Máte
otázku?

Prebratie dlhov v dedičskom konaní


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Banská Bystrica

Otázka: Prebratie dlhov v dedičskom konaní

Dobrý deň, mám určitý problém. Z môjho platu vo výške 500 eur si nemôžem dovoliť zamestnať právnika. Musím sa starať o dve deti a manželku na materskej dovolenke, preto sa obraciam na vás. S najväčšou pravdepodobnosťou sa stanem dedičom po môjom strýcovi, s ktorým sme sa však príliš nestýkali. Momentálne prebieha len predbežné dedičské konanie. Po strýcovi ostal veľký rodinný dom, ale aj významné dlhy, na ktoré nemám peniaze. Potreboval by som od vás radu, ako postupovať, aby som neprišiel aj o to málo, čo mám. Som vlastníkom malého rodinného domu, ktorý ešte spláciam. Chcel by som vedieť, ako oddeliť môj majetok od jeho, keď už bude všetko napísané na mňa, aby na môj majetok nezasiahla exekúcia. Ďakujem za odpoveď. Fiľo.

Odpoveď: Prebratie dlhov v dedičskom konaní

Dobrý deň. V dedičskom konaní budete mať možnosť dedičstvo prevziať, vtedy preberáte nielen aktíva (majetok), ale aj pasíva (dlhy). Samozrejme dlhy preberáte len do výšky nadobudnutého majetku. Druhou možnosťou v prípade ak je dedičstvo predĺžené, t.j. pasíva sú vyššie ako aktíva máte právo dedičstvo odmietnuť. Odporúčam Vám informovať sa v dedičskom konaní koľko sú reálne dlhy poručiteľa a v akej hodnote je majetok poručiteľa. Pokiaľ dedičstvo prevezmete a dlhy budú nižšie ako je majetok odporúčam Vám majetok, ktorý zdedíte čo najskôr predať, aby ste mohli vyplatiť všetky dlhy, ktoré boli prihlásené v dedičskom konaní. Majetok, ktorý zdedíte sa nijako neoddelí od Vášho majetku. Veriteľ bude požadovať úhradu z Vášho majetku pokiaľ dedičstvo preberiete. V prípade ak budú dlhy poručiteľa vyššie ako hodnota majetku vtedy by bolo potrebné zvážiť, či nie je lepšie dedičsto ešte počas dedičského konania odmietnuť. V dedičskom konaní je možné poprieť aj pravosť pohľadávok, ktoré si veritelia prihlásia do dedičského konania, v prípade ak sú pochybnosti o nárokoch veriteľov. Dedičské konanie je niekedy komplikovaný proces a pokiaľ nemáte žiadne skúsenosti odporúčam Vám predsa len osloviť advokáta, ktorý Vám v rámci konzultácie vysvetlí aspoň základné veci.

Trápi vás "Prebratie dlhov v dedičskom konaní" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prebratie dlhov v dedičskom konaní (Dedičské právo)

Takže, ak tomu správne rozumiem: Keď prebehne dedičské konanie, exekútor môže siahnuť aj na môj majetok, aby sa splatili dlhy. Avšak len do výšky dedičstva. A podľa toho, čo viem, dlhy tvoria asi tretinu hodnoty domu. Tento dom sa nachádza na Horehroní a napríklad za trojizbový byt tu môžeme zaplatiť desaťtisíc eur. V dom je dvanásť izieb a bol chvíľu využívaný ako penzión, ale na bývanie by ho asi nikto nechcel kúpiť. V inej lokalite by mal hodnotu minimálne dvestotisíc. Na Horehroní to možno bude štyridsaťtisíc. Chcel by som sa opýtať, kto určí hodnotu dedičstva, teda domu. Ďakujem, Fiľo.

Odpoveď: Prebratie dlhov v dedičskom konaní

(odpoveď odoslaná: 23.01.2017)

Dobrý deň. V dedičskom konaní si budete určovať hodnotu nehnuteľnosti Vy. Mali by ste osloviť nejakú realitnú kanceláriu alebo znalca, aby Vám uvedenú nehnuteľnosť ocenili. Cena nehnuteľnosti by mala byť už v dedičskom konaní určená ako cena trhová. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prebratie dlhov v dedičskom konaní" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.