POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Odmietnutie DNA testov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Odmietnutie DNA testov

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či ma súd má právo prinútiť ísť k znalcovi na DNA testy za účelom zistenia otcovstva. Čo mi hrozí, ak by som sa na odber DNA nedostavil a odmietol DNA testy? Je možné DNA testy odmietnuť alebo sa im nejako vyhnúť?

Odpoveď: Odmietnutie DNA testov

Dobrý deň, 

pokiaľ ide o odmietnutie DNA testov, tak platí, že ak Vám súd uložil povinnosť ísť na odber vzorky DNA za účelom zistenia otcovstva a Vy ste si túto povinnosť nesplnili, súd má právo uložiť Vám poriadkovú pokutu. Dôvodom je, že výsledky testu DNA budú mať veľký význam pre ďalšie rozhodnutie súdu. K odpovedi pripájam aj nález ÚS ČR, z ktorého je zrejmé, že pre odmietnutie DNA testov môžete byť aj predvedený. Predvedenie vykonávajú príslušníci policajného zboru. 

 

Nález ÚS ČR sp. zn. I. ÚS 987/07: 

 

V konaní o určenie otcovstva podľa § 54 ods. 1 a 2 zákona o rodine (v SR § 94 ods. 1 Zákona o rodine) je súd oprávnený uložiť žalovanému mužovi, aby sa v súlade s § 127 ods. 3 OSP dostavil k znalcovi a strpel odber vzorky DNA, a to na účely určenia, resp. vylúčenia otcovstva tohto muža. Nie je v rozpore s ústavným poriadkom, a k si súd vynucuje splnenie tejto povinnosti od žalovaného muža, ktorý sa odmieta podrobiť vyšetreniu, prostredníctvom poriadkových pokút či predvedenia.

Trápi vás "Odmietnutie DNA testov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odmietnutie DNA testov (Rodinné právo)

Dobrý deň, som slobodná matka a mám 15-ročného syna s Downovým syndrómom. Nechcela som menovať otca dieťaťa, no môj bývalý priateľ, s ktorým som sa už viac ako mesiac nestretávala, trval na tom, že on je otec. Nakoniec som ho nahlásila ako otca aj napriek tomu, že odmietol DNA test, ale súhlasil s priznaním otcovstva. Súd ho potom určil za otca, to som však nechcela. Rada by som vedela, čo môžem urobiť, aby sa otcovstvo zrušilo. Ďakujem.

Odpoveď: Odmietnutie DNA testov

(odpoveď odoslaná: 19.04.2024)

Dobrý deň, podľa toho, čo uvádzate otcovstvo bolo určené súhlasným  vyhlásením rodičov pred súdom. Pokiaľ chcete zrušiť takto už určené otcovstvo vášmu bývalému priateľovi, potom je tak možné urobiť len za predpokladu, že ešte neuplynula trojročná lehota od takéhoto určenia otcovstva. Ak neuplynuli tri roky, môžete na súd podať návrh na zapretie otcovstva proti vášmu bývalému priateľovi. Už priamo v návrhu na zapretie môžete navrhnúť dokazovanie formou DNA testu, ktorým má byť preukázané, že ten komu bolo otcovstvo určené nie je biologickým otcom dieťaťa. 

Uvedené upravuje ust. § 93 ods. 1 a ods. 2 Zákona o rodine: 

"Muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov, môže otcovstvo pred súdom zaprieť do troch rokov odo dňa jeho určenia, len ak je vylúčené, že by mohol byť otcom dieťaťa; táto lehota sa neskončí pred uplynutím troch rokov od narodenia dieťaťa. Aj matka dieťaťa môže v rovnakej lehote zaprieť, že otcom dieťaťa je muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov."

Návrh sa podáva na súd príslušný podľa bydliska dieťaťa. Ak by ste potrebovali s vypracovaním návrhu pomôcť, neváhajte sa obrátiť na advokáta. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odmietnutie DNA testov (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám otázku. Môžem ako matka dieťaťa na súde odmietnuť poskytnutie vzorky DNA, ak si to nepriamem? Domnievam sa, že by sa to nebolo spravodlivé, pretože sa dotyčný nikdy nestaral o 6-mesačné bábätko.

Odpoveď: Odmietnutie DNA testov

(odpoveď odoslaná: 17.02.2021)

Dobrý deň,
v prípade, že neposkytnete znalcovi súčinnosť, súd Vám uloží poriadkovú pokutu. Ak ide o znalecký posudok DNA testom, ktorý nariadil súd, súd má prostriedky k tomu, aby Vás donútil k poskytnutiu takej vzorky. Určenie otcovstva je totiž v záujme maloletého dieťaťa, aby poznal oboch svojich rodičov. Rovnako po určení otcovstva bude musieť otec prispievať na výživu dieťaťa, čo je tiež v záujme dieťaťa.


Podotázka: Odmietnutie DNA testov (Rodinné právo)

Dobrý deň, Pred dvoma rokmi mi zomrel otec a po dvoch rokoch mi prišiel dopis od jeho údajnej dcéry, spolu s kópiou jej rodného listu. Môžem od nej požiadať o DNA test? Je možné toto vyriešiť aj mimosúdne? Ďakujem.

Odpoveď: Odmietnutie DNA testov

(odpoveď odoslaná: 27.07.2020)

Dobrý deň,
ak je Váš otec zapísaný v jej rodnom liste ako otec, má sa z pohľadu práva za to, že je jej otcom. Ide totiž o verejnú listinu, v ktorej ak sú uvedené informácie, považujú sa za platné kým sa nepreukáže opak.

Vy ako fyzická osoba nemáte právo od nej žiadať DNA testy. To by bolo možné jedine v prípade, že by prebiehalo konanie o zapretie otcovstva.

Nevieme čo konkrétne by ste chceli vybaviť mimosúdne. Ak sa prihlásila v prípadnom dedičskom konaní ako dedič, môžete s ňou uzatvoriť dedičskú dohodu priamo v konaní pred notárom.


Trápi vás "Odmietnutie DNA testov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odmietnutie DNA testov (Rodinné právo)

Ak manžel vedel, že nie je biologickým otcom a platil výživné, určené súdom, má právo vymáhať zaplatené výživné späť? Počas rozvodu a zverenia mi dieťaťa do osobnej starostlivosti nevzniesol námitky proti výživnému, hoci mal možnosť to urobiť počas pojednávania na súde. Bol si vedomý toho, že nie je biologickým otcom.

Odpoveď: Odmietnutie DNA testov

(odpoveď odoslaná: 30.10.2017)

Dobrý deň, to, že manžel nie je biologickým otcom, nie je vôbec problém pri platení výživného. V zákone o rodine platia tzv. domnienky otcovstva, pričom platí, že aj keď nie je manžel biologickým otcom, je zapísaný ako otec do rodného listu. Má ale právo podať návrh na zapretie otcovstva. On to ale nerobil. Takže sa vôbec nemusíte báť. Aj keby podal návrh na zapretie otcovstva, tak spotrebované výživné sa nevracia.


Podotázka: Odmietnutie DNA testov (Rodinné právo)

Prosím vás, som si istý, že som otcom dieťaťa. Matka odmieta zapísať ma do rodného listu dieťaťa. Podal som návrh na súd o určenie otcovstva. Myslíte si, že to bude stačiť na zápis do rodného listu a určenie otcovstva? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odmietnutie DNA testov

(odpoveď odoslaná: 07.08.2017)

Dobrý deň, v zmysle § 94 zákona o rodine platí, že ak nedošlo k určeniu otcovstva súhlasným vyhlásením rodičov, môže dieťa, matka alebo muž, ktorý tvrdí, že je otcom, navrhnúť, aby otcovstvo určil súd. Za otca sa považuje muž, ktorý s matkou dieťaťa súložil v čase, od ktorého neprešlo do narodenia dieťaťa menej ako stoosemdesiat a viac ako tristo dní, ak jeho otcovstvo nevylučujú závažné okolnosti.

V praktickej rovine sa pri určení otcovstva k dieťaťu súdnym rozhodnutím takmer bez výnimky postupuje vykonaním znaleckého dokazovania, a to analýzou DNA dieťaťa a otca. Záver znaleckého skúmania bude preto jednoznačný v tom, či ste alebo nie ste otcom dieťaťa, pričom uvedené závery súd prenesie do rozhodnutia vo veci. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Odmietnutie DNA testov (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Keď matka odišla z domu a nestará sa o 4 deti, a ja som otec, nemôžem chodiť do práce, lebo musím byť s nimi. Môžete mi poradiť, či koná trestný čin, keď ešte nemáme súdne rozhodnutie, komu budú deti zverené a či môžem od nej vymáhať výživné?

Odpoveď: Odmietnutie DNA testov

(odpoveď odoslaná: 04.05.2017)

Dobrý deň,

k časti týkajúcej sa trestného práva je nutné konštatovať, že Vami popísané konanie matky maloletých detí nie je v súčasnosti podľa Trestného zákona trestným činom.

Čo sa týka oblasti rodinného práva, môžete podať na súd návrh na zverenie detí do Vašej osobnej starostlivosti a domáhať sa určenia vyživovacej povinnosti matke maloletých detí.


Trápi vás "Odmietnutie DNA testov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odmietnutie DNA testov (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám ešte jednu doplňujúcu otázku. Súd mi nenariadil DNA testy, požaduje ich iba navrhovateľka a to na moje náklady. Môžem to z finančných dôvodov odmietnuť? Ďakujem.

Odpoveď: Odmietnutie DNA testov

(odpoveď odoslaná: 15.03.2017)

Dobrý deň, v civilnom konaní platí, že náklady spojené s vykonaním dôkazu hradí ten, kto dôkaz navrhol alebo zabezpečil. Vzhľadom na vyhľadávaciu zásadu (súd musí zistiť skutočný stav veci) v civilnom mimosporovom konaní je možné, že k nariadeniu znaleckého dokazovania pristúpi aj súd. Ak by však znalec mal konať iba na základe poverenia navrhovateľky, tak náklady spojené s týmto dôkazom má znášať ona.


Podotázka: Odmietnutie DNA testov (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či môžem odmietnuť DNA testy. Kedy je to možné a ako by som mal postupovať? Mám podozrenie, že som mohol byť otcom dieťaťa, pretože v čase otehotnenia matky som už s ňou nežil v spoločnej domácnosti a neuviedla ma ani v jej rodnom liste. Ďakujem.

Odpoveď: Odmietnutie DNA testov

(odpoveď odoslaná: 14.03.2017)

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 210 Civilného sporového poriadku je každá osoba povinná poskytnúť súdnemu znalcovi súčinnosť pri vypracovaní znaleckého posudku na základe DNA testu. Ak túto svoju povinnosť nesplníte súd ju môže vynucovať ukladaním poriadkovej a tiež predvedením k znalcovi. Tento znalecký posudok slúži práve na potvrdenie alebo vyvrátenie otcovstva k maloletému dieťaťu. Súdne konanie prebieha práve za tým účelom, aby mohol byť v rodnom liste dieťaťa zapísaný ako otec jeho biologický otec. Pri takýchto konaniach býva málokedy zapísaný už niekto ako otec dieťaťa v rodnom liste.


Podotázka: Odmietnutie DNA testov (Rodinné právo)

Dobrý deň, rád by som sa informoval ohľadne zapretia otcovstva. Podal som návrh na zapretie otcovstva na súd. Chcel by som vedieť, podľa ktorého paragrafu môžem otcovstvo zaprieť. Kedysi to bolo vraj možné do troch rokov od narodenia dieťaťa, ale teraz údajne do troch rokov odkedy som sa dozvedel, že nemusím byť otcom. Zaujíma ma, podľa ktorého paragrafu to je, aby ma sudkyňa neprekvapila na pojednávaní. Ďakujem.

Odpoveď: Odmietnutie DNA testov

(odpoveď odoslaná: 22.02.2017)

Dobrý deň,

to záleží od toho, podľa na základe ktorej domnienky otcovstva podľa zákona o rodine ste sa stali otcom. Ak ste sa stali otcom na základe toho, že ste boli v rozhodujúcom čase manželom matky, tak sa na Vás uplatní tzv. 1.domnienka otcovstva. V tomto prípade sa otcovstvo môže zaprieť tak, ako uvádzate, teda do 3 rokov, od kedy sa manžel dozvie o skutočnosti spochybňujúcej jeho otcovstvo.

Upravuje to ustanovenie § 86 ods. 1 Zákona o rodine Manžel môže do troch rokov odo dňa, keď sa dozvedel o skutočnostiach dôvodne spochybňujúcich, že je otcom dieťaťa, ktoré sa narodilo jeho manželke, zaprieť na súde, že je jeho otcom


Trápi vás "Odmietnutie DNA testov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odmietnutie DNA testov (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám 14-ročného syna. Môžem po tak dlhej dobe dať urobiť DNA testy? Som uvádzaný v rodnom liste ako jeho otec, ale mám podozrenie, že nie som jeho biologickým otcom. S jeho matkou som už rozvedený. Chcem podať žiadosť o zapretie otcovstva, ale mám obavy, či súd nepovedie proti mne. Čítal som podobný prípad, v ktorom sa uvádza, že otcovstvo je možné zaprieť iba do troch rokov od narodenia dieťaťa. Ďakujem.

Odpoveď: Odmietnutie DNA testov

(odpoveď odoslaná: 08.01.2017)

Dobrý deň, zaprieť otcovstvo môžete do 3 rokov odkedy ste sa dozvedeli o skutočnostiach, že nemusíte byť otcom. Kedysi bola lehota do 3 rokov od narodenia, to však už neplatí. Na súde ale nesmiete povedať, že ste sa to dozvedeli skôr ako pred 3 rokmi, pretože by súd žalobu zamietol. Tiež musíte mať pripravenú okolnosť ako a kedy ste sa to dozvedeli.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odmietnutie DNA testov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.