Máte
otázku?

Predaj domu pred rozvodom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Banská Bystrica

Otázka: Predaj domu pred rozvodom

Dobrý deň, plánujeme sa rozviesť a uvažujeme o predaji nášho domu ešte pred rozvodom. Cieľom je z kúpnej ceny splatiť úver a zostatok si rovnomerne rozdeliť. Tieto peniaze by sme potom mohli použiť na nákup nového bývania, prípadne ich uložiť pre budúce využitie. Dom by tak po rozvode nemusel ísť do vysporiadania majetku. Je táto myšlienka správna, alebo by ste nám z nejakých dôvodov tento postup neodporúčali? Predpokladáme, že po rozvode by sme si peniaze museli opäť rozdeliť, ale ak ich darujeme alebo minieme, už by to nebolo aktuálne. Ďakujem.

Odpoveď: Predaj domu pred rozvodom

Dobrý deň

po rozvode možete bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) vyporiadať dohodou, teda pokiaľ sa viete teraz dohodnúť na predaji nehnuteľnosti, nemal by to byť problém ani po rozvode. Pokiaľ ho predáte počas manželstva, finančné prostriedky stále patria do BSM a samozrejme pokiaľ kúpite ďalšie nehnuteľnosti (byt pre každého) tieto sú taktiež v BSM a preto budete po rozvode riešiť vyporiadanie týchto nehnuteľností. Z tohto hľadiska je lepšie riešiť predaj spoločnej nehnuteľnosti a následné kupovanie bytov po rozvode. 

 

Trápi vás "Predaj domu pred rozvodom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Predaj domu pred rozvodom (Rozvod)

Dobrý deň, manželstvo sa s manželom rozvádza. Máme rodinný dom v BSM, ktorý sme si vzali na úver. Hodnota domu je približne 120 000 eur. Zostáva nám zaplatiť približne 102 000 eur úveru. Môj manžel mi navrhol, že úver prepíše len na seba, tvrdí, že je to možné, pretože sme už v rozvodovom konaní. Navrhol tiež, že dom prerobí na svojho brata a mne vyplatí 15 000 eur. Je tento postup korektný? Nemám nárok na vyššiu sumu z hodnoty domu? Peniaze, ktoré mi plánuje vyplatiť, budú aj naďalej patriť do BSM, pretože budú patriť jemu? Ďakujem.

Odpoveď: Predaj domu pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 18.05.2016)

Dobrý deň, ak by ste predali dom pred rozvodom, potom by peniaze z predaja patrili do BSM. Ak by sa splatil úver (v hodnote 102.000 eur) a dom by sa predal za sumu 120.000,- €, potom rozdiel je 18.000 eur. Táto suma sa potom delí na 2 časti a teda máte nárok na 1/2, t.j. 9 tisíc eur.

 

Pokiaľ Vám chce dať manžel 15 tisíc eur, tak je to pre Vás výhodne. Určite si však dajte pozor na to, aby ste sa k týmto peniazom dostali, dá sa to ošetriť priamo v zmluve. Aby sa nestalo, že podpíšete zmluvu a nedostanete nič. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predaj domu pred rozvodom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.