Máte
otázku?

Prešetrenie postupu poskytnutia zdravotnej starostlivosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Žilina

Otázka: Prešetrenie postupu poskytnutia zdravotnej starostlivosti

Dobrý deň. Mám určitý problém a neviem, čo mám urobiť, aby som ho správne vyriešil a dostal adekvátnu odpoveď. Pred dvoma dňami mi zomrel otec. Odpadol v centre Žiliny, ľudia volali sanitku, ale keďže som bol pri ňom, videl som, že doslova chrčal, avšak ešte dýchal. Napriek tomu sanitka nedorazila po pár minútach. Kedže sa neukázali, volal som ja. No napriek tomuto núdzovému hovoru, som čakal približne 20 minút, kým sanitka dorazila. Môj otec dýchal ešte 10 minút a som presvedčený, že by ho mohli zachrániť. Otázka však znie, čo keby áno, keby boli dorazili včas, ako by mali? Od miesta, kde sa incident stal, mi trvala cesta autom na urgent, kde ho prevážali, iba 6 minút a to i napriek hustej premávke. Sanitka má však k dispozícii maják a dorazila až po 20 minútach? Bolo mi povedané, že môj otec zomrel na zástavu srdca, no tie zmeškané minúty by mohli zachrániť jeho život. Keď som sa opýtal, kde boli, dostal som iba výhovorky a lekárka, alebo kto to bol z tej sanitky, sa mi doslova smiala do oči. Nik mi nepovedal, kde môžem podať sťažnosť, iba som dostal ďalšie výhovorky. Zdá sa, že táto záchranná služba je súkromná spoločnosť FALCK alebo niečo podobné. Prosím o radu, ako mám formulovať túto sťažnosť a kde ju mám konkrétne podať. Som zo Žiliny, som zúfalý a potrebujem radu. Nechcem to nechať tak, možno by môj otec ešte žil, možno nie, avšak rád by som sa o tom nechal presvedčiť a dostať odpoveď. Vopred vám ďakujem.

Odpoveď: Prešetrenie postupu poskytnutia zdravotnej starostlivosti

Dobrý deň,

ak sa domnievate, že Vášmu otcovi nebola zdravotná starostlivosť poskytnutá správne, máte právo podľa zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou v účinnom znení požiadať úrad o vykonanie dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou.

Podnet na prešetrenie sa podáva na pobočke Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, a to tej, do územného obvodu ktorého patrí miesto, kde bola zdravotná starostlivosť poskytnutá. Adresy pobočiek Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou možno nájsť napr. na internetovej stránke Úradu pre dohdľad nad zdravotnou staroslivosťou (http://www.udzs-sk.sk/web/sk/pobocky). Územné obvody pobočiek tvoria jednotlivé samosprávne kraje.

Na príslušnú pobočku Úradu pre dohdľad nad zdravotnou staroslivosťou je potrebné poslať písomný podnet (podpísaný), v ktorom sa uvedie meno a adresa podávateľa podnetu, uvediete vzťah k osobe, voči ktorej žiadate o vykonanie dohľadu nad poskytnutím zdravotnej starostlivosti, názov zdravotníckeho zariadenia/meno lekára, príp. údaje o tom, kedy a kde bola zdravotná starostlivosť poskytnutá, rovnako skutočnosť, že bola poskytovaná rýchlou zdravotnou službou ako aj opis problému - teda uvediete v tomto podnete aj všetky vo Vašej otázke opísané skutočnosti, ktoré mohli mať za následok nesprávne poskytnutie zdravotnej starostlivosti - neskorý príchod rýchlej zdravotnej služby a pod. Vykonávatelia dohľadu z Úradu pre dohdľad nad zdravotnou staroslivosťou sú oprávnení do dokukementácie nazerať a vyžiadať si ju. Rovnako môžu na Váš návrh vykonať aj pitvu osoby, ktorej bola poskytovaná zdravotná starostlivosť. Samozrejme to nevylučuje, aby ste určité dôkazy (ktoré hoci aj sú súčasťou zdravotnej dokumentácie), ktorými disponujete, priložili k svojmu podnetu.

Podávateľovi podnetu príde následne písomné oznámenie o začatí výkonu dohľadu. Úrad na základe podnetu vykoná dohľad u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a zistí, či postupoval v súlade s právnymi predpismi, či pacientovi poskytol všetky diagnostické a terapeutické výkony. Po skončení dohľadu Úrad pre dohdľad nad zdravotnou staroslivosťou podávateľa podnetu písomne informuje o jeho výsledkoch.

Na záver uvádzame, že skutočnosť, že zdravotnú starostlivosť v danom prípade poskytovala ambulancia záchrannej zdravotnej služby nespôsobuje to, že by Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nebol oprávnený vykonať dohľad nad tým, ako poskytla zdravotnú starostlivosť. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou je oprávnený vykonať dohľad nad poskytovaním zdravotnej starostlivosti aj týmto subjektom.

Trápi vás "Prešetrenie postupu poskytnutia zdravotnej starostlivosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prešetrenie postupu poskytnutia zdravotnej starostlivosti (Správne právo)

Dobrý deň, nemám záujem o prepustenie z nemocnice na reverz. Chcela som byť prepustená normálne, bez reverzu, keďže moje výsledky vyšetrení opakovane vyšli dobre. Napriek tomu mi primárka odpovedala, že môžem ísť len na reverz. Chcela by som vedieť, či je táto jej procedúra správna. Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Prešetrenie postupu poskytnutia zdravotnej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 16.11.2018)

Dobrý deň, 

výsledky vyšetrení napriek tomu, že sú dobré, zrejme z lekárskeho hľadiska nie sú také, aby Vás z nemocnice prepustili. Lekár si nemôže zobrať na svedomie Váš zdravotný stav a prepustiť Vás bez reverzu a pritom za Váš zdravotný stav niesť zodpovednosť v prípade následných komplikácií.

Stanovisko primárky je určite správne. Ide hlavne o Vaše zdravie, zdravie nenarodeného dieťaťa a až následne sa majú riešiť právne otázky.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Prešetrenie postupu poskytnutia zdravotnej starostlivosti (Správne právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je správny verdikt lekárov, že ma z nemocnice prepustia len na reverz. Moje výsledky sa opakujú a sú dobré. Už druhý týždeň som hospitalizovaná v pôrodnici. Prvý týždeň bol o postoji "počkajme a uvidíme", a druhý týždeň je to len o prepustení na reverz. Je takýto postup správny?

Odpoveď: Prešetrenie postupu poskytnutia zdravotnej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 15.11.2018)

Dobrý deň, 

podľa ust. zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti platí : 

"Poskytovateľ prepustí osobu z ústavnej starostlivosti
a) po pominutí dôvodov ústavnej starostlivosti,
b) pri jej preložení k inému poskytovateľovi ústavnej starostlivosti alebo
c) na jej vlastnú žiadosť, alebo na žiadosť jej zákonného zástupcu, ak napriek náležitému poučeniu odmieta ústavnú starostlivosť, ak nejde o ústavnú starostlivosť uloženú súdom alebo o ústavnú starostlivosť, o ktorej zákonnosti rozhoduje súd."


Z lekárskeho hľadiska vec hodnotiť nemôžeme.

Z otázky usudzujeme, že Vy sama chcete, aby ste boli prepustená zo zdrav. zariadenia keďže používate pojeme reverz.

Z vyššie uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že zdrav. zariadenie pacienta prepustí ak o to požiada a ak napriek náležitému poučeniu pacient odmieta ústavnú starostlivosť. 
 


Podotázka: Prešetrenie postupu poskytnutia zdravotnej starostlivosti (Správne právo)

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a rady, mám ešte pár otázok. Je možné podať žiadosť o reverz, ak súhlas bol daný? Túto informáciu ešte musíme zistiť. Aké sú dôvody, pre ktoré môže nemocnica zamietnuť prepustenie na reverz? Ako je to vo veci sťažnosti na neprepustenie na vlastnú žiadosť a tým porušenia práv pacienta? Platí nasledovný výrok? "V prípade, že nedošlo k žiadnemu nezákonnému konaniu zo strany pacienta a ani pacient ani blízka osoba nesúhlasia s hospitalizáciou, podpíše blízka osoba reverz a vlastne tak prevezme na seba zodpovednosť za konania psychiatrického pacienta." Opäť veľká vďaka za informácie a veľmi cenné rady. O. 

Odpoveď: Prešetrenie postupu poskytnutia zdravotnej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 28.10.2018)

Dobrý deň,

pre Vaše doplnenie uvádzame :

Podľa  ust. § 9 zákona o zdravotnej starostlivosti platí :

"Ústavná starostlivosť sa poskytuje na základe

a) odporúčania ošetrujúceho lekára, ak zdravotný stav osoby vyžaduje nepretržité poskytovanie zdravotnej starostlivosti dlhšie ako 24 hodín, alebo

b) rozhodnutia súdu alebo

c) žiadosti osoby aj bez odporúčania ošetrujúceho lekára, ak si zmena zdravotného stavu osoby vyžaduje nepretržité poskytovanie zdravotnej starostlivosti dlhšie ako 24 hodín."

Ak pominú dôvody na prevzatie osoby do ústavnej starostlivosti, na ktorú sa nevyžaduje informovaný súhlas, poskytovateľ je povinný osobu prepustiť z ústavnej starostlivosti alebo si vyžiadať informovaný súhlas (§ 6 ods. 4 až 6).

 

Podľa cit. zákona poskytovateľ prepustí osobu z ústavnej starostlivosti

a) po pominutí dôvodov ústavnej starostlivosti,

b) pri jej preložení k inému poskytovateľovi ústavnej starostlivosti alebo

c) na jej vlastnú žiadosť, alebo na žiadosť jej zákonného zástupcu, ak napriek náležitému poučeniu odmieta ústavnú starostlivosť, ak nejde o ústavnú starostlivosť uloženú súdom alebo o ústavnú starostlivosť, o ktorej zákonnosti rozhoduje súd.

Z uvedeného vyplýva, že pokiaľ by bol daný súhlas súdu na držanie v zdravotníckom zariadení, zdravotnícke zariadenie nemôže prepustiť pacienta z ústavnej starostlivosti ak o tejto rozhodol súd. Prepustenie je možné až na tom základe, že pominú dôvody ústavnej starostlivosti.

K Vami citovanej vete sa nemôžeme vyjadriť, nakoľko máme za to, že je to citácia z nejakej publikácie resp. alebo iného odborného textu, ktorú je treba vykladať v jeho celom kontexte. 

 

 

 


Trápi vás "Prešetrenie postupu poskytnutia zdravotnej starostlivosti" a chcete pomôcť?

Podotázka: Prešetrenie postupu poskytnutia zdravotnej starostlivosti (Správne právo)

Dobrý deň, náš rodinný príslušník bol na vyšetrení u obvodnej lekárky, ktorá zavolala záchranku a odporučila jeho hospitalizáciu na psychiatrii. Ako rodina sa obávame neadekvátneho postupu, pretože sme si ho boli pozrieť, bol pri zmysloch a nepripadá nám, že jeho umiestnenie je adekvátne. Má ako pacient právo požiadať o prepustenie z nemocnice? Bolo nám povedané, že ho nemôžu prepustiť ani na jeho žiadosť, ani na žiadosť rodiny. Lekár uviedol, že to bude riešiť súdnou cestou. Ako by sme mali postupovať, ak máme právo na reverz a nemocnica nám ho nechce umožniť? Ako by sme mali postupovať na prešetrenie postupu obvodnej lekárky a oddelenia psychiatrie? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Prešetrenie postupu poskytnutia zdravotnej starostlivosti

(odpoveď odoslaná: 27.10.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

Zrejme rodinný príslušník nedal písomný súhlas s umiestnením a držaním v zdravotníckom zariadení.

V takomto prípade musí zdravotnícke zariadenie v zmysle ust. § 252 a nasl. Civilného mimosporového poriadku podať návrh na súd na udelenie súhlasu na prevzatie a držanie v zdravotníckom zariadení.

Je to pomerne komplikovaný proce, kde musia byť dodržané zákonné oprávneného Vášho príbuzného, okrem iných musí byť vypočutý na súde ak o to požiada /§ 260 ods. 3/, súd ho musí poučiť o jeho právach a povinnostiach, najmä zvoliť si zástupcu atď.

Z ust. § 255 ods. 2 vyplýva, že blízka osoba /napr. manželka, manžel, mama, otec, brat, sestra/ môžu súdu navrhnúť, aby ich súd pribral za účastníka konania.

Citujeme z ustanovení Civil. mimosporového poriadku platí : 

"§ 253 :

(1) Zdravotnícke zariadenie, v ktorom je osoba umiestnená z dôvodov uvedených v osobitnom predpise (ďalej len „umiestnený“), je povinné oznámiť súdu do 24 hodín prevzatie umiestneného bez jeho informovaného súhlasu. Oznamovaciu povinnosť má zdravotnícke zariadenie aj vtedy, ak umiestnený svoj informovaný súhlas odvolá, a to do 24 hodín od odvolania informovaného súhlasu.

(2) Ak je umiestnený, ktorý bol prijatý do zdravotníckeho zariadenia s informovaným súhlasom, obmedzený vo voľnom pohybe alebo styku s vonkajším svetom, je toto zdravotnícke zariadenie povinné urobiť oznámenie podľa odseku 1 do 24 hodín od takého obmedzenia.

§ 254

(1) Návrh na začatie konania môže podať umiestnený.

(2) Súd začne konanie bez návrhu na základe oznámenia zdravotníckeho zariadenia podľa § 253, ak sa konanie nezačalo už skôr na návrh.

§ 255 :

(1) Účastníkom konania o prípustnosti prevzatia a držania v zdravotníckom zariadení je umiestnený a zdravotnícke zariadenie.

(2) Blízka osoba môže navrhnúť, aby ju súd pribral ako účastníka do konania. Súd návrhu vyhovie, ak to považuje pre vedenie konania a ochranu umiestneného za účelné.

§ 256 : Súd môže ustanoviť procesného opatrovníka umiestnenému aj vtedy, ak to považuje za potrebné na ochranu jeho záujmov, najmä ak má pochybnosti, či má umiestnený spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu.

§ 257 :

(1) Ak je umiestnený plnoletý, má v konaní spôsobilosť samostatne konať pred súdom v plnom rozsahu aj vtedy, ak nemá spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu.

(2) Ak sú procesné úkony zákonného zástupcu alebo procesného opatrovníka v rozpore s procesnými úkonmi umiestneného alebo v rozpore s procesnými úkonmi zástupcu, ktorého si umiestnený zvolí, posúdi súd, ktorý procesný úkon je v záujme umiestneného.

(3) Rozhodnutie vo veci samej súd okrem zákonného zástupcu alebo procesného opatrovníka doručí aj umiestnenému. Umiestnený môže požiadať, aby mu súd doručoval všetky písomnosti v konaní.

§ 258 :

(1) Umiestneného súd poučí o jeho procesných právach a povinnostiach, najmä o práve zvoliť si zástupcu.

(2) Poučenie podľa odseku 1 súd uskutoční spôsobom, ktorý zohľadňuje zdravotný stav umiestneného.

§ 259 : Umiestnený môže požiadať, aby sa zúčastňoval konania jeho dôverník, ktorý nie je jeho zástupcom. O tejto možnosti ho súd poučí.

§ 260 :

(1) Súd umiestneného vyslúchne.

(2) Výsluch umiestneného súd uskutoční spôsobom, ktorý je vhodný a primeraný s ohľadom na zdravotný stav. Ak je výsluch na ujmu zdravotného stavu, možno od výsluchu upustiť. Súd v takom prípade umiestneného vzhliadne.

(3) Ak o to požiada umiestnený, vyslúchne ho súd vždy.

§ 261 : Súd sa oboznámi s názorom ošetrujúceho lekára, prípadne ďalších osôb, ktoré môžu objasniť stav veci, a so zdravotnou dokumentáciou umiestneného.

§ 261 :  Súd sa oboznámi s názorom ošetrujúceho lekára, prípadne ďalších osôb, ktoré môžu objasniť stav veci, a so zdravotnou dokumentáciou umiestneného.

§ 262 :

(1) Súd rozhodne o prípustnosti prevzatia do zdravotníckeho zariadenia uznesením bez nariadenia pojednávania.

(2) Súd vydá uznesenie do piatich dní od obmedzenia osobnej slobody umiestneného.

(3) Súd doručí uznesenie umiestnenému v zdravotníckom zariadení do 24 hodín od jeho vydania, najneskôr však do piatich dní od obmedzenia osobnej slobody.

§ 263  :Zdravotnícke zariadenie umiestneného okamžite prepustí, ak súd rozhodol, že prevzatie do zdravotníckeho zariadenia bolo neprípustné.

§ 264 :  Zdravotnícke zariadenie je vždy oprávnené umiestneného prepustiť, a to aj keď súd rozhodol, že prevzatie do zdravotníckeho zariadenia bolo prípustné."

Na konanie v zmysle zákona je miestne príslušný okresný súd  v obvode kde sa nachádza toto zdravotnícke zariadenie.

Adresy súdov nájdete na stránke www.justice.sk.

Odporúčame urýchlene vo Vašom prípade podať návrh na príslušný okresný súd, aby blízka osoba Vášho príbuzného v zdrav. zariadení bola prizvaná ako účastník konania.

V návrhu uvediete identifikačné údaje Vášho príbuzného a zdravotnícke zariadenie, na základe ktorých súd bude vedieť Vaše podania priradiť do príslušného spisu.

V samotnom návrhu odporúčame už teraz podať Vaše námietky voči postupy obvodnej lekárky a zdravotníckeho zariadenia.

Odporúčame kontaktovať advokáta.

Mená pýtajúcich sa nikdy nezverejňujeme.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prešetrenie postupu poskytnutia zdravotnej starostlivosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.