POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Nebankovka POHOTOVOSŤ


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Prešov

Otázka: Nebankovka POHOTOVOSŤ

Dňa 27. 12. 2013 si môj manžel zobral pôžičku zo spoločnosti POHOTOVOSŤ. Zobral 800 eur, 8 splátkami po 172 e mal splatiť spolu 1376 e.

Pravdepodobne nesplácal, v apríli a máji prišla výzva na zaplatenie stále tých 1376 eur. Manžel to ignoroval. (Nechcem rozoberať nás vzťah v tej dobe, píšem vecné ako to bolo, o úvere som sa dozvedela až v roku 2017).

V októbri 2014 prišiel pokus o zmier od A... s.r.o., že ma do 7 dni zaplatiť už sumu 2198 eur, pretože to dajú exekútorovi, prípadne ak nezaplatí, bude tam zmenkový úrok 0, 25% a zákonný úrok 6 % p.a.

Manžel zaplatil 200e v decembri 2014. Potom nič, nemám vedomosť o tom, aby niečo dostal, či niečo zaplatil. V júni 2017 mu volali, že dlží sumu 3890 e. Prišli šeky na sumu 100 e mesačne s tým, že zaplatíme 1700 e a nebudú sa nám zvyšovať úroky. Vtedy som sa o úvere dozvedela a začali sme platiť. Doposiaľ sme zaplatili spolu 2230 e.

Teraz už volala pani z POHOTOVOSTI manželovi, že dlžná suma je už 7860 e, že keď do 17. Mája 2019 nezaplatí 448 e istinu, a nedohodne sa na ďalších splátkach po 150 e mesačne, tak ho dáva exekútorovi.

Prípadne dlh narastie až na 12 000eur. Manžel žiadal pani, aby mu zaslala rozpis koľko už zaplatil a koľko ma splatiť, lebo všetko je to len telefonicky, že na základe čoho ma vlastne platiť. Tak to už pani nemôže, že musí manžel zaslať na centrálu žiadosť.

Podotýkam, že bola veľmi nepríjemná, so mnou nechcela hovoriť a môj tichý manžel nemal na to, aby jej nejako protirečil a vlastne čokoľvek dohodol, čo nebolo podľa nej. Tak idem písať žiadosť na centrálu, ale aj tak Vás prosím o radu, ako to mame riešiť. Už neviem, či by nebolo lepšie mať exekúciu, lebo toto je nekonečný príbeh. Ja si uvedomujem, že manžel zo začiatku platby ignoroval atď, ale, keď sme sa už v 2017 dohodli a platili, nechápem, prečo sa suma zase zdvihla. A to len tak na základe telefonátu. Ďakujem vopred. Poraďte mi prosím.

Odpoveď: Nebankovka POHOTOVOSŤ

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že Váš manžel si požičal celkom 800 € na základe zmluvy o pôžičke s nebankovou spoločnosťou POHOTOVOSŤ, posledná splátka podľa Vašich vedomostí bola vykonaná 12/2014, celkom uhradené 2230 € k dátumu 06/2017.

Podľa ust. § 9 zákona o spotrebiteľských úveroch platného v čase podpísania Vašej zmluvy náležitosti zmluvy o spotrebiteľskom úvere sú :

"(1) Zmluva o spotrebiteľskom úvere musí mať písomnú formu. Každá zmluvná strana dostane najmenej jedno jej vyhotovenie v listinnej podobe alebo na inom trvanlivom médiu, ktoré je dostupné spotrebiteľovi.
(2) Zmluva o spotrebiteľskom úvere okrem všeobecných náležitostí podľa Občianskeho zákonníka musí obsahovať tieto náležitosti:
a) druh spotrebiteľského úveru,
b) obchodné meno, sídlo a identifikačné číslo veriteľa, ak ide o právnickú osobu, alebo meno, priezvisko, miesto podnikania alebo adresu trvalého pobytu a identifikačné číslo veriteľa, ak ide o fyzickú osobu; ak je spotrebiteľský úver ponúkaný alebo zmluva o spotrebiteľskom úvere uzavieraná prostredníctvom finančného agenta, zmluva o spotrebiteľskom úvere obsahuje aj údaje o ňom v rozsahu údajov ako u veriteľa, podľa toho, či ide o finančného agenta právnickú osobu alebo fyzickú osobu,
c) adresu predávajúceho, na ktorej môže spotrebiteľ uplatniť reklamáciu alebo sťažnosť,
d) meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu spotrebiteľa,
e) identifikáciu osoby, ktorej vlastnícke právo k tovaru alebo službe neprechádza na spotrebiteľa okamihom odovzdania a prevzatia tovaru alebo služby, a podmienky nadobudnutia vlastníckeho práva k tomuto tovaru alebo službe spotrebiteľom,
f) dobu trvania zmluvy o spotrebiteľskom úvere a termín konečnej splatnosti spotrebiteľského úveru,
g) celkovú výšku a konkrétnu menu spotrebiteľského úveru a podmienky upravujúce jeho čerpanie,
h) opis tovaru alebo služby, na ktoré sa zmluva o spotrebiteľskom úvere vzťahuje, a cenu tovaru alebo služby, ak ide o spotrebiteľský úver vo forme odloženej platby za tovar alebo poskytnutú službu alebo ak ide o zmluvu o viazanom spotrebiteľskom úvere,
i) úrokovú sadzbu spotrebiteľského úveru, podmienky, ktoré upravujú jej uplatňovanie, index alebo referenčnú úrokovú sadzbu, na ktorý je výška úrokovej sadzby spotrebiteľského úveru naviazaná, ako aj časové obdobia, v ktorých dochádza k zmene výšky úrokovej sadzby spotrebiteľského úveru, podmienky a spôsob vykonania tejto zmeny; ak sa za rôznych podmienok uplatňujú rôzne úrokové sadzby spotrebiteľského úveru, uvádzajú sa tieto informácie o všetkých uplatniteľných úrokových sadzbách spotrebiteľského úveru,
j) ročnú percentuálnu mieru nákladov a celkovú čiastku, ktorú musí spotrebiteľ zaplatiť, vypočítané na základe údajov platných v čase uzatvorenia zmluvy o spotrebiteľskom úvere; uvedú sa všetky predpoklady použité na výpočet tejto ročnej percentuálnej miery nákladov,
k) výšku, počet a termíny splátok istiny, úrokov a iných poplatkov, prípadné poradie, v ktorom sa budú splátky priraďovať k jednotlivým nesplateným zostatkom s rôznymi úrokovými sadzbami spotrebiteľského úveru na účely jeho splatenia,
r) výšku poplatkov hradených spotrebiteľom za úkony notára, ak sú veriteľovi známe,
y) priemernú hodnotu ročnej percentuálnej miery nákladov na príslušný spotrebiteľský úver platnú k dňu podpisu zmluvy o spotrebiteľskom úvere, zverejnenú podľa § 21 ods. 2 za príslušný kalendárny štvrťrok; platnou priemernou hodnotou ročnej percentuálnej miery nákladov na príslušný spotrebiteľský úver pri zmluvách o spotrebiteľskom úvere uzatvorených do 15 kalendárnych dní po zverejnení priemernej hodnoty ročnej percentuálnej miery nákladov za príslušný kalendárny štvrťrok je priemerná hodnota ročnej percentuálnej miery nákladov na príslušný spotrebiteľský úver za predchádzajúci kalendárny štvrťrok."

Odporúčame nič neplatiť.

Ak by Vás nebanková spoločnosť kontaktovala písomne  s požiadavkou na uznanie záväzku alebo s dohodou o splátkach, nič nepodpisujte a nič neplaťte.

Ak Vás budú opätovne telefonicky kontaktovať, oznámte im, aby všetky spoje požiadavky voči Vám vzniesli v písomnej forme v súlade so zákonom o spotreb. úveroch, Obč. zákonníkom a zákonom o ochrane spotrebiteľa, plus ich môžete odporučiť aj na príslušnú judikatúru vo veci spoločnosti POHOTOVOSŤ (rozsudky súdov, kde je vyslovená neplatnosť zmlúv o úvere).

 

Uvedené sa týka aj advokátskej kancelárie, od ktorej žiadajte aj predloženie písomného splnomocnenia na zastupovanie nebankovej spoločnosti; rovnako aj tu platí, že nepodpisujte žiadne uznanie záväzku, žiadne uznanie dlhu v splátkach, neplatťe nič.

 

Odporúčame zmluvu o pôžičke poslať na posúdenie na Ministerstvo spravodlivosti SR na Komisiu pre posudzovanie podmienok spotrebiteľských zmlúv, Župné námestie 13, Bratislava.

Zo súdnych rozhodnutí s predmetnou spoločnosťou je zrejmé, že nebanková spoločnosť nedodržiava ust. zákona o spotrebiteľských úveroch.

 

 

Ak vychádzame z textu zákona účinného v čase podpísania zmluvy /12/2013/, podľa ust. § 11 zákona o spotreb. úveroch platilo :

 

"§ 11 Dôsledky porušenia povinností

(1) Poskytnutý spotrebiteľský úver sa považuje za bezúročný a bez poplatkov, ak

a) zmluva o spotrebiteľskom úvere nemá písomnú formu podľa § 9 ods. 1,

b) zmluva o spotrebiteľskom úvere neobsahuje náležitosti podľa § 9 ods. 2 písm. a) až k), r) a y), /pozn. viď vyššie/

c) zmluva o spotrebiteľskom úvere formou povoleného prečerpania, ktorý sa musí splatiť na požiadanie alebo do troch mesiacov, neobsahuje náležitosti podľa § 10 ods. 1 alebo

d) v zmluve o spotrebiteľskom úvere je uvedená nesprávne ročná percentuálna miera nákladov v neprospech spotrebiteľa.

 

Zmluvu si môžete predbežne posúdiť aj sami, a to podľa vyššie uvedeného § 11 zákona o spotreb. úveroch; ak tieto náležitosti Vaša zmluvy neobsahuje, úver je bezúročný a bez poplatkov a od nebankovej spoločnosti žiadajte vydanie bezdôvodného obohatenia (2230  € mínus 800 €/.

 

Po posúdení zmluvy MS SR /cca 1 2 mesiace/ bude Vám zrejme oznámené, že na základe analýzy zmluvy bude táto posúdená ako bezúročná a bez poplatkov a podate žalobu na súd o neplatnosť zmluvy a vydanie bezdôvodného obohatenia / 2230 mínus 800 €/.

Trápi vás "Nebankovka POHOTOVOSŤ" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nebankovka POHOTOVOSŤ (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, dňa 7.2.2023 mi prišiel list z Okresného súdu, ktorý informoval o zastavení exekúcie a vyhlásení za neprístupnú v súvislosti s mojou pôžičkou z nebankovej inštitúcie. Neskôr, 8.4.2024, som obdržal ďalší list od Okresného súdu s tým, že došlo k odvolaniu a je požiadavka zaplatiť istinu. Mám na to, aby som sa vyjadril, desať dní. Nie som si istý, ako postupovať. Znamená to, že ak sa súdny spor obnoví, prehrám ho a budem opäť musieť platiť? Už som predtým spomenutej nebankovej spoločnosti zaplatil prostredníctvom exekútora značnú sumu, ktorá mi bola strhávaná z výplaty. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, aké kroky by som mal podniknúť? Ďakujem a s pozdravom, K.

Odpoveď: Nebankovka POHOTOVOSŤ

(odpoveď odoslaná: 15.04.2024)

Dobrý deň,
nepoznáme obsah uznesenia konajúceho súdu. Ak sa nebanková spoločnosť odvolala, urobila tak zrejme len z formálnych dôvodov, aby mali doklad o tom, že urobili všetky právne kroky na vymoženie sumy, ktorá v podstate ani neexistuje, lebo ako v otázke uvádzate, ste dlžnú sumu v exekučnom konaní uhradili.

Odporúčam napísať konajúcemu súdu, ktorý vám výzvu poslal, že súhlasíte so znením uznesenia okresného súdu, keď exekúciu vyhlásil za nepríspustnú a toto rozhodnutie žiadate v celom rozsahu potvrdiť. List okresnému súdu pošlite doporučene, aby ste mali doklad o jeho zaslaní.

Nebankovej spoločnosti nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach, ani listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu vám zostatok dlhu odpustia.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nebankovka POHOTOVOSŤ (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, dnes ráno, 2. apríla 2024, som dostala e-mail od nebankovej spoločnosti, v ktorom ma požiadali o kontaktovanie. Volala som im a pre overenie mojej totožnosti si vyžiadali môj dátum narodenia a adresu, pričom mesto a pevná linka sa nezhodovali. Pracovníčka mi oznámila, že k dnešnému dňu mám voči ich spoločnosti podlžnosť vo výške 1477,36 eur. Nebola som si vedomá žiadneho dlhu, keďže som pred 2,5 rokmi prešla osobným bankrotom. Pracovníčka vysvetlila, že v roku 2006 som si u nich vzala úver vo výške 331,94 eur. Kvôli finančným problémom som úver po čase prestala splácať a bola mi uvalená exekúcia, ktorú som neskôr uhradila. Myslela som si, že dlh je už vyplatený a 18 rokov som s touto predstavou žila. Dnes mi pracovníčka oznámila, že na exekúciu bola podaná iba časť dlhu, a preto aktuálny dlh činí 1477,36 eur. Ak však predložím návrh na odpustenie dlhu a zaplatím sumu 880 eur, spoločnosť môže celú záležitosť zvážiť. Budú ma kontaktovať ohľadom ďalších krokov. Prosím o radu, ako mám postupovať ďalej. Ďakujem. J.

Odpoveď: Nebankovka POHOTOVOSŤ

(odpoveď odoslaná: 03.04.2024)

Dobrý deň, hneď na úvod poznamenávame, aby ste sa nijako nestresovali z uvedených emailov uvedenej spoločnosti a telefonátov.

Pohľadávka nebankovej spoločnosti je v celom rozsahu premlčaná. Vy ste v konečnom dôsledku dlžnú sumu uhradili v exekučnom konaní a naviac ste mali vyhlásený osobný bankrot.

Spoločnosti neposkytujte žiadne svoje osobné údaje, nič nepodpisujte, žiadnu dohodu o splátkach alebo listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu vám zostatok odpustia. Pri telefonickom kontakte nebankovej spoločnsoti oznámte, že ak sú právneho názoru, že im niečo dlhujete a že ich pohľadávka je zákonná a dôvodná, nech podajú žalobu na súd. Žaloba však podaná zo strany nebankovej spoločnosti podaná nebude, lebo nárok je premlčaný /platí všeobecná premlčacia doba 3 roky v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka/ a vy ste mali vyhlásený osobný bankrot.

Nemáte sa čoho obávať.


Podotázka: Nebankovka POHOTOVOSŤ (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, máme problém s pohotovosťou. Ako dedičia sme zistili, že náš otec si v roku 2013 vzal úver, ktorý dosiahol k dnešnému dátumu sumu 9 984 eur, pritom pôvodná suma úveru bola 300 eur.

Odpoveď: Nebankovka POHOTOVOSŤ

(odpoveď odoslaná: 24.02.2024)

Dobrý deň,v otázkem neuhádzate kedy bolo dedičské konanie právoplatne ukončené, či vo veci nebank. poločnosti exeistuje nejaký rozsudok alebo platobný rozkaz, ktorým by bol váš otec zaviazaný k úhrade nejakej dlžnej sumy, resp. či vo veci je vedené exekučné konanie.
Z otázky predpokladáme, že exek. konanie vedené nie je.

Uvádzame, že ak otec dlžnú sumu 300 € od roku 2013 ku dňu úmrtia neuhradil a vo veci ani nebol zo strany nebankovej spoločnosti podaný návrh na súd v lehote do 3 rokov od splatnosti dlhu, ktorá lehota už uplynula, potom na výzvy nebankovej spoločnosti nereagujte a nič neuhradzujte. Zo sumy 300 € suma 9984 € môže vzniknúť len na základe "výpočtov" nebankovej spoločnosti. Nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o plátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, prípadne listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu vám zostatok odpustia. Nedajte sa oklamať tým, že dedič zodpovedá za dlhy poručiteľa. Áno, zuodpovedá, ale len za dlhy, ktoré nie sú premlčané, čo je aj váš prípad.

 


Trápi vás "Nebankovka POHOTOVOSŤ" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nebankovka POHOTOVOSŤ (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám problém s nebankovou spoločnosťou z roku 2009. Pôvodne som si požičala 10 000 korún. Prvé dve splátky som uhradila, ale potom som prestala platiť kvôli osobným finančným problémom. Asi po troch rokoch mi prišlo vymáhanie dlhu s úrokovou sadzbou 100 tisíc korún. O ďalší polrok ma dali na súd, kde mi bolo povedané, že nemám reagovať na žiadne výzvy z ich strany. Čo je však zaujímavé, po pätnástich rokoch sa mi ozvala pani z inkasných spoločnosti a tvrdí, že voči nebankovej spoločnosti mám dlh, ktorý činí 28 600 eur. Navrhuje mi splátkový kalendár po 20 eur. Čo mám robiť? Platiť alebo neplatiť, keďže ma súd v minulosti z tohto záväzku oslobodil? Ďakujem.

Odpoveď: Nebankovka POHOTOVOSŤ

(odpoveď odoslaná: 10.01.2024)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že ak vo veci nebolo vydané žiadne súdne rozhodnutie /platobný rozkaz alebo rozsudok, potom nič neuhradzujte, ani jeden jediný cent.

Na výzvu pani z inkasnej spoločnosti nereagujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, prípadne listinu, že ak časť dlhu uhradíte, zostatok vám odpustia.

Uvádzame, že platí všeobecná premlčacia doba 3 roky podľa ust. § 101 Obč. zákonníka a táto už dávno uplynula.

Záver

Nepodpisovať, neuhradzovať a pani z inkasnej spoločnosti oznámiť, že ak je právneho názoru, že ich nárok je dôvodný, aby podali žalobu na súd. Žiadne svoje osobné údaje neposkytujte.


Podotázka: Nebankovka POHOTOVOSŤ (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, nebanková spoločnosť ma neustále kontaktuje s tvrdením, že mám zaplatiť dlh, ktorý vznikol asi v roku 2008. Napriek mojim žiadostiam mi odmietajú poslať dokumenty o splátkach a vždy argumentujú, že všetko je zaznamenané. Mám tento dlh splácať, alebo ide o podvod? Pred piatimi rokmi mi raz stiahli 75 eur, a to je všetko. Ďakujem za odpoveď. Vladimír.

Odpoveď: Nebankovka POHOTOVOSŤ

(odpoveď odoslaná: 09.01.2024)

Dobrý deň,
vo veci poznamenávame, že ak vo veci nebol vydaný žiadny rozsudok alebo platobný rozkaz, ktorým by ste boli zaviazaný k úhrade dlžnej sumy, ktorú od vás teraz nebanková spoločnosť žiada uhradiť, a poslednú splátku ste uhradili pred viac ako 5 rokmi, potom nebankovej spoločnosti nič neuhradzujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy a ani žiadnu listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu vám zostatok odpustia.

Ak je náš predpoklad správny, potom pri telef. hovore spoločnosti len oznámte, že ak sú právneho názoru, že ich nárok je právne dôvodný, nech podajú žalobu na súd. Súd na základe vami vznesenej námietky premlčania nárok s poukázaním na ust. § 101 a nasl. Občianskeho zákonníka zamietne pre uplynutie premlčacej doby, ktorá je 3 roky.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Nebankovka POHOTOVOSŤ (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, pred mesiacom som splatila dlh, ale dodnes som nedostala oznámenie o jeho úplnom splatení, hoci mi bolo sľúbené, že mi takéto potvrdenie zašlú emailom aj poštou do niekoľkých dní.

Odpoveď: Nebankovka POHOTOVOSŤ

(odpoveď odoslaná: 07.12.2023)

Dobrý deň,
môžete urobiť to, že veriteľovi odošlete list, v ktorom ho požiadate o doručenie oznámenia o splatení Vášho dlhu. K listu môžete pripojiť aj zmluvu na základe, ktorej ste si peniaze požičali a aj Vaše jednotlivé splátky, z ktorých bude zrejmé, že svoj dlh ste si riadne splatili. 

Podľa zákona ale veriteľ nie je povinný posielať doklad o splatení dlhu. Žiadny zákon takú povinnosť neukladá. Ak ste doplatili celý dlh, ten sa považuje za uhradený.


Trápi vás "Nebankovka POHOTOVOSŤ" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nebankovka POHOTOVOSŤ (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcem sa informovať. Pred 20 rokmi som si vzala pôžičku od nebankovej spoločnosti a teraz od mňa požadujú jej vyrovnanie. Zaplatila som z nej približne dve splátky. Ako by som mala reagovať? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nebankovka POHOTOVOSŤ

(odpoveď odoslaná: 19.08.2023)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že vo veci nie je vydaný žiadny platobný rozkaz alebo rozsudok, ktorým by ste boli zaviazaná k úhrade dlžnej sumy. Toto je podstatné.

Ak je náš predpoklad správny, potom nebank. spoločnosti nič neuhradzujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, ani žiadnu listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu vám zostatok odpustia !

Uvádzate, že ste uhradili dve splátky, nevieme či na základe písomnej alebo telefonickej výzvy, prípadne ste podpísali uznanie dlhu, kde ste boli upozornená na to, že pohľadávka veriteľa je premlčaná s poukazom na ust. § 558 Obč. zákonníka. Ak ste neboli písomne v uznaní dlhu upozornená na to, že pohľadávka je premlčaná, potom veriteľ nemôže ďalej od vás žiadať úhradu zostatku dlhu. Platí totiž všeobecná premlčacia doba, ktorá v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka je tri roky.

Nateraz nič viac neuhradzujte ani jeden jediný cent a odporúčam krátku konzultáciu u advokáta, aby ste neplatili premlčaný a teda súdnou cestou nevymáhateľný dlh.

 Na telef. výzvy prípadne písomné výzvy nebank. spoločnosti nereagujte, nič viac neuhradzujte !

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


Podotázka: Nebankovka POHOTOVOSŤ (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na následujúcu situáciu týkajúcu sa nebankovej spoločnosti. Dňa 21. 1. 2016 som uzatvorila zmluvu o úvere v hodnote 500 eur. Bohužiaľ, boli tam nejaké neplánované komplikácie a úver som neplatila, čo bol samozrejme môj omyl. Sumu 700 eur, ktorou som tento dlh vyrovnala, som vyplatila až v roku 2018. Zmluvu som však stratila a neviem ju nájsť. Napriek tomu, že som úver vyplatila, stále dostávam hovory, že mám zaplatiť ďalšiu dlžnú sumu. Čo je ešte horšie, volajú aj mojej mame, ktorá s touto vecou nemá nič spoločné. Neviem, ako mám v tejto situácii postupovať. Ďakujem za pomoc a s pozdravom, I.

Odpoveď: Nebankovka POHOTOVOSŤ

(odpoveď odoslaná: 08.06.2023)

Dobrý deň, riešenie Vami uvedenej problematiky je jednoduché : Ak vo veci nebolo doteraz vydané žiadne súdne rozhodnutie, ktoré by Vás zaväzovalo k úhrade ďalšej sumy okrem už zaplatenej, potom nič neuhradzujte, ani jeden cent.
V zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka platí všeob. premlčacia doba, ktorá je tri roky a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Táto doba už dávno uplynula - počíta sa najneskôr od nejakého dňa v roku 2018.

Uvedené sa týka aj Vašej pani mamky, nič neuhradzovať, nereagovať a nepodpisovať.

Môžete im oznámiť telefonicky ak by Vás kontaktovali, že ak sú toho právneho názoru, že ich nárok je opodstatnený, nech podajú žalobu na súd. Uvádzame, že súd žalobu zamietne pre uplynutie premlčacej doby.

 

 


Podotázka: Nebankovka POHOTOVOSŤ (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, v roku 2013 som mal úver z nebankovej spoločnosti. Hlavnú istinu som splatil v plnej výške, ale už nie úroky. Z úrokov sa nahromadila suma 720 eur. Každý deň mi volajú a vyhrážajú sa súdom a exekútorom, pokiaľ nepostúpim k splateniu úveru do piatich dní. Čo mám robiť? Ďakujem.

Odpoveď: Nebankovka POHOTOVOSŤ

(odpoveď odoslaná: 06.06.2023)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že pôžičku vo výške istiny ste uhradili /nepíšete dátum úhrady pôžičky resp. úhrady poslednej splátky/. Súčasne predpokladáme, že vo veci neexistuje žiadne právoplatné súdne rozhodnutie, ktoré by Vás zaväzovalo k úhrade úrokov vo výške 720 €.

Ak je náš predpoklad správny /neexistencia súdneho rozhodnutia/, potom nebankovej spoločnosti nič neuhradzujte. Nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy. Nepodpisujte ani žiadnu listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu Vám zostatok odpustia. Pri telef. hovore spoločnosti oznámte, že platí všeobecná premlčacia doba 3 roky podľa § 101 Obč. zákonníka a preto ak podajú žalobu na súd, vznesiete námietku premlčania za účasti Vášho advokáta, a nebanková spoločnosť bude musieť hradiť trovy konania.


Trápi vás "Nebankovka POHOTOVOSŤ" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nebankovka POHOTOVOSŤ (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, v roku 2012 som si vzal pôžičku od nebankovej spoločnosti. Splácam 50 eur mesačne a z pôvodnej sumy 1000 eur mi vyžadujú vrátiť 12000 eur. Doposiaľ som zaplatil približne 4000 eur. Chcem sa opýtať, či by som mal podať súdnu žalobu o zrušenie pohľadávky a neoprávnenom obohatení. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nebankovka POHOTOVOSŤ

(odpoveď odoslaná: 17.01.2023)

Dobrý deň,
nič viac neuhradzujte, ani jeden jediný cent.

Odporúčam poslať zmluvu na posúdenie na Komisiu pre posudzovanie spotrebiteľských zmlúv na Ministerstvo spravodlivosti SR  prípadne kontaktovať advokáta, aby zmluvy o pôžičke posúdil a následne podal žalobu o neplatnosť zmluvu a vydanie bezdôvodného obohatenia.

Nebankovej spoločnosti nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach, dohodu o zrážkach zo mzdy, prípadne listinu, z ktorej by vyplýva, že úhradou časti dlhu Vám zostatok odpustia.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nebankovka POHOTOVOSŤ" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.