Máte
otázku?

Pracovný úraz krupierky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Bratislava

Otázka: Pracovný úraz krupierky

Dobrý deň, dňa 20. 3. 2017 mi v práci došlo k pracovnému úrazu nasledujúceho charakteru: pracujem v kasíne ako krupiérka pri živej hre. V danom momente som stála pri hráčskom stole a obsluhovala hru, teda vykonávala svoju pracovnú činnosť. Na stole sedeli štyria hostia. Na bare stáli ďalší dvaja. Jeden z nich hodil mincou na hosťa, ktorý sedel pri hráčskom stole. Vzdialenosť medzi barom a hracím stolom je približne 20 metrov a bar je mi presne oproti chrbtu. Mince sa schopne uholil hosť sediaci pri hráčskom stole a mincou trafila práve mňa, krupiérku, priamo do pravého oka. Momentálne je to už tretí týždeň, čo som na pracovnej neschopnosti, konkrétne je to desiaty pracovný deň. Chcela by som sa poradiť, na čo mám v takomto prípade nárok. Môj úraz je klasifikovaný ako pracovný úraz a momentálne stále navštevujem lekárov. Zatiaľ sa len zistilo, že oko je mechanické nepoškodené, ale najbližšie idem na návštevu k neurológovi, pretože ma od úrazu neustále bolí hlava a za okom mám pocit pulzovania. Personálny manažér našej firmy mi hovoril, že ak budem na pracovnej neschopnosti 10 a viac dní, môžem hráča, ktorý mi ublížil, nahlásiť za ublíženie na zdraví. No príbeh je tak neuveriteľný, že neviem presne, kto nesie vinu. Ten, čo hádzal mincou, alebo ten, ktorý ju smerom ku mne odrazil? Nehovoriac o tom, že ten, ktorý mincu odrazil, si tým pádom poranil čelo do krvi. Celý príbeh je zaznamenaný na kamerových záznamoch, ktoré sú v kasíne nainštalované nadmieru. Ďakujem teda za Váš čas a rada by som sa spýtala na možnosti riešenia tejto situácie. Dúfam v skorú odpoveď a vopred ďakujem.

Odpoveď: Pracovný úraz krupierky

Dobrý deň, pokiaľ ide o Vás pracovný úraz, tak jednoznačné, že na vine je tá osoba, ktorá hodila mincu. Mohla predpokladať, že dôjde k zraneniu, hoci bola zranená iná osoba, ako páchateľ predpokladal.

Nepôjde o úmyselné ublíženie na zdraví, ale o ublíženie na zdraví z nedbanlivosti.

Okresný čin ide vtedy, ak práceneschopnosť trvá aspoň 7 dni.

Môžete podať trestné oznámenie. Pokiaľ sú v kasíne kamerové systémy, polícia si ich vyžiada.

Trápi vás "Pracovný úraz krupierky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Pracovný úraz krupierky (Nezaradené)

Prosím vás, teraz otvorene - čo by ste robili na mojom mieste? Toto je moja posledná otázka. Ďakujem pekne za všetko.

Odpoveď: Pracovný úraz krupierky

(odpoveď odoslaná: 02.04.2017)

Dobrý deň, určite by som podal trestné oznámenie a požadoval náhradu škody a všetky nároky, ktoré prichádzajú do úvahy od páchateľa a zamestnávateľa (cez poisťovňu).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Pracovný úraz krupierky (Nezaradené)

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, vážim si to. Mohli by ste mi ešte poradiť? Keď podám trestné oznámenie, riešia sa tieto veci automaticky súdnou cestou, alebo ako by to ďalej prebiehalo, ak by som to trestné oznámenie aj podala? Pán, ktorý ma zrazil, je známy futbalista a obávam sa, že ak by som ho udala a vec by sa riešila súdnou cestou, nevyhrala by som kvôli jeho známostiam. Vôbec neviem, aké sú moje možnosti. Už som desiaty deň na PN a zrejme aj budúci týždeň ešte budem. Mám ešte jednu otázku - ako zamestnanec, ktorý utrpel pracovný úraz, mám nárok na odškodnenie od zamestnávateľa? Alebo na preplatenie nákladov na liečbu? Ak by ste si ešte našli čas na moju situáciu, bola by som vám veľmi vďačná. Pekný deň.

Odpoveď: Pracovný úraz krupierky

(odpoveď odoslaná: 01.04.2017)

Dobrý deň, trestné oznámenie sa rieši trestným stíhaním, je to konanie, v ktorom nevystupujete Vy proti páchateľovi ale štát je ten, kto ho stíha. Vy v tom vystupujete ako svedok - poškodený.

 

Problematiku zodpovednosti za škodu pri pracovných úrazoch upravujú ustanovenia §§ 190 až 203 Zákonníka práce v platnom znení. Zamestnancovi, ktorý utrpel pracovný úraz, je zamestnávateľ povinný v rozsahu, v ktorom za škodu zodpovedá, poskytnúť náhradu za:

- stratu na zárobku

- bolesť a sťaženie spoločenského uplatnenia

- účelne vynaložené náklady spojené s liečením a

- vecnú škodu.


Podotázka: Pracovný úraz krupierky (Nezaradené)

Prepáčte, ale ešte by som sa chcela opýtať: Mám zo zákona nárok na nejaké odškodnenie od zamestnávateľa alebo preplatenie nákladov na liečbu, keďže sa to klasifikuje ako pracovný úraz? Ďakujem pekne.

Odpoveď: Pracovný úraz krupierky

(odpoveď odoslaná: 01.04.2017)

Odpovedali sme Vám na túto otázku v odpovedi vyššie.


Trápi vás "Pracovný úraz krupierky" a chcete pomôcť?

Podotázka: Pracovný úraz krupierky (Nezaradené)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na situáciu, v ktorej sa ocitol môj manžel. Pracuje ako nadriadený v istej fabrike a nedávno požiadal dvoch pracovníkov, aby mu pomohli dokončiť určitú objednávku. Počas pomocnej práce nešťastnou náhodou jedného z pracovníkov strelil sponkovačkou do lýtka. Zranený pracovník musel ísť na pohotovosť. Manžel sa mu ospravedlnil, avšak teraz zranený pracovník žiada odškodné. Mohla by som sa opýtať, o akú sumu by mohlo ísť? Ďakujem.

Odpoveď: Pracovný úraz krupierky

(odpoveď odoslaná: 17.11.2016)

Dobrý deň, v zmysle § 195 Zákonníka práce, ak u zamestnanca došlo pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním k poškodeniu zdravia alebo k jeho smrti úrazom (pracovný úraz), zodpovedá za škodu tým vzniknutú zamestnávateľ, u ktorého bol zamestnanec v čase pracovného úrazu v pracovnom pomere. Pracovný úraz je poškodenie zdravia, ktoré bolo zamestnancovi spôsobené pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním nezávisle od jeho vôle krátkodobým, náhlym a násilným pôsobením vonkajších vplyvov. Za škodu teda zamestnancovi zodpovedá zamestnávateľ. Nároky zamestnanca pri zodpovednosti zamestnávateľa za pracovný úraz vyplývajúc najmä z úrazových dávok, náhrade za bolesť príp. aj náhrady liečebných nákladov, ktorých výška sa určuje vždy individuálne.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pracovný úraz krupierky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.