Máte
otázku?

Predĺženie krátkodobého nájmu bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Predĺženie krátkodobého nájmu bytu

Dobrý deň, rada by som sa vás opýtala. Je možné nájomnú zmluvu uzatvorenú podľa zákona č. 98/2014 Z. z. o krátkodobom nájme bytu (ide o 2-izbový byt za účelom užívania nájomcovi), ktorá bola uzavretá na dobu určitú, a to na obdobie 1 roka (toto obdobie čoskoro uplynie), predĺžiť dodatkom k zmluve na ďalšiu dobu určitú, avšak teraz na obdobie 2 rokov? Išlo by pritom o prvé predĺženie nájomnej zmluvy uzavretej podľa tohto zákona.

Odpoveď: Predĺženie krátkodobého nájmu bytu

Dobrý deň. Podľa ustanovenia § 3 ods. 1 zákona o krátkodobom nájme bytu: „Krátkodobý nájom bytu vzniká uzavretím nájomnej zmluvy, ktorou prenajímateľ prenecháva nájomcovi za nájomné byt alebo jeho časť do užívania, a to na dobu určitú, najdlhšie na dva roky. Krátkodobý nájom bytu možno na základe dohody zmluvných strán za rovnakých podmienok predĺžiť najviac na ďalšie dva roky, a to dvakrát.“ Vaša otázka zrejme smeruje k tomu, ako vykladať dikciu „za rovnakých podmienok“. Ak by ste totiž chceli predĺžiť nájomnú zmluvu, ktorá bola uzatvorená na jeden rok, o ďalšie dva roky, zrejme sa tým neguje aj spomenutá dikcia „za rovnakých podmienok“. K uvedenému problému Vám nemôžem predostrieť jednoznačné právne riešenie, ale iba vlastný právny názor. Vychádzajúc z účelu vyššie uvedeného zákona som toho názoru, že dikcia „za rovnakých podmienok“ sa nevzťahuje na dohodnutú dobu nájomného, a preto zastávam názor, že aj nájomnú zmluvu uzavretú pôvodne na jeden rok, možno predĺžiť o ďalšie dva roky. 

Trápi vás "Predĺženie krátkodobého nájmu bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Predĺženie krátkodobého nájmu bytu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o možnostiach predĺženia nájomnej zmluvy, ktorá je podriadená zákonu o krátkodobom prenájme bytu. Podľa tohto zákona je možné zmluvu predĺžiť maximálne dvakrát, a to každé predĺženie na obdobie dvoch rokov. Zaujímalo by ma, či po dvoch predĺženiach je možné pokračovať v prenájme nehnuteľnosti rovnakému nájomcovi prostredníctvom uzatvorenia úplne novej zmluvy s inými podmienkami, ktorá bude tiež podriadená zákonu o krátkodobom nájme. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Predĺženie krátkodobého nájmu bytu

(odpoveď odoslaná: 12.01.2024)

Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade platí ust. § 2 zákona o krátkodobom nájme bytu :

"Krátkodobým nájmom bytu sa na účely tohto zákona rozumie nájom založený nájomnou zmluvou, ktorá je uzavretá podľa tohto zákona, spĺňa náležitosti podľa § 3 a na základe ktorej nájom vrátane jeho predĺžení trvá najviac šesť rokov."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Predĺženie krátkodobého nájmu bytu (Občianske právo)

Dobrý deň, moja otázka sa týka aplikácie zákona o krátkodobom nájme. V ustanovení § 3 sa píše o predĺžení nájomnej zmluvy, avšak zákon ďalej nerozoberá, ako to dosiahnuť. Preto by ma zaujímalo, či je možné zmluvu predĺžiť dodatkom k zmluve, napríklad podľa občianskeho zákonníka, alebo je nutné uzatvoriť novú zmluvu. Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Predĺženie krátkodobého nájmu bytu

(odpoveď odoslaná: 15.12.2020)

Dobrý deň,
podľa ust. zákona o krátkodobom nájme bytu platí :

"§ 2 :Krátkodobým nájmom bytu sa na účely tohto zákona rozumie nájom založený nájomnou zmluvou, ktorá je uzavretá podľa tohto zákona, spĺňa náležitosti podľa § 3 a na základe ktorej nájom vrátane jeho predĺžení trvá najviac šesť rokov.
§ 3 : Nájomná zmluva
(1) Krátkodobý nájom bytu vzniká uzavretím nájomnej zmluvy, ktorou prenajímateľ prenecháva nájomcovi za nájomné byt alebo jeho časť do užívania, a to na dobu určitú, najdlhšie na dva roky. Krátkodobý nájom bytu možno na základe dohody zmluvných strán za rovnakých podmienok predĺžiť najviac na ďalšie dva roky, a to dvakrát."

Predľženie zmluvy je možné docieliť dodatkom k zmluve o krátkodobom nájme bytu, pričom nájom bytu podľa cit. § 2 zákona môže trvať celkom najviac 6 rokov.


Podotázka: Predĺženie krátkodobého nájmu bytu (Občianske právo)

Vážené dámy a páni, rada by som sa informovala o správnosti nasledujúceho konania. Ide o zmluvu o krátkodobom nájme, konkrétne o nájme rodinného domu na riadne bývanie na 12 mesiacov s trimesačnou výpovednou lehotou a dvomesačným depozitom. Zmluva je uvedená na firmu, ktorej konateľom je zahraničná osoba. Majitelia uvádzajú v zmluve nasledujúcu podmienku: v prípade vypovedania zmluvy počas jej trvania, to jest skôr ako 12 mesiacov od podpisu, prepadá zaplatený depozit v prospech prenajímateľa v plnej výške. Je táto podmienka voči nájomcovi zákonne opodstatnená? Má nájomca právo vypovedať zmluvu o krátkodobom nájme počas jej trvania bez sankcií, ak dodrží trimesačnú výpovednú lehotu? Za Vašu radu vopred srdečne ďakujem. Pekný deň vám prajem.

Odpoveď: Predĺženie krátkodobého nájmu bytu

(odpoveď odoslaná: 23.01.2019)

Dobrý deň, 
predkladáme Vám nasledovnú odpoveď :
Zákon o krátkodobom nájme bytu  uvádza, v ktorých prípadoch a za akých podmienok môže podať výpoveď prenajímateľ a nájomca.
Zmluva má byť uzatvorená na obdobie 12 mesiacov.
Z otázky usudzujeme, že sa pýtate na to, či nájomca môže byť  zmluvou zaviazaný k tomu, že v prípade dania výpovede skôr ako 12 mesiacov od podpisu zmluvy dá výpoveď následkom čoho bude, že uhradený depozit prepadne v prospech prenajímateľa v celej výške.
Ak vychádzame z textu otázky, teda že nájomný pomer podľa zmluvy má trvať 12 mesiacov, touto formuláciou by prenajímateľ vylúčil aplikáciu zákona, kde je daná zákonná možnosť nájomcovi vypovedať krátkodobý nájom.

Podľa ust. § 7 zákona o krátkodobom nájme bytu platí (citujeme) : 
"2) Nájomca môže vypovedať krátkodobý nájom bytu, ak
a) sa predmet nájmu stal nespôsobilý na dohodnuté užívanie a táto skutočnosť nebola spôsobená zavinením nájomcu alebo osôb s ním žijúcich v byte,
b) došlo k ukončeniu jeho pracovného pomeru, služobného pomeru, štátnozamestnaneckého pomeru alebo iného obdobného pomeru,6)
c) mu vznikol nárok na sociálne bývanie podľa osobitného predpisu7) alebo
d) je daný iný dôvod výpovede dohodnutý v nájomnej zmluve, pre ktorý nemožno spravodlivo požadovať trvanie nájomného pomeru."

Podľa § 5 cit. zákona ohľadom peňažnej zábezpeky platí :
"Peňažná zábezpeka
(1) Zmluvné strany sa môžu v nájomnej zmluve dohodnúť na peňažnej zábezpeke, ktorá slúži na zabezpečenie prípadných pohľadávok prenajímateľa voči nájomcovi z dôvodu neplatenia nájomného alebo úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu a príslušenstva, z dôvodu spôsobenej škody na byte alebo jeho zariadení alebo v súvislosti s inými pohľadávkami súvisiacimi s užívaním bytu.
(2) Výška zábezpeky nesmie prekročiť trojnásobok mesačného nájomného a úhrad za plnenia poskytované s užívaním bytu. Na základe písomnej výzvy prenajímateľa je nájomca povinný v lehote jedného mesiaca odo dňa jej doručenia doplniť peňažnú zábezpeku do pôvodne dohodnutej výšky, ak prenajímateľ preukázateľne použije peňažnú zábezpeku alebo jej časť na úhradu svojich splatných pohľadávok voči nájomcovi v súlade s odsekom 1.
(3) Po skončení nájomného pomeru podľa tohto zákona je prenajímateľ povinný vrátiť nájomcovi nevyčerpanú časť peňažnej zábezpeky najneskôr v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď nájomca vypratal byt a vysporiadal s prenajímateľom nároky súvisiace s nájomným pomerom, ak sa zmluvné strany nedohodli inak."

Prenajímateľ touto formou si chce zabezpečiť  resp. poistiť to, aby nájom neskončil aj keby to bolo v súlade s ust. zákona a touto formuláciou v zmluve ponechať ako zmluvnú pokutu, alebo inakšie : danie výpovede zo strany nájomcu je výkonom jeho práva a nemôže byť preto postihované zmluvnou pokutou.
Pre zmluvnú pokutu však oplatí ust. § 544 Obč. zákonníka :
"(1) Ak strany dojednajú pre prípad porušenia zmluvnej povinnosti zmluvnú pokutu, je účastník, ktorý túto povinnosť poruší, zaviazaný pokutu zaplatiť, aj keď oprávnenému účastníkovi porušením povinnosti nevznikne škoda.
(2) Zmluvnú pokutu možno dojednať len písomne a v dojednaní musí byť určená výška pokuty alebo určený spôsob jej určenia.
(3) Ustanovenia o zmluvnej pokute sa použijú aj na pokutu určenú pre porušenie zmluvnej povinnosti právnym predpisom (penále)."


Sme názoru, že toto dojednanie vo Vašej zmluve by nebolo platné.
Vypovedať zmluvu môžete v súlade s ust. zmluvy a zákona.

Prípadne nám môžete poslať zmluvu na spripomienkovanie a prepracovanie, aby bola v súlade so zákonom.
Pripomíname, že podľa cit. zákona o krátkodobom nájme bytu prenajímateľ je povinný nájomcovi, teda Vám, preukázať splnenie registračnej povinnosti u príslušného správcu dane - daňový úrad preukázať /§ 3 ods. 5/.


Trápi vás "Predĺženie krátkodobého nájmu bytu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Predĺženie krátkodobého nájmu bytu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či mám nárok na náhradný mestský byt. Som platič, nemám žiadne dlhy voči mestu a mám tri neplnoleté deti. Ešte k tomu mi vypršala nájomná zmluva, ktorú mesto nechce predĺžiť, aj keď všetky účty pravidelne platím. Hrozí nám, že skončíme na ulici, pretože bytový dom, v ktorom byt vlastním, chcú predaj predajom odstrániť. Toto je tiež dôvod, prečo nechcú predlžiť nájomnú zmluvu. Prosím Vás o radu, čo v tomto prípade robiť. Ďakujem.

Odpoveď: Predĺženie krátkodobého nájmu bytu

(odpoveď odoslaná: 13.07.2018)

Dobrý deň, 

pri zodpovedaní Vašej otázky treba vychádzať z ustanovení Obč. zákonníka o nájme bytu.

Podľa § 710 cit. zákona "nájom bytu zanikne písomnou dohodou medzi prenajímateľom a nájomcom alebo písomnou výpoveďou.
Všeobecne platí, že pri zmluvách na dobu určitú pokiaľ sa nedohodnete s prenajímateľom na jej predĺžení, právny nárok na predĺženie nájmu nie je. 

Z otázky to síce nevyplýva, ale zrejme sa vo Vašom prípade jedná o nájomný resp. sociálny byt.  V tomto prípade platia aj ustanovenia osobitného predpisu, ktorým je zákon č. 443/2010 Z.z. o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní. Potom je potrebné vychádzať z ustanovení ako tohto zákona, tak aj samotnej zmluvy, ktorú máte uzatvorenú s prenajímateľom - mestom, o možnostiach jej predĺženia.


Podľa ust.§ 12 zák. č. 443/2010 Z. z. o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní platí :

"Nájomná zmluva 
(1) Na práva a povinnosti, ktoré vzniknú na základe nájomnej zmluvy a nie sú upravené týmto zákonom, sa vzťahujú ustanovenia Občianskeho zákonníka. Nájomná zmluva musí mať písomnú formu a musí obsahovať najmä 
a) začiatok nájmu, 
b) dobu nájmu, 
c) výšku mesačného nájomného, 
d) podmienky opakovaného uzavretia nájomnej zmluvy, 
e) výšku úhrady za plnenia spojené s užívaním nájomného bytu alebo spôsob ich výpočtu, 
f) opis stavu nájomného bytu a opis príslušenstva nájomného bytu, 
g) podmienky na zachovanie pôvodného stavu a vybavenia nájomného bytu, 
h) skončenie nájmu, 
i) spôsob a lehotu vysporiadania finančnej zábezpeky, ak je súčasťou nájomnej zmluvy dohoda o finančnej zábezpeke podľa odseku 7, 
j) zoznam osôb tvoriacich domácnosť nájomcu. 
(2) Doba nájmu dohodnutá v nájomnej zmluve môže byť najviac tri roky okrem prípadov, 
a) ak nájomcom je osoba so zdravotným postihnutím uvedeným v prílohe č. 2, ktorému sa prenajíma nájomný byt spĺňajúci podmienky ustanovené osobitným predpisom;25) pričom doba nájmu v tomto prípade môže byť najviac desať rokov alebo 
b) ak nájomcom je osoba podľa § 22 ods. 3 písm. d), ktorej sa prenajíma nájomný byt, pričom doba nájmu v tomto prípade môže byť najviac desať rokov. 
(3) V nájomnej zmluve sa upraví právo nájomcu na opakované uzavretie zmluvy o nájme nájomného bytu pri dodržaní podmienok uvedených v nájomnej zmluve a v tomto zákone. O možnosti opakovaného uzavretia nájomnej zmluvy bude žiadateľ informovať nájomcu minimálne tri mesiace pred dohodnutým termínom skončenia nájmu nájomného bytu."


 

Vo veci súčasne uvádzame, že z bytu Vás nemôže prenajímateľ svojpomocne vysťahovať , teda byt vypratať. To by bolo možné len na základe súdneho rozhodnutia a následne exekučného konania.

Odporúčame  preštudovať zmluvy, prípadne kontaktovať advokáta na posúdenie krokov, aby došlo k predĺženiu nájmu.


©


Podotázka: Predĺženie krátkodobého nájmu bytu (Občianske právo)

Dobrý deň. Mal som uzavretú nájomnú zmluvu na byt, ktorá mi končí o dva týždne. S majiteľkou sme mali ústnu a e-mailovú dohodu o jej predĺžení na ďalší rok. Dnes mi oznámila, že predĺženie zmluvy je možné len za predpokladu, že nájom sa zvýši z pôvodných 1 000 eur na 1 400 eur, inak zmluva na ďalší rok nebude. Chcel by som vedieť, ako sa v tejto situácii môžem chrániť. Existuje nejaká výpovedná lehota? Čítal som o zákone § 676, odstavec 2, ktorý hovorí o obnovení nájomnej zmluvy za pôvodných podmienok, ak nájomca užíva vec aj po skončení nájmu a prenajímateľ nepodá návrh na vydanie veci alebo na vypratanie nehnuteľnosti na súde do 30 dní. Nájom dojednaný na dobu dlhšiu ako rok sa obnovuje vždy na rok, nájom dojednaný na kratšiu dobu sa obnovuje na túto dobu. Je možné toto nejako využiť? Za každú radu veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Predĺženie krátkodobého nájmu bytu

(odpoveď odoslaná: 20.07.2016)

Dobrý deň, v prvom rade je potrebné vo Vašej pôvodnej nájomnej zmluve pozrieť, či je možné ju meniť a dopĺňať iba na základe písomných dodatkov, ktoré podpíšu obaja účastníci zmluvy. Ak sa takéto ustanovenie vo Vašej zmluve nachádza, tak predĺženie jej trvania je možné iba na základe písomného dodatku podpísaného oboma účastníkmi konania (nie ústne alebo e-mailom). Výpovedná lehota je síce v Občianskom zákonníku upravená pre prípady výpovede nájomnej zmluvy, avšak vo Vašom prípade ide o skončenie nájmu uplynutím doby a nie výpoveďou. Z toho dôvodu vo Vašom prípade (ak nepodpíšete dodatok) dôjde k ukončeniu nájomného vzťahu uplynutím doby, na ktorú bola dohodnutá. Citované zákonné ustanovenie vo Vašej otázke (§ 676 ods. 2 OZ) pri nájme bytu neplatí. Vylučuje to osobitné ustanovenie pri skončení nájmu bytu a to ustanovenie § 710 ods. 2 OZ. Podľa tohto ustanovenia, ak bol nájom dohodnutý na určitý čas, uplynutím tohto času zaniká. Ustanovenie § 676 ods. 2 OZ neplatí pre nájom bytu. Tzn. že ak po uplynutí doby, na ktorú ste mali dohodnutí nájom, budete byt naďalej užívať, budete ho užívať bez akéhokoľvek právneho dôvodu. Takéto konanie prenajímateľky však považujem za nemiestne, najmä v prípadoch, kedy ste počas nájmu nájomné platili vždy riadne a včas.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predĺženie krátkodobého nájmu bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.