POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Preco nám nechce dať riaditeľka školy povolenie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Preco nám nechce dať riaditeľka školy povolenie?

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, na koho sa mám obrátiť, keď rodičia chcú vycestovať do zahraničia so svojou dcérou, ktorá má ešte povinnú školskú dochádzku a je v prvom ročníku strednej školy, pričom riaditeľka školy nechce dať povolenie. Ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Preco nám nechce dať riaditeľka školy povolenie?

Dobrý deň,

Pokiaľ chcete vycestovať na určitý čas, je možné požiadať o prerušenie štúdia podľa § 34 ods.1 245/2008 Z.z. (školský zákon). Podľa tohto ustanovenia je možné, aby na žiadosť zákonného zástupcu maloletého žiaka, čo je zrejme aj Váš prípad, riaditeľ strednej školy povolil prerušenie štúdia, najviac na tri roky. Podmienkou však je, aby dieťa malo splnenú povinnú školskú dochádzku v trvaní 10 rokov.

§ 22 ods. 1 školského zákona

Žiak skončil plnenie povinnej školskej dochádzky, ak od začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky absolvoval desať rokov vzdelávania v školách podľa tohto zákona alebo dňom 31. augusta príslušného školského roka, v ktorom žiak dovŕšil 16. rok veku. Pokiaľ teda, Vaša dcéra ešte nesplnila povinnú školskú dochádzku, nie je možné povoliť prerušenie štúdia.

Existuje však aj alternatíva. Podľa § 33 ods.4 písm i) školského zákona majú žiaci strednej školy právo v priebehu štúdia na strednej škole právo na absovovanie časti štúdia na zahraničnej škole obdobného typu. Na základe toho, môže v zmysle § 33 ods.5 školského zákona Riaditeľ strednej školy  po posúdení učebných plánov a po prerokovaní v pedagogickej rade povoliť žiakovi absolvovať časť štúdia na obdobnej škole v zahraničí. Záleží to však na výsledku posúdenia učebných plánov a názore pedagogickej rady školy.

Je nutné podať žiadosť podľa § 25 ods.2 školského zákona a uviesť meno, priezvisko, rodné číslo, bydlisko žiaka a školu, ktorú bude žiak v zahraničí navštevovať. Do 30 dní po príchode do tejto školy (pokiaľ škola povolí túto možnosť) je nutné zaslať riaditeľovi strednej školy potvrdenie zo zahraničnej školy, že ju žiak skutočne navštevuje.

Pokiaľ by túto možnosť riaditeľ strednej školy povolil, bolo by možné vycestovať s dcérou, avšak musela by navštevovať v tejto krajine aj školu obdobného typu. Zdôrazňujem však, že je nutné informovať sa u riaditeľa školy o tejto možnosti a o podrobnostiach. Zároveň by som rád podotkol, že vyššie uvedené skutočnosti uvádzam s predpokladom, že vycestujete zrejme na dlhšie časové obdobie.

Ak však nechcete, aby tam dcéra navštevovala školu, bude lepšie počkať kým ukončí školskú dochádzku a požiadať o prerušenie štúdia. Je vhodné sa tiež informovať u riaditeľa školy, či v príapde ak by neskôr povolil prerušenie štúdia, by bolo nutné vykonať komisionálne skúšky alebo opakovať ročník.

 

 

Trápi vás "Preco nám nechce dať riaditeľka školy povolenie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Preco nám nechce dať riaditeľka školy povolenie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.