Máte
otázku?

Prepustenie zamestnanca z dôvodu nadbytočnosti pri zlúčení pobočiek zamestnávateľa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Trenčín

Otázka: Prepustenie zamestnanca z dôvodu nadbytočnosti pri zlúčení pobočiek zamestnávateľa

Dobrý deň! Nedávno v našej firme došlo k zlúčeniu pobočiek z dvoch rôznych miest do jednej. Pričom jedna z nich zanikla. Pracoval som však na pobočke, ktorá bola zachovaná, no napriek tomu som dostal výpoveď z dôvodu nadbytočnosti. Rád by som sa opýtal, či by výpoveď nemali dostať len zamestnanci zanikajúcej pobočky? Ďakujem!

Odpoveď: Prepustenie zamestnanca z dôvodu nadbytočnosti pri zlúčení pobočiek zamestnávateľa

Dobrý deň,

v tomto smere Zákonník práce nijakým spôsobom nelimituje zamestnávateľa - zamestnávateľ nie je povinný pri zlučovaní pobočiek prepustiť z dôvodu nadbytočnosti len tých zamestnancov, ktorý pracovali v pobočke, ktorá zanikla - je výlučne na zamestnávateľovi aké organizačné rozhodnutie prijíme a s ktorými zamestnancami z týchto dôvod ukončí pracovný pomer.

Trápi vás "Prepustenie zamestnanca z dôvodu nadbytočnosti pri zlúčení pobočiek zamestnávateľa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prepustenie zamestnanca z dôvodu nadbytočnosti pri zlúčení pobočiek zamestnávateľa (Pracovné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či ma môže zamestnávateľ prepustiť z dôvodu nadbytočnosti podľa § 63 ods. 1 Zákonníka práce, aj keď sa prevádzka nezatvára a pokračuje ďalej? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Prepustenie zamestnanca z dôvodu nadbytočnosti pri zlúčení pobočiek zamestnávateľa

(odpoveď odoslaná: 22.03.2024)

Dobrý deň, áno, môže.

Nadbytočnosť zamestnanca vyplýva z určitej organizačnej zmeny u zamestnávateľa, a zrušenie prevádzky (časti zamestnávateľa), je niečo iné. Čiže ide o dva rozdielne výpovedné dôvody

Zrušenie zamestnávateľa alebo jeho časti je ako výpovedný dôvod uvedený v § 63 ods. 1 písm. a) bod 1 ZP a organizačná zmena zamestnávateľa a z toho vyplývajúca nadbytočnosť zamestnanca, je uvedená v § 63 ods. 1 písm. b) ZP.

O organizačnej zmene musí existovať určité písomné rozhodnutie zamestnávateľa, zväšča ide o zrušenie určitej pracovnej pozície, znižovanie stavov alebo určitá reorganizácia, ktorá ovplyvní existenciu pracovného miesta jedného alebo viacerých zamestnancov. 

Podľa § 63 ods. 1 písm. a) bod 1 Zákonníka práce, " Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje."   Podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu."
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prepustenie zamestnanca z dôvodu nadbytočnosti pri zlúčení pobočiek zamestnávateľa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.