POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ako sa brániť proti žalobe o zaplatenie nájomného?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Prešov

Otázka: Ako sa brániť proti žalobe o zaplatenie nájomného?

Dobrý deň! Dnes som si prevzala na pošte zásielku zo súdu, z ktorej som sa dozvedela, že moja známa na mňa a môjho manžela podala žalobu o zaplatenie nájomného. Rozhodli sme sa, že náš byt predáme a na istý čas sa presťahujeme do podnájmu. Pri jednom z rozhovorov s mojom známou mi navrhla, aby sme šli bývať do jej bytu, ktorý jej po rozvode ostal. Bolo to v auguste 2010. Tak sme sa dohodli, že keď sa malé narodí a my predáme náš byt, pôjdeme bývať do jej bytu. Dala podmienku, že buď už budeme platiť nájomné alebo si máme hľadať iný podnájom. Nechcela ustúpiť a tak sme museli pristúpiť na jej podmienky. Známa navrhla, aby sme jej "navyše" platili do 300 eur - to znamená cez 240 bolo SIPO a jej malo ísť 50 €. Nechcela však podpísať žiadnu nájomnú zmluvu. Ani na bytovom družstve nenavýšila počet bývajúcich osôb a želala si, aby sme nikomu nehovorili, že jej niečo platíme navyše a že nie sme v podnájme, ale iba užívame s jej dovolením jej byt. Po dvoch mesiacoch mi poslala sms-správu, v ktorej mi iba sucho oznámila, že nájomné zvyšuje na sumu 80,- € a keď sa nám nepáči, máme okamžite odísť. O niekoľko mesiacov som opäť obdržala podobnú sms-správu s tým, že sumu navýšila na 100,- € mesačne. Samozrejme, odmietala som platiť 100 € mesačne, ostala som pri 50,- €. Začali sme si vybavovať obecný byt, ktorý nám bol pridelený až v roku 2014. Majiteľku bytu som požiadala o presné vyčíslenie sumy, ktorú jej mám uhradiť, pretože sme asi 2-krát nezaplatili SIPO. Poslala mi v sms-správe presnú sumu, ktorú mám uhradiť na bytové družstvo do konca júla 2015. Všetko som dorovnala, no odmietla som doplatiť peniaze, ktoré si navýšila, to znamená - uhradené mala po 50 € mesačne, ona si však žiada doplatiť aj zvyšok. A k tomu ešte - aby to nebolo málo - tvrdí, že na bytovom družstve je potrebné zaplatiť aj SIPO za mesiac 7/2014 - čo ja už považujem z jej strany za špekuláciu - zaplatila som na cent presne sumu, ktorú mi vyčíslila. A práve v tom je problém - má právo na nás podať žalobu na súde, resp. môžem sa proti tejto žalobe nejako brániť? 

Odpoveď: Ako sa brániť proti žalobe o zaplatenie nájomného?

Dobrý deň, vzhľadom na to, že ste neuzavreli písomnú nájomnú zmluvu k bytu, v dôkaznej núdzi je Vaša známa ako žalobkyňa a prenajímateľ. V súdnom konaní bude musieť preukázať obsah ústne uzavretého nájomného vzťahu a teda aj v časti dohodnutého nájomného. V závislosti od Vášho spôsobu platenia nájomného a úhrad za energie (teda, či ste platby uhrádzali na bankový účet alebo v hotovosti) je otázne, či uvedenú skutočnosť bude schopná preukázať. V každom záväzkovom vzťahu platí, že jeho obsah možno meniť len so súhlasom všetkých účastníkov. Ak ste sa teda pôvodne dohodli na nájomnom vo výške 50,- € mesačne, Vaša známa ako prenajímateľ nemôže obsah právneho vzťahu v tejto časti jednostranne meniť, teda bez Vášho súhlasu nájomné zvyšovať. 

Trápi vás "Ako sa brániť proti žalobe o zaplatenie nájomného?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako sa brániť proti žalobe o zaplatenie nájomného? (Občianske právo)

Dobrý deň, na konci júna mi skončila zmluva o krátkodobom prenájme bytu. Som nájomníkom. Prenajímateľ mi naďalej posiela faktúry za ďalšie mesiace. Ako mám postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa brániť proti žalobe o zaplatenie nájomného?

(odpoveď odoslaná: 10.07.2023)

Dobrý deň, ak nájom skončil koncom mesiaca jún 2923 a byt ste odovzdali prenajímateľovi, nie je právny dôvod, aby ste uhradzovali nájom za ďalšie mesiace.
Toto síce môžete oznámiť prenajímateľovi, ale on by to mal vedieť.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako sa brániť proti žalobe o zaplatenie nájomného? (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či je prenajímateľ bytu povinný poskytnúť nájomcovi každý mesiac doklad o zaplatení nájmu, v prípade ak od nájomcu prijíma peniaze za nájom priamo v hotovosti. Ďakujem.

Odpoveď: Ako sa brániť proti žalobe o zaplatenie nájomného?

(odpoveď odoslaná: 18.04.2023)

Dobrý deň, v každom prípade žiadajte o vydanie potvrdenia o tom, že ste nájom a úhradu za služby spojené s bývaním aj uhradili a to formou vydanie príjmového pokladničného dokladu.

Nevieme ako máte spísanú nájomnú zmluvu, či podľa Obč. zákonníka alebo podľa ust. Zákona o krátkodobom nájme bytu, ale v prípade, že aj v samotnej nájomnej zmluve je uvedený spôsob platenia nájmu osobne, musí Vám byť vydaný doklad.

Odporúčam, aby ste nájom hradili poštovou poukážkou na adresu prenajímateľa s uvedeným, za ktoré obdobie nájom uhradzujete, prípadne nájom a úhradu za služby spojené s bývaním uhradzujte bankovým prevodom. Budete mať tak doklad o úhrade.

Neviem podľa ktorého zákona máte spísanú nájomnú zmluvu, ale ak je spísaná podľa ust. zákona o krátkodobom nájme bytu, v zmysle ust. § 3 ods. 5 cit. zákona platí, že prenajímateľ je povinný nájomcovi splnenie registračnej povinnosti preukázať. Usudzujeme  podľa znenia otázky, že splnenie registračnej povinnosti Vám prenajímateľ nepreukázal a zrejme príjem z nájmu bytu kedy Vám nedáva žiaden doklad o platení nájmu ani nepriznáva, alebo priznáva v nižšej sume ako Vy ujhradzujete.

Odporúčam Vašu nájomnú zmluvu nechať skontrolovať advokátovi.


Podotázka: Ako sa brániť proti žalobe o zaplatenie nájomného? (Občianske právo)

Dobrý deň, dostal som e-mailom predžalobnú výzvu za nedoplatky, ktoré vznikli na mojom dome ešte predtým, ako som ho vlastnil. Navyše sumy nesedia, pretože keď som si pozrel svoje faktúry od SPP, ZSE a BVS, tak minulý stav hodín bol menší (preto pri prepočte takáto suma tam nikdy nemohla byť). Viete mi s tým pomôcť? Vec: Predžalobná výzva Vážený pán Rakús, týmto Vás informujeme, že naša advokátska kancelária prevzala právne zastúpenie spoločnosti ProSolution SK s. r. o., so sídlom: Tbiliská 7630/29, 831 06 Bratislava, IČO: 44 930 364 (ďalej len „Klient“), vo veci vymáhania pohľadávok Klienta voči Vám. V mene klienta Vás vyzývame, aby ste najneskôr do troch (3) pracovných dní od doručenia tejto predžalobnej výzvy na Vašu e-mailovú adresu zaplatili Klientovi celkovú dlžnú sumu vo výške 233,01 EUR. Suma pozostáva z nasledujúcich položiek: ZSE: 169,72 EUR BVS: 24,74 EUR SPP: 38,55 EUR Úhrada má byť vykonaná bezhotovostným prevodom na bankový účet Klienta č.ú. IBAN: SK63 0200 0000 0017 3212 0053, vedený u VÚB banka a.s. V prípade, že dlžnú sumu Klientovi neuhradíte v stanovenej lehote, bude Klient nútený domáhať sa jeho pohľadávky voči Vám súdnou cestou, čo bude mať za následok vznik dodatočných nákladov na Vašej strane v podobe nákladov súdneho konania a trov právneho zastúpenia Klienta. Zároveň si Klient voči Vám uplatní zákonný úrok z omeškania. S pozdravom.

Odpoveď: Ako sa brániť proti žalobe o zaplatenie nájomného?

(odpoveď odoslaná: 03.01.2019)

Dobrý deň, predkladáme nasledovnú odpoveď : 

1./ Nie je nám známe ako sa samotná pohľadávka dostala k spoločnosti ProSolution SK s.r.o., Bratislava, Tbiliská 7630/29, Bratislava. Pozerali sme výpis z obchodného registra a vymáhanie pohľadávok tam uvedené nie je, je však možné, že odkúpiliu pohľadávku voči Vám /ale to je len naša teoretická úvaha/. 

2./ Nepíšete v otázke kedy ste sa stali vlastníkom nehnuteľnosti a ako bolo v kúpnopredajnej zmluve s predávajúcim ošetrené fyzické prevzatie nehnuteľnosti vrátane spísania stavu médií /voda, el. , plyn/, vrátane  odpočtov. Jedná sa o vznesenie námietky premlčania /3 roky/.

Predpokladáme, že prepis médií u dodávateľov /voda, el., plyn/ ste si už zabezpečili samostatnými zmluvami na Vaše meno ako nového vlastníka nehnuteľnosti od uzatvorenia kúpnopredajnej zmluvy a že nepreberáte zodpovednosť za dlhy predchádzajúceho vlastníka.

Podľa ust. § 500 ods. 2 Obč. zákonníka platí, že "za dlhy viaznúce na veci je zodpovedný scudziteľ."  /= vlastník/

Z otázky usudzujeme, že Vám zo strany ZSE, BVS ani SPP nebolo oznámené postúpenie pohľadávky, iba teraz Vám bola zaslaná výzva zo strany advokátskej kancelárie.

Ak je to tak, oznámte advokátskej kancelárii, aby Vám predložili splnomocnenie na zastupovanie, ako aj doklad o postúpení pohľadávok na ProSolution SK s.r.o. , keďže zo strany dodávateľov médií Vám nebolo nikdy nič oznámené. 

Môžete im uviesť, kedy ste sa stali vlastníkom nehnuteľnosti, avšak nemusíte, nakoľko si to vedia zistiť na internete.

Zrejme preto Vám zaslali výzvu k úhrade, že sa nevedia spojiť s predchádzajúcim vlastníkom nehnuteľnosti, prípadne tento na výzvy nereaguje, a Vaše údaje majú vo svojej evidencii dodávatelia médií.

Samotný dlh predchádzajúceho vlastníka neuhradzujte, nakoľko zaň nenesiete zodpovednosť (viď vyššie § 500 ods. 2 Obč. zákonníka).

Odporúčame Vám priamo kontaktovať ZSE, BVS a SPP a oznámiť im, že nie ste zodpovedný za dlhy predchádzajúceho vlastníka nehnuteľnosti.


Trápi vás "Ako sa brániť proti žalobe o zaplatenie nájomného?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako sa brániť proti žalobe o zaplatenie nájomného? (Občianske právo)

Dobrý deň! Mám preplatok vo výške 350 eur, avšak z tejto sumy som musela uhradiť nedoplatok 180 eur. Nechápem, prečo musím za niečo platiť, keď som to nepoužívala. Mesačne som platila nájomné nižšie, ako bolo stanovené, práve preto, že som vedela, že budem mať preplatok. Ďakujem za odpoveď!

Odpoveď: Ako sa brániť proti žalobe o zaplatenie nájomného?

(odpoveď odoslaná: 28.06.2016)

Dobrý deň, z Vašej otázky nie je zrejmé aké nájomné ste platili a na čom Vám vznikol preplatok a na čom nedoplatok. Vychádzajúc z Vašej otázky predpokladám, že preplatok Vám vznikol na energiách a nedoplatok na nájomnom, keďže ste ho platili v menšej výške než ste mali. Na základe toho mohla naozaj vzniknúť situácia, kedy na nájomnom máte nedoplatok, ale zároveň na energiách preplatok. Predpokladám, že prenajímateľ alebo správca Vám za celé obdobie jednotlivé platby a reálnu spotrebu vyúčtoval a z tejto tabuľky je zrejmé presne kde Vám vznikol nedoplatok. Uvádzate, že prečo musíte za niečo platiť, čo ste nepoužívali. K tomu si Vám dovoľujem dať do pozornosti, že v zmysle judikatúry ak máte uzatvorenú platnú nájomnú zmluvu a byt (vec) fakticky neužívate neznamená to, že nemusíte platiť nájomné v dohodnutej výške. Faktickým neužívaním prenajatej veci nedochádza k zániku nájomného vzťahu a ani k zníženiu dohodnutého nájomného v nájomnej zmluve. Rovnako nie je možné jednostranne si zaumieniť, že nakoľko prenajatú vec nepoužívate každý deň, budete platiť menšie nájomné. K tomu môže dôjsť až dohode zmluvných strán.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako sa brániť proti žalobe o zaplatenie nájomného?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.