nemáte žiadne exekúcie, potom prevod vlastníctva nehnuteľnostina maloleté deti darovacou zmluvou je možný za podmienky súhlasu súdu.

2./ V otázke uvádzate, že mama má exekúcie na dome, ktorý je potom zrejme v podielovom spoluvlastníctve Vás a Vašej matky, pričom Vy ako dcéra chcete prepísať podiel na dome na svoje vlastné maloleté deti. To tiež nie je prekážkou /viď bod 1./.  Ak by však Vaša matka ako povinná v exek. konaní chcela previesť svoj podiel na dome na Vaše maloleté deti, potom v zmysle ust. § 61d/ exek. poriadku platí :

"Nakladanie s majetkom podliehajúcim exekúcii

(1) Po doručení upovedomenia o začatí exekúcie nemožno nakladať s majetkom podliehajúcim exekúcii bez predchádzajúceho písomného súhlasu exekútora s výnimkou bežných právnych úkonov.
(2) Nakladanie s majetkom v rozpore so zákazom podľa odseku 1 nemá vplyv na platnosť právneho úkonu. Takýto právny úkon je však voči oprávnenému neúčinný a nárok oprávneného môže byť uspokojený v exekúcii z toho, čo ušlo, a to bez toho, aby musel takémuto právnemu úkonu odporovať, ak ide o nakladanie s majetkom v prospech osôb podľa § 42a ods. 3 a 4 Občianskeho zákonníka, ktoré o prebiehajúcej exekúcii vedeli alebo pri vynaložení náležitej starostlivosti museli vedieť. "
 
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že ak by Vaša mama previedla podiel na dome na maloleté deti, ktorý úkon rovnako podlieha schváleniu súdom, oprávnený v exek. konaní by sa mohol domáhať úhrady pohľadávky v exek. konaní z toho čo ušlo.
 
Odporúčam kontaktovať advokáta.

 


Podotázka: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa (Občianske právo)

Dobrý deň, Chcel by som sa opýtať, či je možné prepísať, resp. darovať pozemok svojmu krstnému dieťaťu, ktoré dosiahne plnoletosť až o rok. Za akých podmienok je to možné? Ďakujem.

Odpoveď: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 17.03.2021)

Dobrý deň,
je to možné, ale právny úkon - zmluvu by musel podpísať jeho zákonný zástupca a na to, aby bolo možné zmeniť zápis aj v katastri, je potrebné, aby zmluvu schválil súd. Inak zmluva nebude platná a kataster zmenu vlastníckeho práva nezapíše. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné kúpiť nehnuteľnosť na meno mojej 16-ročnej dcéry. Je to možné? Ďakujem.

Odpoveď: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 14.08.2020)

Dobrý deň,

 

áno, aj maloleté osoby sú oprávnená nadobúdať majetkové hodnoty, vrátane nehnuteľností. Treba však povedať, že pre platnosť takéhoto právneho úkonu bude potrebné jeho schválenie súdom. Súd bude pritom posudzovať, či bol úkon vykonaný v záujme dieťaťa, inak ho neschváli.


Trápi vás "Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa" a chcete pomôcť?

Podotázka: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa (Občianske právo)

Dobrý deň. Rada by som sa opýtala na postup pri prepise majetku na maloleté dieťa. Ide o byt, ktorého vlastníkom je môj partner a ktorý je zaťažený hypotékou ešte približne na 1 rok. Chceli by sme, aby novou vlastníčkou nehnuteľnosti bola naša 10-mesačná dcéra. Ja ako matka by som mala mať doživotné právo užívania. Ďakujem.

Odpoveď: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 18.02.2019)

Dobrý deň, v takýchto prípadoch musí súd zhodnotiť, či je takýto úkon v záujme maloletej. Teda aby došlo k prevodu, musí súd takýto úkon schváliť, pretože dieťa nemá ešte 18 rokov.

Samotný fakt, že je nehnuteľnosť zaťažená záložným právom banky (hypotékou), nie je dôvodom, pre ktorý by súd neschválil úkon (najmä ak zostáva doplatiť úver už len 1 rok). Ak maloletá získa majetok vyšší ako je hodnota úveru, súd takého úkony obyčajne schvaľuje.

V takýchto prípadoch potrebuje maloletá zástupcu. Zmluvu by ste za ňu podpisovali Vy ako zákonný zástupca. 

Okrem úkonu prevodu sa schvaľuje aj úkon zriadenia doživotného užívacieho práva. 

Následne by ste podali návrh na súd na schválenie úkonov (oboch) za maloletú. Návrh je potrebné dobre odôvodniť.


Podotázka: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť s jedným problémom. Rada by som darovala svoj byt svojej päťročnej dcére. Zmluvu už mám vypracovanú. Mám však otázku. Je možné do darovacej zmluvy zahrnúť ustanovenie, že v prípade môjho úmrtia by sa moji bratia stali jej poručníkmi? Ďakujem!

Odpoveď: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 16.06.2018)

Dobrý deň,

takáto možnosť sa do zmluvy zahrnúť nedá, pretože o ustanovení poručníka rozhoduje súd v prípade, ak je to potrebné. Samozrejme súd uprednostňuje práve blízke osoby, ale avšak rieši to až keď takáto situácia nastane. Pre úplnosť si dovolím upozorniť, že ak sa chystáte previesť byt na maloleté dieťa, je potrebné, aby jeho právny úkon schválil súd. Bližšie si o tom môžete prečítať v tomto článku: https://ficek.sk/malolety-ako-vlastnik-nehnutelnosti-ano-alebo-nie-102


Podotázka: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ohľadom vysporiadania vlastníctva. S bývalým priateľom sa rozchádzame a on si necháva byt. Už mu schválili prefinancovanie hypotéky a čakáme len na to, kým banka vyplatí druhú, v ktorej máme spoločný úver. Keď to nastane, máme podpísať kúpno-predajnú zmluvu, v ktorej je uvedené, že peniaze, ktoré mi má vyplatiť, budú poskytnuté až po podpise. Ja by som však uprednostnila, aby ma vyplatil najprv, keďže neviem, či mi tie peniaze v skutočnosti dá. On však chce najprv podpísať zmluvu, ísť na kataster a potom do banky. Obávam sa, že ma nevyplatí. Ako by som mala správne postupovať, aby ma neoklamal? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa

(odpoveď odoslaná: 01.08.2016)

Dobrý deň. Spôsob vyporiadania ako ste ho opísali sa mi nejaví ako vyvážený. Pokiaľ máte byť korektnými zmluvnými stranami, je na mieste upraviť podmienky tak, aby boli vyvážené. Ak sa nedokážete dohodnúť, či sa peniaze majú vyplatiť pred prevodom bytu alebo po ňom, môžete sa dohodnúť na kompromise, napr. na notárskej úschove, prípadne na vinkulácii finančných prostriedkov v banke.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prevod nehnuteľnosti na neplnoleté dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.