Máte
otázku?

Premlčacia doba darovacej zmluvy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Premlčacia doba darovacej zmluvy

Dobrý deň, môže slúžiť ako dôvod pre premlčaciu lehotu na zrušenie darovacej zmluvy dátum rozvodu manželstva? Bývalý manžel mi pred 10 rokmi daroval dve parcely, a ja som mu v rámci vysporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) prepísala na jeho meno pozemky a polovicu spoločnej chaty, nakoľko je podnikateľ. Rozviedli sme sa 7.5.2012 a teraz chce na súde napadnúť túto darovaciu zmluvu a žiadať vrátenie daru. Tvrdí, že má dôkazy o tom, že som hrubo porušovala dobré mravy. Chce použiť telefonické nahrávky, ktoré tajne pořídil, keď bez môjho súhlasu vstúpil do môjho domu a začal ma slovne napádať, aby vyprovokoval hádku. Pred rokom ma dokonca fyzicky napadol, no nemám o tom žiadny záznam, pretože som nevolala políciu. Toto bola moja chyba. Toto leto prišiel do záhrady a bez môjho súhlasu oberal marhule. Keď som ho upozornila, vysypal na mňa urážky, tvrdiac, že má na ovocie právo, pretože ten strom kedysi dávno on zasadil. Celá táto situácia vznikla kvôli tomu, že sa dozvedel, že chcem predajom časti 6 árov jednej parcely zmenšiť veľkosť záhrady, ktorú už nepotrebujem. Argumentuje tým, že na parcelu majú dedičský nárok jeho synovia. Výlučnou vlastníčkou spomínaných pozemkov som uvedená ja na liste vlastníctva. Veľmi Vás prosím o radu, pretože sa obávam súdnych sporov. Ďakujem.

Odpoveď: Premlčacia doba darovacej zmluvy

Dobrý deň, premlčacia doba pri darovacej zmluve plynie odo dňa, kedy došlo k hrubému správaniu obdarovaného voči darcovi. Samotný rozvod nie je dôvodom na vrátenie daru. Telefonické nahrávky, ak boli nahraté bez vášho súhlasu nie je možné použiť ako dôkaz v konaní, pretože boli získané nezákonným spôsobom. Nikdy sa však nenechajte vyprovokovať, aby to nepoužil voči Vám.

Trápi vás "Premlčacia doba darovacej zmluvy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Premlčacia doba darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, náš syn odišiel pred 7 rokmi po manipulácii jeho partnerky. Z nášho domu mu patrila polovica a druhá polovica našej dcére - jeho sestre. Zo strachu, že by nás mohol pod vplyvom manipulácie vyhodiť z domu, požiadali sme ho, aby svoju polovicu previedol darovacou zmluvou na svoju sestru. Súhlasil, aj keď s nami ani so svojou sestrou nekomunikuje už 7 rokov. Je možné, že v budúcnosti túto zmluvu zruší a bude si nárokovať späť svoju polovicu domu?

Odpoveď: Premlčacia doba darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 24.06.2023)

Dobrý deň, zo záverov znenia otázky usudzujeme, že syn svoju polovicu domu daroval svojej sestre na základe riadnej darovacej zmluvy a sestra je teda výlučným vlastníkom nehnuteľnosti. Uvádzame, že brat by sa mohol domáhať len vrátenia daru v zmysle ust. § 630 Občianskeho zákonníka :

"Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."

Len v prípade hrubého porušenia dobrých mravov by sa teda syn mohol od svojej sestry domáhať vrátenia daru. Zákon definíciu hrubého porušenia dobrých mravov nemá. Ide o konanie spočívajúce napr. vo fyzickom násilí. domáhať sa vrátenia daru v zmysle uvedeného zákonného ustanovenia môže prakticky od okamihu, keď došlo k naplneniu znakov hrubého porušenia dobrých mravov a to v lehote do 3 rokov podľa ust. § 101 Občianskeho zákonníka.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Premlčacia doba darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, rodičia darovali dom súrodencom. Otec je po mozgovej príhode a je liečený na psychiatrii, ale nie je zbavený svojprávnosti. Je možné napadnúť darovaciu zmluvu z dôvodu jeho stavu? Po konzultácii s notárom lekár vystavil dokument, ktorý potvrdzuje, že v čase podpisu vedel, čo robí, a bol orientovaný v čase a situácii. Ďakujem.

Odpoveď: Premlčacia doba darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 05.03.2023)

Dobrý deň,
podľa ust. § 38 ods. 2 Občianskeho zákonníka:

Takisto je neplatný právny úkon osoby konajúcej v duševnej poruche, ktorá ju robí na tento právny úkon neschopnou.

V zmysle vyššie uvedeného vyplýva, že stačí, aby osoba konala v duševnej poruche, ktorá ju robí neschopnou na konkrétny právny úkon, aby bol tento úkon neplatný, a teda nie je potrebné, aby bola spôsobilosť osoby na právne úkony obmedzená. Avšak nato, aby ste sa mohli domáhať neplatnosti uvedenej zmluvy, resp. ju mohli napadnúť, tak by ste museli preukázať, že v čase podpisu zmluvy trpela daná osoba duševnou poruchou, ktorá ju robí neschopnou na daný úkon. Ak však pred podpisom zmluvy bol vyhotovený dokument v ktorom doktor skonštatoval, že daná osoba je spôsobilá na daný úkon a chápe jeho dôsledky, tak bude preukázanie opaku náročné. Vy ako dedič by ste to mohli riešiť až po smrti vlastníka nehnuteľnosti. 


Podotázka: Premlčacia doba darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, Chcel by som sa opýtať. Zosnulá matka mojej ženy darovala mojej manželke trojizbový byt a záhradnú chatku s príslušným pozemkom, a to všetko prostredníctvom overenej darovacej zmluvy. Ako to potom bude s dedičským konaním? Moja manželka má ešte jednu sestru. Ďakujem. Vladimír.

Odpoveď: Premlčacia doba darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 21.03.2022)

Dobrý deň, ak Vašej manželke jej mama darovala byt a chatu s pozemkom, tieto nepatria do Vášho bezpodielového spoluvlastníctva, čo vyplýva z ust. § 143 Obč. zákonníka :

"V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka."

Pokiaľ ide o dedenie po matke Vašej manželky, tu uvádzame, že hodnota predmetných darov, ktoré Vaša manželka nadobudla darom od svojej matky, sa jej započítavajú na jej dedičský podiel a v podstate o toľko bude menej dedič a teda je možné, že z majetku, ktorý bude predmetom dedenia nenadobudne manželka nič.

Nehnuteľnsoti, ktoré manželka nadobudla darom však nebudú predmetom dedenia po matke Vašej manželky a to z jednoduchého dôvodu, že poručiteľka nebola ich vlastníčkou v deň úmrtia. Vaša manželka napriek tomu, že nehnuteľnosti nadobudla darom nie je povinná svojej sestre ako zákonnému dedičovi nič doplácať alebo vyplácať, na toto jej sestra nemá zákonný nárok.

Príklad postupu započítania daru v dedičskom konaní uvádzame :  Dedičstvo 10 000 € na bank. účte, predmetom darovania sestre pred úmrtím poručiteľa bola nehnuteľnosť v hodnote 40 000 €, potom hodnota dedičstva je 50000 €, delené 2 dediči =  po 25000 €, nakoľko jedno zo sestier života dostalo dar za od poručiteľa - nehnuteľnosť v hodnote 40 000 eur zo sumy 25 000 € sa jej odpočíta hodnota daru - 40 000 € a na túto dedičku pripadne z dedičstva pripadne 0 € a druhý dedič nadobudne 10000 €.

Pre Vašu potrebu ohľadom započítania daru na dedičský podiel /tzv. kolácia/ citujeme z uznesenia NS SR, sp. zn. 3 Cdo 40/2017 z 26.7.2018 :

"Započítanie (kolácia) je inštitút dedičského práva, účelom ktorého je dosiahnuť spravodlivé rozvrhnutie majetkového prínosu pochádzajúceho od poručiteľa do majetku dedičov. Cieľom je odstrániť alebo aspoň zmenšiť majetkové disproporcie medzi dedičmi, pokiaľ majú pôvod v majetkových zdrojoch plynúcich od poručiteľa. Tento účel (cieľ) sa dosahuje vyrovnaním rozdielov, ku ktorým medzi dedičmi došlo v dôsledku právneho úkonu poručiteľa, ktorým za svojho života obdaroval niektorého z viacerých (budúcich) dedičov. Pri započítaní ide o modifikáciu zákonného dedičského podielu obdarovaného dediča. Pri intestátnej postupnosti (pri dedení zo zákona) dochádza k započítaniu ex offo.

Pri započítaní v zmysle § 484 ods. 1 Občianskeho zákonníka sa hodnota toho, čo niektorý z dedičov obdržal od poručiteľa počas jeho života ako dar nad rámec obvyklého darovania, pripočíta k celkovej hodnote zanechaného majetku poručiteľa, zo súčtu týchto hodnôt sa vypočíta výška podielu zo zákona a od takto určeného podielu sa obdarovanému dedičovi odpočíta to, čo je predmetom zápočtu."

 

V prípade problémov v dedičskom konaní kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.


Trápi vás "Premlčacia doba darovacej zmluvy" a chcete pomôcť?

Podotázka: Premlčacia doba darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, dostal som dom ako dar pred 15 rokmi a teraz ho chcú späť. Existuje nejaká premlčacia doba? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Premlčacia doba darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 20.03.2022)

Dobrý deň,
pokiaľ ide o vrátenie daru, tohto sa môže darca domáhať kedykoľvek, pokiaľ sú splnené dôvody na vrátenie daru, t.j. aj po 15 rokoch po darovaní. ALE pozor! Podstatnou podmienkou pre vznik tohto nároku na vrátenie daru je, že obdarovaný sa voči darcovi alebo členom jeho rodiny správa tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Za takéto správanie súdna prax považuje najmä fyzické alebo psychické týranie, či ublíženie na zdraví alebo hrubé urážky alebo iné hrubé porušenie dobrých mravov. Taktiež za takéto správanie je podľa súdnej praxe považované napríklad aj to, ak obdarovaný neposkytuje darcovi potrebnú pomoc v starobe.  Avšak nemôže ísť o hocijaké správanie sa obdarovaného. Posúdenie vždy závisí od okolností konkrétneho prípadu. Vzhľadom na to, pokiaľ je splnená podmienka hrubého porušenia dobrých mravov, darca sa môže domáhať vrátenia daru aj po 15 rokoch po darovaní. Nevyhnutné pritom je, aby tak urobil do troch rokov odkedy k takémuto správaniu zo strany obdarovaného prišlo. V opačnom prípade môže obdarovaný vzniesť voči takémuto nároku darcu námietku premlčania. Teda trojročná premlčacia doba začne plynúť odkedy došlo k takému správaniu sa obdarovaného voči darcovi/členom jeho rodiny, ktorým hrubo porušil dobré mravy. 


Podotázka: Premlčacia doba darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa vrátenia daru z dôvodu porušenia dobrých mravov. Polovica nášho domu bola prepísaná na otca a jeho partnerku, s ktorou sa neskôr oženil. Druhá polovica patrí mne a mojim súrodencom. Partnerka môjho otca dlhodobo prejavovala voči mne nepriateľstvo a v auguste 2018 ma vyhodila z domu. V tom čase som bola v štatnicovom ročníku a nemala som náhradné ubytovanie. Hoci táto zásadná udalosť prebehla 4 mesiace po premlčacej lehote, jej správanie v posledných rokoch graduje. Bránila otca v stretávaní sa s rodinou, ja som ho nemohla navštevovať. Svojím správaním sa negatívne obracala na všetkých členov našej rodiny. Prejavovala nelojalitu, psychický a emočný nátlak. Nedávno sa rozviedli. Novembri tohoto roku podala návrh na vyplatenie svojej polovice domu. Nehodlá prijať otcov návrh na vyplatenie podľa dohodnutej hodnoty, ale chce získať polovicu súčasnej trhovej ceny domu. Sme štyria súrodenci a pre nás je to likvidačná suma. Chcela by som sa opýtať, či existuje v práve nejaký spôsob, ako po premlčacej dobe (3 roky a 5 mesiacov) vrátiť dar. Fyzicky nikoho nenapadla, ale svojim správaním nám takmer zničila rodinu. Za radu Vám veľmi ďakujem.

Odpoveď: Premlčacia doba darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 02.01.2022)

Dobrý deň,
trojročná lehota sa obísť nedá. Jedinou možnosťou by bolo v rámci troch rokov identifikovať taký skutok, správanie, ktorým by sa naplnili zákonné podmienky pre vrátenie daru. Poukazujem však na to, že súdna prax ustálila, že napríklad nevera nie je správanie, ktorým by hrubo porušila dobré mravy.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Premlčacia doba darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, moji rodičia sa rozhodli darovať byt mne a mojim dvom bratom. Obdržali sme darovaciu zmluvu, ktorú vypracoval advokát, ktorá bola určená pre všetkých troch súrodencov. Jeden z mojich bratov však zmluvu odmietol podpísať, a tak byt darovali len mne a môjmu druhému bratovi. Prevod bytu sa uskutočnil v roku 2011. Teraz sa môj brat snaží zmluvu napadnúť s odôvodnením, že si nárokuje aj svoju tretinu. Moja mama, bohužiaľ, zomrela a otec má doživotné právo na užívanie bytu. Je možné, aby môj brat zmluvu úspešne napadol?

Odpoveď: Premlčacia doba darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 30.12.2021)

Dobrý deň,
zmluvu by mohol úspešne napadnúť iba v tom prípade, ak Vaši rodičia trpeli v čase darovania takou duševnou poruchou, ktorá ich robila nespôsobilými na právny úkon. Ak však boli zdraví a rozhodli sa byt darovať Vám dvom, z dôvodu že on "nič nedostal" nevie darovaciu zmluvu úspešne napadnúť.


Trápi vás "Premlčacia doba darovacej zmluvy" a chcete pomôcť?

Podotázka: Premlčacia doba darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s nasledujúcou otázkou. V roku 2007 boli môjmu manželovi darované pozemky. V súčasnosti jeho otec vyhráža, že ich od neho zoberie. Chcela by som vedieť, či je to možné a kedy nastáva premlčacia doba. Nie sme si vedomí žiadneho právneho pohoršenia. Je pravda, že došlo k sporu, no manžel nijako neneurazil svojho otca. Boli medzi nimi len vzájomné výčitky. Svokor sa nám už v minulosti vyhrážal, že nám zoberie pozemok pod rodinným domom. Dokonca nám prišlo právne upozornenie v roku 2009 alebo 2010, avšak následne sa nič neudialo. Potom sa situácia zlepšila a všetko bolo dobre. No v súčasnosti prišlo opäť k sporu kvôli banálnej veci. Vopred ďakujem za radu. S pozdravom, Mária.

Odpoveď: Premlčacia doba darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 09.07.2021)

Dobrý deň,
vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 630 Obč. zákonníka :

" Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."
 
Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak darca správa k nemu alebo členom jeho rodiny spôsobom, že tým hrubo porušuje dobré mravy.  Hrubé porušenie dobrých mravov predstavuje napr. konanie, kedy by došlo napr. k fyzickému napadnutiu svokra a podobne.
Ak v r. 2009 alebo v r. 2010 došlo už aj upozornenie zo strany svokra resp. jeho právneho zástupcu, potom lehota na uplatnenie nároku na vrátenie daru cestou súdu v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka už uplynula. V tomto prípade všeobecná premlčacia doba je tri roky.
 
Uvádzame záverom, že premlčacia doba v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka /3 roky/ plynie vždy od okolnosti, ktorá predstavuje hrubé porušenie dobrých mravov :
 
"Pokiaľ nie je v ďalších ustanoveniach uvedené inak, premlčacia doba je trojročná a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz."

Podotázka: Premlčacia doba darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, V roku 2001 nám svokrovci darovali garáž, ktorú sme si ihneď odkúpili za trhovú cenu. Svokor zomrel a švagor - manželov brat, teraz chce právne napadnúť túto darovaciu zmluvu. Má na to ešte právo? Ďakujem.

Odpoveď: Premlčacia doba darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 27.05.2021)

Dobrý deň,

po podrobnejšom prečítaní Vašej otázky si k nej dovoľujem uviesť nasledovný právny názor :

Ak bola nehnuteľnosť darovaná v roku 2001 a boli dodržané všetky zákonom stanovené náležitosti pre darovaniev zmysle ust. § 628 a nasl.Pobč. zákonníka, nie je právny dôvod, aby bola vôbec darovacia zmluva napadnutá.Váš svokor ako vlasetník nehnuteľnsoti - garáže mohol s touto nehnuteľnosť narábať podľa svojho uváženia a žiadny právny predpis mu nestanovuje, aby nehnuteľnosť daroval všetkým svojim deťom. Na toto nie je právny nárok.

V otázke uvádzate, že svokor zomrel a jeho syn, Váš švagor, chce darovaciu zmluvu napadnúť. Toto nie je riešenie pre dedičské konanie. V zmysle ust. § 484 Obč. zákonníka platí :

"Súd potvrdí nadobudnutie dedičstva podľa dedičských podielov. Pri dedení zo zákona sa dedičovi do jeho podielu započíta to, čo za života poručiteľa od neho bezplatne dostal, pokiaľ nejde o obvyklé darovania; ak ide o dediča uvedeného v ustanovení § 473 ods. 2, započíta sa okrem toho aj to, čo od poručiteľa bezplatne dostal dedičov predok. Pri dedení zo závetu treba toto započítanie urobiť, ak na to dal poručiteľ príkaz alebo ak by inak obdarovaný dedič bol oproti dedičovi uvedenému v ustanovení § 479 neodôvodnene zvýhodnený."

Samotné darovanie nehnuteľnosti za života poručiteľa sa z hľadiska judikatúry považuje za nie obvyklý dar. Obvyklé dary sú darčeky na Vianoce, narodeniny, meniny a podobne. Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že v dedičskom konaní sa Vášmu manželovi ako dedičovi započítava na jeho dedičský podiel hodnota daru, pričom sa vychádza z hodnoty daru v čase darovania, nie hodnoty v čase úmrtia poručiteľa. Ide o to, že v dedičskom konaní Váš manžel menej zdedí po svojom otcovi, keďže už nadobudol dar, ktorý nie je obvyklý a uvedená hodnota daru sa mu započíta na jeho dedičský podiel, teda o toľko bude menej dediť po otcovi. Váš manžel nie je povinnný svojho brata nijako vyplácať z hodnoty darovanej garáže.

 

 

 


Podotázka: Premlčacia doba darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. V roku 2015 som svojej manželke darovacou zmluvou venoval polovicu domu, v ktorom žijeme s našimi deťmi. Manželka ma pred rokom podviedla. Odvtedy sa v našom manželstve objavili hádky a nakoniec si manželka podala žiadosť o rozvod. Chcem sa opýtať, či je možné túto darovaciu zmluvu nejako zrušiť.

Odpoveď: Premlčacia doba darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 08.03.2021)

Dobrý deň,

 

darovacia zmluva by sa dala zrušiť dohodou, čo ale zrejme neprichádza do úvahy. Okrem toho ak by mala zmluva nejakú vadu, dalo by sa domáhať určenia jej neplatnosti (ak by malo ísť o absolútnu neplatnosť). To ale nepredpokladám, keďže zmluva riadne prešla na katastri, je nepravdepodobné, že by trpela vadou, ktorá by spôsobovala jej absolútnu neplatnosť. Dá sa ešte uvažovať nad vrátením daru s tým, že na to treba splniť podmienku, že sa k Vám alebo k členom Vašej rodiny obdarovaná správa tak, že tým hrobu porušuje dobré mravy. Viem si predstaviť, že okolnosti, ktoré viedli k rozvodu sú závažné, ale tak, ako ste ich opísali ich ešte nepovažujem za dostatočné na naplnenie spomenutého predpokladu pre domáhanie sa vrátenia daru.


Trápi vás "Premlčacia doba darovacej zmluvy" a chcete pomôcť?

Podotázka: Premlčacia doba darovacej zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či sa dá darovacia zmluva napadnúť. Žijeme 21 rokov v nehnuteľnosti, manžel má darovaciu zmluvu už 21 rokov a vlastní 3/4 nehnuteľnosti. Ja som od svokry dostala 1/4 minulý rok. Nemáme žiadne problémy, ale chcela by som vedieť, či existuje možnosť napadnutia darovacej zmluvy. Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Premlčacia doba darovacej zmluvy

(odpoveď odoslaná: 06.03.2021)

Dobrý deň,
podľa ust. par. 630 Obč. zákonníka platí, že darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo príslušníkom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Pojem dobrých mravov Obč. zákonník priamo nedefinuje, ale ide o konanie, ktoré je hrubým porušením spoločenky všeobecne zaužívaných pravidiel správania sa (napr. napadnutie darcu zo strany obdarovaného). Nie je podstatné v prípade porušenia dobrých mravov to, ako dlho ste vlastníkmi RD, ale to, kedy došlo k porušeniu dobrých mravov. Od uvedeného okamihu v lehote do 3 rokov sa potom darca môže domáhať vrátenia daru. 

Ak vo Vašom prípade nedošlo doteraz k takémuto konaniu, nemáte sa čoho obávať. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Premlčacia doba darovacej zmluvy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.