Máte
otázku?

Predaj obchodného podielu pred rozvodom a vyporiadanie podniku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Predaj obchodného podielu pred rozvodom a vyporiadanie podniku

Dobrý deň. Rozvádzam sa s manželom, ktorý súhlasí s rozvodom a čakáme na súdne pojednávanie. Svoje sobášne zväzky sme uzavreli v roku 2009. Živnosť založil v roku 2005, a spoločnosť s ručením obmedzeným založil v roku 2007, kde bol konateľom a vlastnil 25% podiel. Keď zistil, že sa chcem rozviesť, rozhodol sa preniesť svoj podiel na otca. Tento krok urobil týždeň pred podaním rozvodových návrhov na súd. Chcem sa opýtať, či mám nárok na polovicu hodnoty jednej z uvedených firiem - buď ako živnostníka alebo ako spoločníka s. r. o. Po ukončení strednej školy som pracovala v jeho živnosti takmer 11 rokov. Manžel tvrdí, že nemám nárok na nič, pretože moje meno nikde nefiguruje. Avšak, pracovala som v jeho firme a prispievala som k jej rastu a zisku. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Predaj obchodného podielu pred rozvodom a vyporiadanie podniku

Dobrý deň,

v prvom rade je dôležité rozlišovať obchodný podiel v spoločnosti s ručením obmedzeným, nadobudnutý pred vznikom manželstva a živnosť, ktorú podľa § 5 Obchodného zákonníka možno označiť ako podnik. V súlade s týmto bude aj odpoveď rozdelená na dve časti.

 

Obchodný podiel v spoločnosti s ručením obmedzeným

Obchodný podiel v spoločnosti s ručením obmedzeným, nadobudnutý manželmi alebo jedným z nich za trvania manželstva a z prostriedkov patriacich do bezpodielového spoluvlastníctva manželov, predstavuje majetok (hodnotu), ktorý sa v rámci konania o vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov vysporiadava (R 27/2007). Len obchodný podiel, ktorý spĺňa uvedené vlastnosti patrí do bezpodielového spoluvlastníctva a vyporiadava sa. Nakoľko Váš manžel obchodný podiel nadobudol pred vznikom manželstva, nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva a ani sa nebude vyporiadavať v konaní o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva. Keďže obchodný podiel nie je spoločnou vecou, jeho vlastník s ním môže ľubovoľne disponovať bez súhlasu manžela.

 

Živnosť (podnik) jedného z manželov

Podnik jedného z manželov (§ 5 OBZ), ani jeho jednotlivé zložky, vrátane hnuteľných a nehnuteľných vecí, nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Ako vec, ktorá slúži výkonu povolania iba jedného z manželov, je vylúčený z predmetu bezpodielového spoluvlastníctva a patrí do oddeleného vlastníctva podnikajúceho manžela.

Po zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa hodnota podniku, resp. vnosy do oddeleného majetku podnikajúceho manžela zohľadnia v rámci vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva podľa § 150 veta druhá Občianskeho zákonníka. Uvedené však neznamená, že v konaní o vyporiadanie bezpodielového možno prihliadnuť ku každému vnosu zo spoločného majetku do oddeleného majetku podnikajúceho manžela, a to predovšetkým z dôvodu, že aj samotné výnosy z podnikania jedného manžela patria podľa judikatúry do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Nemožno opomínať totiž, že vec, ktorá slúži iba na podnikanie jedného z manželov, slúži aj na vytváranie ďalších výnosov, ktorými je bezpodielové spoluvlastníctvo manželov obohacované, pokiaľ sú tieto výnosy použité k spoločným účelom. Zohľadnené by museli byť v danom prípade aj výdavky a záväzky podnikajúceho manžela, ktoré mu vznikli v súvislosti s jeho podnikaním, pretože ich nemožno oddeľovať od podnikania, z ktorého má prospech aj druhý manžel. Čo sa týka dispozície s podnikom (a jeho súčasťami), môže s ním Váš manžel rovnako ako s obchodným podielom voľne disponovať, keďže nejde o spoločnú vec.

Pri podniku sa prihliada na stav a hodnotu podniku v čase vzniku manželstva a jeho stav a hodnotu v čase zániku BSM. Ak došlo k zhodnoteniu, potom sa rozdiel vysporiadava.

Trápi vás "Predaj obchodného podielu pred rozvodom a vyporiadanie podniku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predaj obchodného podielu pred rozvodom a vyporiadanie podniku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.