Máte
otázku?

Prepis majetku pred rozvodom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Košice

Otázka: Prepis majetku pred rozvodom

Dobrý deň. Mám otázku. Môžem preniesť vlastníctvo motorky alebo auta na niekoho z rodiny, napríklad sestru alebo mamu, kým ešte nebola podaná žiadosť o rozvod? Ďakujem.

Odpoveď: Prepis majetku pred rozvodom

Dobrý deň, ak je majetok spoločný s manželkou a Vy ho prepíšete na súrodenca alebo matku, potom môže manželka v 3 ročnej lehote tento právny úkon napadnúť, pretože je relatívne neplatný.

Trápi vás "Prepis majetku pred rozvodom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prepis majetku pred rozvodom (Rozvod)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. S manželom sme sa rozhodli na rozvod. Máme dom, ktorý sme kúpili ešte predtým, ako sme sa vzali a každý z nás vlastní polovicu. Manžel chce prepísať mne svoju polovicu, keďže by som tam zostala bývať po rozvode a pokračovala by som vo splácaní hypotéky. Rada by som vedela, či je lepšie prepísať dom pred rozvodom alebo po ňom. Ďakujem.

Odpoveď: Prepis majetku pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 06.10.2023)

Dobrý deň, vzhľadom na skutočnosť, že dom je v podielovom spoluvlastníctve manželov, potom je vecou vašej dohody, kedy predmetný dom vyporiadate, keďže uvedená nehnuteľnosť nespadá do bezopodielového spoluvlastníctva manželov. Ide len o ochotu riešiť vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, otázku  hypotéky a to, kedy sa manžel z domu odsťahuje. Podmienkou vyporiadanie podielového spoluvlastníctva nie je rozvod manželstva. Inakšie : Otázkou je tiež, či by si to manžel po rozvode nerozmyslel a aký je rozhas majetku, ktorý bude predmetom vyporiadania BSM.

Odporúčam vec riešiť v súčinnosti s bankou, keďže samotné vyporiadanie podielového spoluvlastníctva nemá vplyv na samotnú hypotéku.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Prepis majetku pred rozvodom (Rozvod)

Dobrý deň, plánujem sa rozviesť s manželkou a mám otázku ohľadne nášho domu. Začali sme ho stavať ešte pred uzavretím manželstva. Po uzavretí manželstva som kúpno-predajnou zmluvou za symbolickú cenu predal polovicu domu manželke. Rád by som vedel, mám nárok na jej polovicu domu?

Odpoveď: Prepis majetku pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 04.03.2022)

Dobrý deň, pokiaľ je to tak ako píšete, že po uzavretí manželstva ste previedli kúpnou zmluvou na Vašu manželku 1/2 domu, v takomto prípade je tento dom vo vašom podielom spoluvlastníctve. Predmetom vyporiadania Vášho bezpodielového spoluvlastníctva, ktoré zanikne právoplatnosťou rozvodu budú len tie veci a majetkové práva, prípadne spoločné dlhy, ktoré vznikli za trvania Vášho manželstva. Váš dom nie je vo vašom bezdpodielovom spoluvlastníctve a preto tento nebude ani predmetom vyporiadania. 

Pokiaľ však ide o predmetný dom, ak nemáte záujem zotrvať v podielovom spoluvlastníctve, môžete sa s vašou manželkou dohodnúť na jeho zrušení. Ak to nebude možné, môžete to riešiť súdnou cestou a to prostredníctvom podania žaloby o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. V súčasnosti je teda taký stav, že vy nemáte žiadny nárok na tú polovicu vášho domu, resp. ani na jej časť, ktorú ste predali vašej manželke za trvania vášho manželstva. 

Na jej polovicu by ste mali nárok, ak by došlo k zrušeniu zmluvy. To, či je možné zmluvu zrušiť a za akých podmienok je skôr otázka na právnu analýzu. Ak máte záujem, môžem sa na to pozrieť, potrebujem vidieť zmluvu, ktorú ste uzatvorili a budem potrebovať viac informácii.


Podotázka: Prepis majetku pred rozvodom (Rozvod)

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o radu. Už desať rokov sme manželia a máme dve malé deti. Plánujeme kúpiť pozemok a následne si v priebehu približne piatich rokov postaviť dom. Financie na pozemok pochádzajú z mojich úspor z obdobia, keď som bol slobodný, a rovnako aj financie na dom budú stiahnuté z týchto úspor. Rád by som vás požiadal o radu, ako môžem tento alebo iný majetok, ktorý kúpim za vlastné peniaze počas manželstva, chrániť pred možným budúcim rozvodom. Môžete mi poradiť niektoré kroky, ktoré by som mal podniknúť, aby som v prípade rozvodu neprišiel o polovicu tohto majetku? Samozrejme, momentálne nehrozí rozvod, no chcel by som byť pripravený, keby sa takáto situácia vyskytla. Mám známeho, ktorý sa práve rozvádza a teraz sa musí deliť o dom, na ktorý celý prispieval, s manželkou. Ďakujem Vám pekne za radu.

Odpoveď: Prepis majetku pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 30.03.2020)

Dobrý deň, v prípade, že sa obe veci budú kupovať, resp. stavať z výlučných prostriedkov jedného z manžela (a na žiadnej zmluve nebude druhý manžel uvedený), podľa právnej doktríny a súdnej praxe budú tieto nehnuteľnosti patriť do výlučného majetku tohto manžela (ide o transformáciu výlučného majetku z peňažnej formy do vecnej, a preto sa nemení jeho právny stav). Ak však chcete mať tieto veci v maximálnej miere poistené z pohľadu práva, vyhľadajte notára a spíšte s manželkou notársku zápisnicu o zúžení BSM vo vzťahu k pozemku a následne aj k domu (keď to bude aktuálne). Tým dáte obaja jasne najavo, že aj keby vznikli pochybnosti z čoho bola kúpa financovaná, dohodli ste sa, že vec nebude patriť do BSM.


Trápi vás "Prepis majetku pred rozvodom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Prepis majetku pred rozvodom (Rozvod)

Dobrý deň, plánujem sa rozviesť s manželkou. Máme finančnú hotovosť približne 23 000 eur a byt. Môžem so súhlasom manželky previesť byt len na seba a jej vyplatiť len 8 000 eur, ktoré do spoločnej domácnosti vniesla ona, aby ma v budúcnosti nemohla ťahať po súdoch s nárokom na presne polovicu majetku? Ďalej, môžem pred podaním žiadosti o rozvod vybrať peniaze, ktoré sú moje po dedení a nadobudnutí pred manželstvom, alebo sa aj na to vzťahuje delenie na polovicu?

Odpoveď: Prepis majetku pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 12.02.2016)

Dobrý deň, po rozvode manželstva a zániku BSM sa majú bývalí manželia o vyporiadaní BSM v prvom rade dohodnúť. Až keď sa im nepodarí dohodnúť môže jeden z nich podať návrh na vyporiadanie BSM. V rámci dohody o vyporiadaní BSM sa môžete s manželkou ľubovoľne dohodnúť na vyporiadaní BSM. Tzn. že ak v písomnej dohode bude uvedené, že sa vlastníkom bytu stávate Vy a manželke vyplatíte 8.000,- €, pričom túto dohodu obaja podpíšete, bude táto dohoda pre Vás oboch záväzná. Dohody o vyporiadaní BSM sú však právne zložitými a dôležitými dokumentmi, preto by som Vám neodporúčal takúto dohodu písať bez konzultácie s právnikom. Peniaze, ktoré ste nadobudli dedením (bez ohľadu na to, či pred alebo počas manželstva) sú Vašim výlučným majetkom. Tzn. že sa vyporiadanie BSM týchto prostriedkov nebude týkať.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prepis majetku pred rozvodom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.