Máte
otázku?

Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa

Dobrý deň, rada by som sa informovala ohľadom mojich práv ako matky na materskej dovolenke, ktorá sa stará o 17-mesačné dieťa. Nedávno sme sa rozišli s partnerom, ktorý určil výšku výživného pre dieťa. Toto výživné pozostáva z čiastky určenej na náklady na energie pre bývanie (polovici z celkovej sumy) a z čiastky určenej na náklady spojené so starostlivosťou o dieťa. Rada by som vedela, ako sa výška výživného vypočíta a čo všetko by malo zahŕňať. Mali by sa do neho zahrnúť aj náklady spojené s hypotékou a moje životné náklady? Žijem v byte, za ktorý platím hypotéku a z čiastky, ktorú mi určil ako výživné, nie je možné vyžiť. Chcela by som sa tiež spýtať, ako často má otec právo navštevovať dieťa. Momentálne k nám chodí denne, čo mi vôbec nevyhovuje. Mám právo mu určiť, ako často a v akom čase môže dieťa navštevovať? Ak mu nepovolím vstup do bytu, môže si 17-mesačné dieťa vziať bez môjho sprievodu (chce ho cez víkendy viesť k rodičom)? Ďakujem veľmi pekne za skorú odpoveď.

Odpoveď: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa

Dobrý deň, výživné sa v zmysle zákona o rodine určuje po posúdení odôvodnených potrieb maloletého dieťaťa a schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča. V súdnych konaniach zisťuje súd zo zákona pomery na oboch stranách a následne po ich posúdení určí výšku vyživovacej povinnosti. Súd však vždy prihliada iba na tie výdavky povinného rodiča, ktoré je nevyhnutné vynaložiť. V prípade, že platíte splátky spoločnej hypotéky, máte možnosť sa domáhať vydania bezdôvodného obohatenia od svojho partnera občiansko-právnou cestou. Vo vzťahu k styku otca s maloletým dieťaťom je potrebné uviesť, že ak nemáte súdnou cestou určený styk a dieťa je vo Vašej osobnej starostlivosti, tak máte právo určovať styk Vy. Samozrejme otec dieťaťa má rovnaké rodičovské práva ako Vy a ak bude mať za to, že mu obmedzuje styk až príliš, bude sa môcť domáhať svojho práva na súde. Vzhľadom na útly vek dieťaťa, súdy v niektorých prípadoch rozhodujú tak, že je styk možný iba v prítomnosti matky (miesto styku však súdy neurčujú, preto by sa mohol styk uskutočniť aj u jeho rodičov). Ak sa s ním na styku dohodnúť nedá a požaduje každý deň stretnutie, odporúčam Vám snažiť sa postupne vytvárať akýsi pevný rámec styku. V prípadnom budúcom súdnom konaní by ste následne mohli argumentovať tým, že otec dieťa už x mesiacov navštevuje takýmto spôsobom, a preto požadujete aby tak rozhodol aj súd. Súdy radi a často rozhodujú takým spôsobom, ktorý je medzi rodičmi už dlhšiu dobu zaužívaný a dieťa si na to zvyklo. Súdy v týchto konaniach vždy rozhodujú v záujme maloletých detí.

Trápi vás "Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, ako postupovať, aby sme sa s bývalým partnerom mohli normálne a v pokoji dohodnúť ohľadne detí. Ďakujem.

Odpoveď: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 21.08.2023)

Dobrý deň,
v prípade, že máte s bývalým partnerom spoločné deti, tak sa o starostlivosti o deti viete dohodnúť aj bez zásahu súdu. Ak sa s otcom dokážete dohodnúť, tak ide o ideálny prípad, a nebudú Vám vznikať náklady súvisiace so súdnym konaním. Ak Vaše vzájomné vzťahy nie sú ideálne, tak je možnosťou navštíviť aj mediátora, aby Vám k nejakej dohode pomohol dospieť. Pri tvorbe dohody by sme Vám odporučili vychádzať z toho, že obaja rodičia majú rovnaké rodičovské práva a povinnosti a rešpektovali v tomto smere aj druhého rodiča a boli schopní nájsť určitý kompromis, ktorý by Vám vyhovoval obom. Ak to nebude možné, tak treba podať žalobu na súd, avšak v takom prípade musíte počítať s vyšším časovým a aj finančným zaťažením.  


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, Chcem sa opýtať, či má po rozchode s partnerom právo na dedičstvo naša trojročná dcéra? Vlastníme rodinný dom. Ďakujem.

Odpoveď: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 19.11.2022)

Dobrý deň, v otázke uvádzate, resp. z tejto vyplýva, že máte so zrejme bývalým partnerom rodinný dom, ktorý je v podielovom spoluvlastníctve Vás a Vášho bývalého priateľa ako otca maloletej. 

Ak je to tak a partner ako otec maloletej by zomrel, jediným dedičom jeho podielu na nehnuteľnosti bude jeho dcéra. Váš podiel na nehnuteľnosti v prípade úmrtia otca dieťaťa nebude predmetom dedenia v prípade úmrtia otca maloletej.
Ak by dom bol len vo Vašom výlučnom vlastníctve ako matky maloletej, tento dom nebude predmetom dedenia v prípade úmrtia otca maloletej.


Podotázka: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, podľa akých kritérií sa určuje stretnutie s maloletým dieťaťom. S partnerom sme sa rozišli a máme spolu 4 a pol ročnú dcérku.

Odpoveď: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 07.09.2021)

Dobrý deň,
podľa mnohých judikátov by mal rodič, ktorý nemá dieťa v osobnej starostlivosti mať právo sa s dieťaťom stretávať polovicu voľného času. Samozrejme toto nie je zväčša možné aj kvôli samotným pracovným podmienkam rodičov, vzdialenosti bydlísk... Od veku dieťaťa, možností otca, ich vzájomného vzťahu až po schopnosť otca sa postarať o dieťa, vhodné výchovné prostredie... Je strašne veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú styk. Štandardom a akýmsi minimom je každý druhý víkend. To samozrejme platí, ak sa otec vie o dieťa postarať, majú dobrý vzťah, má vhodné bývanie. Ak by boli akékoľvek problémy na strane otca, je namieste, aby súd uvažoval aj o menšom rozsahu styku (napríklad niektoré deti neprespávajú u otca kým sú útleho veku).


Trápi vás "Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa" a chcete pomôcť?

Podotázka: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, na koho sa mám obrátiť, ak mám problém s otcom mojej dcéry a ten nechce dávať výživné. Pritom nemá na to žiadne oprávnenie alebo potvrdenie, pretože súdne konanie práve prebieha.

Odpoveď: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 30.07.2021)

Dobrý deň,

ak Vám otec nechce dať dieťa, hoci na to nemá žiaden dôvod a výkon rodičovských práv a povinností nemáte súdom upravený, odporúčam Vám podať návrh na nariadenie neodkladného opatrenia v zmysle § 367 Civilného mimosporového poriadku. V návrhu vysvetlite skutkové okolnosti a žiadajte, aby Vám maloletá bola odovzdaná do starostlivosti. O návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia rozhodne súd najneskôr do siedmich dní od doručenia návrhu. Uznesenie o nariadení neodkladného opatrenia je vykonateľné vyhlásením; ak sa nevyhlasuje, je vykonateľné, len čo bolo vyhotovené.

Do času, kým súd nerozhodne o úprave výkonu rodičovských práv a povinností, sa môžete obrátiť aj na orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately (ďalej len "orgán SPOaSK"). Súd totiž môže v odôvodnených prípadoch na návrh, ktorý podáva tento orgán SPOaSK, povoliť vstup do obydlia, v ktorom sa maloleté dieťa nachádza na účely výkonu právomocí tohto orgánu. Súd takéto rozhodnutie vydá a doručí do 24 hodín od doručenia návrhu. Prostredníctvom vstupového oprávnenia môže orgán SPOaSK získať dostatok informácií na to, aby mohol prípadne iniciovať opatrenie, resp. konanie na zabezpečenie riadnej výchovy Vášho maloletého dieťaťa.


Podotázka: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, 10. marca 2020 som odišla s deťmi od partnera, s ktorým sa už ďalej nedalo žiť. Momentálne som už dvanásty deň u svojej maminky. Vyhráža sa mi policajtmi a sociálkou, tvrdí, že som mu ukradla deti. Chcela by som sa informovať o opatere detí predtým, ako prebehne samotný súd. Môžu byť so mnou dovtedy? Oznámila som mu, že môže kedykoľvek za nimi prísť, ale dovoliť mu, aby si ich vzal, nesúhlasím. Ďakujem.

Odpoveď: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 23.03.2020)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že nežijete v manželskom zväzku.
Poznamenávame, že v našej poradni sa tejto téme zverenia maloletého do osobnej starostlivosti matky venujeme v mnohých odpovediach.
Ak ste odišli od partnera z dôvodu týrania resp. možného násilia z jeho strany, odporúčame podať návrh na súd o zverenie maloletých do Vašej osobnej starostlivosti a určenie výživného. 

Súdne konanie je oslobodené od platenia súdneho poplatku.
Polícia ani sociálka Vám deti zobrať nemôžu z tohto dôvodu, že ste od otca detí odošli, keďže otec dedí nemá súdne rozhodnutie o zverení maloletých do jeho osobnej starostlivosti. Podstatné je, že je z Vašej strany zabezpečená riadna starostlivosť o deti.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, som rozvedená a po rozvode som odišla s dcérou do zahraničia. Bývalý manžel mi po rozvode podpísal súhlas na odcestovanie na neurčitú dobu do zahraničia. Dcéra cestovala na prázdniny na Slovensko. Tieto prázdniny by som chcela stráviť na dovolenke v Albánsku. Chcela by som sa spýtať, či má môj bývalý manžel právo zasahovať do týchto plánov a či môžem napriek jeho prípadnému nesúhlasu vycestovať. Ďakujem.

Odpoveď: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 03.07.2018)

Dobrý deň, podľa nášho právneho názoru je súhlas druhého rodiča na cestu do zahraničia potrebný vtedy, ak ide o trvalé alebo dlhodobé vycestovanie do zahraničia, ale nie pri dovolenkách. Ak by ste sa v súčasnosti chceli presťahovať trvalo alebo na dlhšiu dobu (na niekoľko rokov) do inej krajiny než ste bývali doteraz, potrebovali by ste opäť jeho súhlas (tak ako pri prvom vysťahovaní). Takto však máme za to, že nebudete potrebovať jeho súhlas. Ide totiž o dovolenku, na ktorú podľa právnej doktríny nie je nutný súhlas druhého rodiča. Treba však brať ohľad na to, či v tomto čase nemal mať jej otec styk s dcérou, nakoľko v takom prípade by ste mu tento styk znemožnili. Preto by bolo vhodné s ním dohodnúť náhradný termín jeho styku, ak dovolenka v Albánsku znemožní výkon jeho styku s dcérou.


Trápi vás "Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa" a chcete pomôcť?

Podotázka: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som vedieť, či má otec nárok vedieť, na čo sa využívajú peniaze, ktoré po rozvode platí na dieťa. Ďakujem.

Odpoveď: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 24.01.2018)

 

 

Dobrý deň,

ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :

1./ Právna úprava výživného je upravená v ust. zákona o rodine. Špeciálne táto otázka kontroly použitia prostriedkov výživného nie je upravená.

Sme názoru, že treba vychádzať z ust. § 28 zákona o rodine, kde je ustanovené  /citujeme/ :

"Súčasťou rodičovských práv a povinností sú najmä

a)  sústavná a dôsledná starostlivosť o výchovu, zdravie, výživu a všestranný vývin maloletého dieťaťa,

b) zastupovanie maloletého dieťaťa,

c) správa majetku maloletého dieťaťa.

Rodičovské práva a povinnosti majú obaja rodičia. Pri ich výkone sú povinní chrániť záujmy maloletého dieťaťa."

 

2./   Z ust. zákona platí, že  "plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.  Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.

Ak to majetkové pomery povinného rodiča dovoľujú, za odôvodnené potreby dieťaťa možno považovať aj tvorbu úspor. V takom prípade súd uvedie pri určení výživného sumu výživného, ktorá je určená na tvorbu úspor, a uloží povinnému rodičovi, aby túto sumu poukazoval na osobitný účet maloletého dieťaťa, ktorý v prospech neho zriadi rodič, ktorému bolo maloleté dieťa zverené do osobnej starostlivosti. Na nakladanie s prostriedkami na účte maloletého dieťaťa je potrebný súhlas súdu.

Súd pri určení výživného prihliadne súd na odôvodnené potreby oprávneného, ako aj na schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného. Na schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného prihliadne súd aj vtedy, ak sa povinný vzdá bez dôležitého dôvodu výhodnejšieho zamestnania, zárobku, majetkového prospechu; rovnako prihliadne aj na neprimerané majetkové riziká, ktoré povinný na seba berie.

Výživné nemožno priznať, ak by to bolo v rozpore s dobrými mravmi; to neplatí, ak ide o výživné pre maloleté dieťa."

 

3./ Výživné určené rozhodnutím súdu bolo stanovené na základe už realizovaných výdavkov na dieťa /výživa, ošatenie, škola a školské aktivity/, ktoré je potrebné platiť a preto sme názoru, že od druhého rodiča môžete žiadať preukázanie úhrady predmetných výdavkov hlavne v prípade ak máte pochybnosti o tom, či platené výživné je použité v prospech a záujme dieťaťa. Ale žiadať zdokladovať položky na bežné denné stravovanie je už nad rozsah povinnosti druhého rodiča.

 

 

 


Podotázka: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, ďakujem Vám za zaslanú odpoveď. Rada by som sa opäť opýtala, či súd pri určovaní výživného zohľadňuje, či je matka ešte na materskej dovolenke alebo už pracuje. Manželove príspevky od štátu mi nestačia na prežitie, najmä keď musím platiť hypotéku. V predošlej otázke som sa dotazovala, či je otec dieťaťa povinný prispievať na niektoré výdavky spojené s bývaním. Veď dieťa tiež potrebuje niekde bývať. Hypotéku splácam sama, pretože je na mne a byt je v mojom vlastníctve. Ďakujem vám veľmi pekne za rýchlu odpoveď.

Odpoveď: Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 27.02.2017)

Dobrý deň, súd pri rozhodovaní zohľadňuje aj Vaše majetkové pomery, pričom jedným z hlavných faktorov je výška Vášho aktuálneho príjmu. Súdu budete musieť v konaní preukázať výšku Vášho príjmu, či už potvrdením z úrade práce, soc. vecí a rodiny o poberaní sociálnych dávok alebo potvrdením od zamestnávateľa o výške Vášho príjmu. Výdavky dieťaťa spojené s bývaním sú zahrnuté priamo vo výživnom. Súd neurčuje navyše ešte ďalšiu povinnosť prispievať na bývanie maloletého dieťaťa. V rámci zdokladovania nákladov na starostlivosť o maloleté dieťa je potrebné uviesť aj výdavky spojené s bývaním, ktoré súd zohľadní pri určovaní výšky výživného. Tým sa bude otec podieľať aj na bytových potrebách maloletého.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Práva matky po rozchode s otcom dieťaťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.