Máte
otázku?

Právoplatnosť rozhodnutia


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Trnava

Otázka: Právoplatnosť rozhodnutia

Dobrý deň. Dedičské konanie po môj otec prebehlo v roku 2013. Právoplatné rozhodnutie o nehnuteľnosti a ornej pôde uvádza medzi dedičmi mňa a moju matku. Môj brat je v dedičskom konaní uvedený ako vecné bremeno. Chcem sa informovať, akým spôsobom mám postupovať, ak by sme chceli zmeniť dedičské rozdelenie a či je to vôbec možné? Mám podozrenie, že brat psychicky týra našu matku, s ktorou žije v spoločnej domácnosti. Ďakujem.

Odpoveď: Právoplatnosť rozhodnutia

Dobrý deň. Pokiaľ je rozhodnutie v dedičskom konaní právoplatné, zmena prerozdelenia zdedeného majetku v rámci ukončeného dedičského konania v zásade nie je možná. Právoplatnosť rozhodnutia totiž spôsobuje jeho záväznosť a v zásade aj jeho nezmeniteľnosť.

Trápi vás "Právoplatnosť rozhodnutia" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Právoplatnosť rozhodnutia (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať na právoplatnosť rozhodnutia. Keďže som sa vzdal lehoty na odvolanie, znamená to, že rozhodnutie je právoplatné dňom doručenia? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Právoplatnosť rozhodnutia

(odpoveď odoslaná: 28.09.2020)

Dobrý deň,
odpoveď na Vašu otázku závisí od viacerých faktorov. Jednak, či sa jedná o občianskoprávnu alebo trestnoprávnu vec. Rovnako, či sa odvolania vzdali všetci, ktorí mohli v zmysle procesných predpisov podať odvolanie.

Ak ste sa totiž vzdali odvolania iba Vy, ale odvolanie môže podať aj iná osoba v konaní, rozhodnutie nebude právoplatné doručením. Ak ste však boli jedinou osobou oprávnenou podať odvolanie, rozhodnutie nadobudne právoplatnosť doručením.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Právoplatnosť rozhodnutia" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.