Máte
otázku?

Práva a povinnosti splnomocnenca po poručiteľovi ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Košice

Otázka: Práva a povinnosti splnomocnenca po poručiteľovi ?

Dobrý deň, sestra mojej mamy chce od nej, aby jej podpísala splnomocnenie pre zastupovanie v prípadnom dedičskom konaní. V tomto konkrétnom splnomocnení je na záver táto formulácia (moja mama presne nevie, čo to pre ňu bude znamenať, ak to podpíše): "Môjmu zástupcovi som udelil potrebné pokyny, ako ma za mňa a v mojom mene zastupovať. Medzi sebou sme sa dohodli a naše záujmy nie sú vo vzájomnom rozpore. Súhlasím, aby môj zástupca uzavrel v tomto dedičskom konaní dohodu o vysporiadaní dedičstva, aj v tomto prípade, ak by som podľa tejto dohody neobdržal z dedičstva žiadny podiel, a to s povinnosťou peňažnej výplaty, ako aj bez povinnosti peňažnej výplaty môjho podielu v dedičstve." Viete mi to nejako laicky vysvetliť? Mamka sa obáva, že ak to podpíše, jej sestra bude rozhodovať o tom, či niečo vôbec dostane. Teda, že to bude na jej vôli, či jej niečo dá alebo nedá z dedičstva. Za Vaše prečítanie a prípadnú odpoveď vopred ďakujem. Prajem pekný deň.

Odpoveď: Práva a povinnosti splnomocnenca po poručiteľovi ?

Dobrý deň,

na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ V otázke  uvádzate, že  sestra Vašej mamky chce, aby ona- Vaša mama - jej podpísala svojej sestre splnomocnenie na zastupovanie v prípadnom dedičskom konaní. Nerozumieme resp. z otázky nevyplýva, z akého dôvodu dnes  uvádzate, že sa jedná o prípadné dedičské konanie. Pre nás z toho vyplýva, že nezomrel nikto, po kom by mala Vaša mama dediť, to nám vychádza zo slova "prípadnom".

2./ Ak je to tak , že v súčasnosti  nie je žiadne dedičské  konanie, tak potom  nie je ani žiaden dôvod splnomocnenie podpisovať. Z ust. § 574 Obč. zákonníka vyplýva, že dohoda, ktorou sa niekto vzdáva práv, ktoré môžu vzniknúť až v budúcnosti, je neplatná.

3./ Ak by tomu tak nebolo, teda že v súčasnosti  prebieha dedič. konanie, treba zvážiť podpísanie splnomocnenia.

Z krátkeho textu v podstate vyplýva to, že Vaša mama by nemusela dostať vôbec nič. Za zmienku je aj to, že z akého dôvodu /ak v súčasnosti prebieha dedič. konanie/ má Vaša mama splnomocniť sestru /nevládnosť, vzdialenosť /. Ďalej uvádzame, že podľa ust. §  22 Obč. zák. zastupovať iného nemôže ten, kto sám nie je spôsobilý na právny úkon, o ktorý ide, ani ten, záujmy ktorého sú v rozpore so záujmami zastúpeného

Z textu splnomocnenia  ako uvádzate v otázke , vyplýva ako rozpor, tak aj znevýhodnenie zastúpeného /Vaša mama/.

Poznamenávame, že notár má samostatné tlačivá na splnomocnenia, ktoré zabezpečujú zákonný podiel.

Trápi vás "Práva a povinnosti splnomocnenca po poručiteľovi ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Práva a povinnosti splnomocnenca po poručiteľovi ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o plnomocenstve a právach na Slovensku. Moja mama, ktorá žije v Kanade, prišla o svoju mamu minulý utorok (14. apríla) a kvôli koronavírusu sa nemôže dostať na Slovensko. Napriek tomu by chcela zistiť, či je v jej mamine byte všetko v poriadku (napríklad, či nezmizli žiadne veci). Poslala ma tam, ale nemala som kľúč (ten je v Kanade). Brat a sestra mojej mamy mi nechceli dovoliť vstúpiť do bytu a overiť, či je všetko v poriadku.

Moja otázka znie, je možné vytvoriť plnomocenstvo, ktoré by mi umožnilo vstúpiť do bytu?

Ak budem mať takéto plnomocenstvo, budem môcť vstúpiť do bytu bez problémov? A mám právo zavolať zámočníkovi, aby mi odomkol dvere?

Odpoveď: Práva a povinnosti splnomocnenca po poručiteľovi ?

(odpoveď odoslaná: 22.04.2020)

Dobrý deň p. Vronika,

v otázke uvádzate, že Vaša mama, ako aj kľúče od bytu jej matky sa nachádzajú v Kanade. Podľa znenia otázky, kľúče sú aj na Slovensku.

Na vstup do bytu bez súrodencov Vašej matky by ste potrebovali splnomocnenie ale toto by muselo byť úradne overené v Kanade.

Nepíšete či Vaša mama sa dostaví na dedič. konanie, ale z hľadiska rýchlosti konania aj vzhľadom na položenú otázku, je potrebné, aby Vaša mama Vám dala písomné splnomocnenie na zastupovanie v dedičskom konaní. Podpis Vašej matky nemusí byť overený, ale z dôvodu právnej istoty a nespochybniteľnosti, podpis môže nechať overiť aj v Kanade na zastup. úrade SR. S predmetným splnomocnením sa následne obrátite na notára /viď ďalej/.

Odporúčame v tejto veci zistiť komu bol pridelený dedičský spis, čo zistíte podľa rozvrhu práce prísl. okresného súdu miesta trvalého bydliska, kde mala matka trvalý pobyt. Následne je treba hľadať v rozvrhu práce prísl. okresného súdu a to podľa dátumu úmrtia Vašej starej matky a zistite takto komu bol pridelený dedičský spis. Následne je treba obratom kontaktovať prísl. notára a žiadať o zabezpečenie dedičstva - zapečatenie bytu a to v súlade s ust. § 180 CIvil. mimosporového poriadku :

"Zabezpečenie dedičstva
(1) Zabezpečenie vecí patriacich do dedičstva sa vykoná najmä ich uložením do úschovy u notára, ktorý koná ako súdny komisár, alebo uložením u uschovávateľa, alebo zapečatením v poručiteľovom byte alebo na inom vhodnom mieste.
(2) Ak bol poručiteľ majiteľom bankového účtu alebo vkladnej knižky, môže súd uznesením zakázať výplatu z bankového účtu alebo z vkladnej knižky.
(3) Ak mal poručiteľ pohľadávky, môže súd uznesením uložiť jeho dlžníkovi, aby plnenie zložil do notárskej úschovy a poučí ho, že inak plnenie nebude mať za následok splnenie dlhu."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Práva a povinnosti splnomocnenca po poručiteľovi ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať na zastupovanie v dedičskom konaní. Môj otec by mal predediť pozemky po našej starej mame (teda novoobjavený majetok). Jeho sesternica však žije v Spojených štátoch a chce preto splnomocniť niekoho z rodiny, aby ju zastúpil v dedičskom konaní. Zároveň by sa chcela svojho dedičského podielu vzdáť za dohodnutú sumu v prospech môjho otca. Moja otázka znie: Ako je vhodné spísať splnomocnenie, aby dedičský podiel otcovej sesternice bol zaznamenaný v prospech otca? Môj otec by chcel, aby som ho zastúpil v dedičskom konaní a aby jeho podiel, ako aj podiel jeho sesternice, bol zaznamenaný na mne, jeho synovi. Je možné, aby ma otcova sesternica splnomocnila na jej zastupovanie a aby ma rovnako splnomocnil aj môj otec, takže by sa oba podiely pri dedení zapísali priamo na mňa u notára?

Odpoveď: Práva a povinnosti splnomocnenca po poručiteľovi ?

(odpoveď odoslaná: 22.10.2018)

Dobrý deň, vychádzajúc zo všeobecnej právnej teórie by nemal byť medzi splnomocniteľom a splnomocnencom stret (kolízia) záujmov. Z pohľadu práva by bolo vhodnejšie, aby tieto dve osoby zastupoval niekto iný, než ten, na koho má byť tento majetok prepísaný. Ak by ste sa však rozhodli takto postupovať bude z pohľadu právnej istoty vhodnejšie, ak nad rámec splnomocnenia spíšete s oboma dohodu, v ktorej sa ako dedičia dohodnú, že majetok máte nadobudnúť Vy ako dedič. Situácia bude vo Vašom prípade ešte komplikovanejšia, ak nie ste dedičom po starej mame. V takom prípade by bolo najvhodnejšie postupovať tak, že dedičstvo po babke nadobudne Váš otec, ktorý Vám po právoplatnosti prevedie tento majetok. Tým predídete aj možnej kolízii záujmov pri zastupovaní dedičov v dedičskom konaní.


Podotázka: Práva a povinnosti splnomocnenca po poručiteľovi ? (Dedičské právo)

Ďakujem krásne za Vašu rýchlu odpoveď. Dotyčná sestra sa ma stala splnomocnencem v prípade dedičského konania po ich nebohom otcovi. Zdá sa, že sa plánuje predaj pozemkov, ktoré patrili ich otcovi (môjmu dedovi). Sú spolu šesť súrodencov, všetci plnoletí a bývajú blízko seba. Dotyčná sestra jednoducho zavolala mojej mame, že má prísť na obecný úrad podpísať nejaké papiere. Bola som tam s mamkou, no niečo sa mi na tom nezdalo, tak som jej odporučila, aby zatiaľ nič nepodpisovala. Z Vašej odpovede som teda porozumela, že v prípade podpísania by mama bola znevýhodnená, čo som si aj myslela. Vyzerá to, že sme urobili dobre, keď nič nepodpísala. Ešte raz ďakujem za Vašu odpoveď. S pozdravom.

Odpoveď: Práva a povinnosti splnomocnenca po poručiteľovi ?

(odpoveď odoslaná: 03.05.2017)

 

Dobrý deň,

ďakujeme aj Vám za reakciu. K bližšej špecifikácii pôvodnej otázky treba uviesť, že predmetný pozemok bude musieť prejsť opätovne dedičským konaním ako keď starý otec zomrel. Predmetný návrh môže podať aj Vaša mama, kde odkážete aj na pôvodné dedičské konanie.

Podľa toho čo píšete vyššie vo Vašej reakcii, nie je problém, aby sa Vaša mama samostatne zúčastnila dedičského konania tak, ako to bolo v pôvodnom dedičskom  konaní, keď starý otec zomrel.

 

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Práva a povinnosti splnomocnenca po poručiteľovi ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.