Máte
otázku?

Predaj bytu manželov v podielovom spoluvlastníctve


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Žilina

Otázka: Predaj bytu manželov v podielovom spoluvlastníctve

Prosím o radu. Moja manželka má mimomanželský vzťah už takmer rok. Situácia bola dočasne vyriešená jej odchodom k druhému mužovi, no po štyroch mesiacoch sa vrátila domov. Ako dôvod návratu uviedla túžbu po našej maloleté dcére. Avšak, keďže sme mali dohodnutú striedavú starostlivosť o dieťa, nevnímam tento dôvod ako plne oprávnený. Či je tento detail podstatný neviem, ale manželka je vážne chorá (rakovina). Stále žijeme spolu pod jednou strechou, čo pre mňa nie je prijateľné. Navrhol som jej, aby sme predali byt, ktorý vlastníme podielovo (50/50), a potom sme mohli pokračovať v procese rozvodu. S týmto návrhom nesúhlasí, pretože tvrdí, že nebude mať financie na kúpu a následné financovanie jej nového bývania. Jej protinávrh zahŕňa najprv rozvod, potom delenie majetku. Napriek tomu sa obávam, že týmto návrhom chce získať čas, pretože po rozvode máme tri roky na majetkové vysporiadanie. Nepodarilo sa mi s ňou nijako dohodnúť. Prosím, nevedel by ste mi poradiť, či existuje spôsob, ako hneď po prípadnom rozvode presvedčiť manželku ku predaju bytu a následnému vysporiadaniu majetku? Vopred vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Predaj bytu manželov v podielovom spoluvlastníctve

Dobrý deň, rozvodom manželstva zaniká bezpodielové spoluvlastníctva manželov, ale nie podielové spoluvlastníctvo. Nakoľko máte byt v podielovom spoluvlastníctve (uvádzate 50/50) vôbec nemusíte čakať na rozvod manželstva. Zákon upravuje možnosti vyporiadania podielového spoluvlastníctva nasledovne:

1/ v prvom rade sa majú podieloví spoluvlastníci dohodnúť o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva.

2/ ak sa im nepodarí dohodnúť (ako uvádzate, Vaša manželka sa dohodnúť nechce) môžete podať návrh na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva na súd. Súd v tomto prípade nie je viazaný návrhom, tzn. že aj keď Vy navrhnete predaj bytu a rozdelenie výťažku, súd môže rozhodnúť inak. Súd v konaní najprv skúma, či je nehnuteľnosť deliteľná (či sa dajú stavebnými úpravami vytvoriť samostatné bytové jednotky - pri bytoch prakticky vylúčené). Ak je nehnuteľnosť nedeliteľná súd skúma, či niektorý zo spoluvlastníkov nechce nehnuteľnosť nadobudnúť do výlučného vlastníctva za primeranú náhradu druhému spoluvlastníkovi. Ak by ani jeden zo spoluvlastníkov nechcel nehnuteľnosť nadobudnúť do výlučného vlastníctva až potom nariadi súd predaj nehnuteľnosti a rozdelenie výťažku podľa podielov. 

Trojročná lehota na vyporiadanie majetku po rozvode plynie len pri majetku, ktorý patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Z toho dôvodu je vo Vašom prípade irelevantné či podáte návrh na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva pred, počas alebo po rozvode.

Trápi vás "Predaj bytu manželov v podielovom spoluvlastníctve" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Predaj bytu manželov v podielovom spoluvlastníctve" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.