Máte
otázku?

Prenajať alebo predať byt


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Prenajať alebo predať byt

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Som vlastníkom trojizbového bytu, kde má trvalý pobyt aj môj otec, ktorý v ňom už 8 rokov nežije, a brat, ktorý je šesť rokov v zahraničí. Ja som tiež dlhodobo v zahraničí. Rád by som ho prenajal alebo predal. Potrebujem na to súhlas môjho brata alebo otca? O byt sa starám sám a dlhodobo platím aj nájom iba ja.

Odpoveď: Prenajať alebo predať byt

Dobrý deň. Ak ste výlučným vlastníkom nehnuteľnosti tak môžete túto nehnuteľnosť sám kedykoľvek previesť na inú osobu, alebo nehnuteľnosť prenajať. Nepotrebujete k tomu súhlas žiadnej ďalšej osoby. Trvalý pobyt nemá žiadny vplyv na vlastníctvo nehnuteľnosti a preto môže vlastník nehnuteľnosti kedykoľvek požiadať o zrušenie trvalého pobytu osobám, ktoré majú trvalý pobyt na adrese, kde sa nehnuteľnosť nachádza.

Trápi vás "Prenajať alebo predať byt" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prenajať alebo predať byt (Občianske právo)

Dobrý deň, ďakujem za Vašu odpoveď a chcel by som sa ešte opýtať: v prípade predaja musím peniaze z predaja rozdeliť na tri časti, alebo ich môžem rozdeliť podľa svojho uváženia? Aby ste ma pochopili, nechcem mať problémy s bratom ani s otcom. Ide len o to, že takmer desať rokov sa len ja starám o ten byt. Posledné dva alebo tri roky platím aj nájom sám, keďže brat mi odmieta prispievať. Otec je už skoro desať rokov u svojej priateľky a brat pracuje posledných šesť rokov na Ibizu, takže odchádza na osem, deväť mesiacov a potom je doma - v byte. Ja som v Nemecku a som celkovo mesiac doma za celý rok. Predtým sme nájom platili na polovicu, ale posledné tri roky brat odmieta platiť. Možno je 50 eur pre neho veľa. Aj tento rok som robil malú prerábku a dával ho do poriadku, stálo ma to zhruba 3000 eur. A v prípade prenájmu, ak podpíšem zmluvu s nájomníkmi povedzme na rok, môže mať brat problémy, ak sa náhle vráti z Ibize?

Odpoveď: Prenajať alebo predať byt

(odpoveď odoslaná: 29.11.2016)

Dobrý deň. Ako už bolo vyššie uvedené v prípade ak ste výlučným vlastníkom bytu, t.j. na liste vlastníctva ste uvedený ako jediný vlastník bytu v spoluvlastníckom podiely o veľkosti 1/1, môžete so svojou nehnuteľnosťou nakladať podľa Vášho uváženia a bez súhlasu a vyplatenia iných osôb. Okrem prípadu, ak by ste mali napríklad ústnu alebo písomnú dohodu o tom, že ste v prípade predaja bytu povinný vyplatiť napríklad brata alebo otca, prípadne oboch. Podľa toho, čo ste napísali mi z toho však vychádza, že nie ste sám výlučným vlastníkom bytu, ale spoluvlastníkom je aj Váš brat a aj Váš otec. Ak tomu tak je, tak na liste vlastníctva ste potom evidovaní všetci ako podieloví spoluvlastníci nehnuteľnosti. Pri podielovom spoluvlastníctve nemôžete bez súhlasu ostatných podielových spoluvlastníkov nakladať s nehnuteľnosťou, napríklad ju predať alebo prenajať. V prípade predaja musia súhlasiť a podpísať zmluvu všetci podieloví spoluvlastníci, kde sa presne určí komu pripadá aký podiel a kto dostane cenu za podiel a v akej výške. V prípade nájomnej zmluvy by ste mali mať tiež súhlas všetkých vlastníkov inak by sa nájomná zmluva mohla považovať za neplatný právny úkon. A taktiež majú ostatní podieloví spoluvlastníci právo na časť nájomného, ktorý pripadá na ich podiel. Samozrejme tiež sú povinní sa o nehnuteľnosť starať a platiť platby s tým spojené. Pokiaľ sa neviete dohodnúť napríklad na nájme alebo na predaji je potrebné vyporiadať podielové spoluvlastníctvo a to dohodou alebo prostredníctvom súdu. V rámci vyporiadania sa presne určí komu pripadne nehnuteľnosť a kto je povinný ostatných podielových spoluvlastníkov vyplatiť. Keďže nie je jasné o aké vlastníctvo vo Vašom prípade ide, odporúčam Vám objednať si konzultáciu u advokáta, ktorý Vám pomôže riešiť celú záležitosť.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prenajať alebo predať byt" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.