POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Predaj nadobudnuteho bytu v osobnom vlastnictve


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Zahraničie

Otázka: Predaj nadobudnuteho bytu v osobnom vlastnictve

Prosím Vás o radu, potrebujem pomoc! Už si neviem poradiť. Predávam byt, ktorý mi rodičia pred viac než deviatimi rokmi prepísali na moje meno hneď po jeho kúpe. Keďže finančne už nevládzem platiť všetko (spomenutý byt) a byť v zahraničí, kde momentálne bývam s dcérou, rozhodla som sa ho predať. Teraz mi však sestra spolu s matkou, ktorá s predajom na začiatku súhlasila, robia problémy. Nechcú ho predať, ale ani ho neplatia. Dlh sa preto akumuluje na moje meno, keďže moje meno figuruje v zmluve a všade inde. Chcem vedieť, či má sestra alebo matka právo mi v tom zabrániť. Ak by bolo potrebné, môžem Vám poslať aj kúpnu zmluvu z bytu. Bolo by možné to dať na papier a poslať im nejaké vyrozumenie, aby to mali na papieri a prestali ma neustále ohrozovať a otravovať SMS-kami atď. Budem Vám zo srdca veľmi vďačná, ak si môj problém prečítate a odpoviete mi. Aj keď je to dlhodobý problém, dúfam, že Vám tento skrátený výklad postačí a viete mi pomôcť. S pozdravom.

Odpoveď: Predaj nadobudnuteho bytu v osobnom vlastnictve

Dobrý deň, 

pokiaľ ste výlučným vlastníkom, t.j. nie je byt v spoluvlastníctve Vašom a Vašej sestry, prípadne matky, potom s ním môžete voľne nakladať podľa vlastného uváženia. Teda, môžete ho aj predať a nepotrebujete súhlas týchto osôb. Problém by však nastal, ak by sestra, alebo matka, mali nejaké užívacie právo k bytu, napr nájomnú zmluvu, alebo ak by bolo v byte zriadené vecné bremeno, čiže napríklad by matka malo právo doživotného užívania bytu, ktorý vlastníte. V otázke však tieto podrobnosti neuvádzate.

Podľa občianskeho zákonníka a rozhodovacej praxe súdov existuje možnosť zrušenia vecného bremena (ak bolo samozrejme zriadené, čo však neuvádzate). Dôvodom je napríklad aj prípad, keby vznikol značný nepomer v právach a povinnostiach medzi vlastníkom nehnuteľnosti a osobou oprávnenou s vecného bremena. Vecné bremeno je však možné zrušiť len za určitú náhradu. 

Ak to zhrniem, ak sestra a matka nemajú k bytu užívacie právo, vlastnícke právo ani vecné bremeno, potom môžete byt predať bez ich súhlasu. Akonáhle by mali niektoré z vyššie uvedených práv, bolo by dobré mať viac informácií, aby bolo možné poskytnúť presnú odpoveď.

Trápi vás "Predaj nadobudnuteho bytu v osobnom vlastnictve" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predaj nadobudnuteho bytu v osobnom vlastnictve" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.