Máte
otázku?

Povinnosť fyzickej osoby poskytnúť súčinnosť súdnemu exekútorovi


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Žilina

Otázka: Povinnosť fyzickej osoby poskytnúť súčinnosť súdnemu exekútorovi

Dobrý deň, rád by som požiadal o radu. Dnes mi bola poštou doručená žiadosť o poskytnutie súčinnosti od súdneho exekútora. Ten žiada odo mna informácie o pobyte, majetkových pomerov a podobne mojej mamy. Chcel by som vedieť, či som povinný doručiť exekútorovi tieto informácie, pokiaľ sa jedná o rodinného príslušníka. Ak nie, prosím o radu, ako na to reagovať, aby ma nemohol napadnúť. Mama má iné priezvisko. Ďakujem.

Odpoveď: Povinnosť fyzickej osoby poskytnúť súčinnosť súdnemu exekútorovi

Dobrý deň,

právna úprava povinnosti poskytnúť súčinnosť súdnemu exekútorovi je obsiahnutá v § 34 až 35 zákona č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti v účinnom znení (Exekučný poriadok) (ďalej len "Exekučný poriadok").

Subjekty, ktoré sú povinné poskytnúť súdnemu exekútorovi súčinnosť sú taxatívne vymedzené v § 34 ods. 1 Exekučného poriadku. Podľa uvedeného ustanovenia sú subjekty povinné poskytnúť súdnemu exekútorovi súčinnosť:

- súdy,

- orgány štátnej správy,

- obce a vyššie územné celky,

- notári,

- iné fyzické osoby a právnické osoby, len ak rozhodujú o právach, právom chránených záujmoch a povinnostiach fyzických osôb a právnických osôb.

Ak nie ste žiadnym z uvedených subjektov a ste len rodinným príslušníkom povinnej v exekučnom konaní, nemáte povinnosť podľa Exekučného poriadku poskytovať súdnemu exekútorovi súčinnosť pri vykonávaní exekúcie. Súdnemu exekutúrovi môžete na jeho výzvu odpovedať tak, že nie ste podľa § 34 ods. 1 Exekučného poriadku subjektom, ktorý je povinný mu poskytnúť súčinnosť. Nič ďalšie nie je potrebné uvádzať, ak sa na Vás táto povinnosť podľa uvedeného ustanovenia nevzťahuje.

Súdny exekútor je síce oprávnený podať na súd návrh na uloženie poriadkovej pokuty pre neposkytnutie súčinnosti, avšak výlučne voči tým subjektom, ktoré túto povinnosť podľa Exekučného poriadku majú a nesplnia si ju. Preto ak nie ste žiadnym z vyššie uvedených subjektov, nemôže podať súdny exekútor ani návrh na súd, aby Vám za neposkytnutie súčinnosti bola uložená poriadková pokuta.

Trápi vás "Povinnosť fyzickej osoby poskytnúť súčinnosť súdnemu exekútorovi" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Povinnosť fyzickej osoby poskytnúť súčinnosť súdnemu exekútorovi (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, ospravedlňujem sa, že vás obťažujem. Chcem vám ešte raz poďakovať za promptné vyjadrenie. Považoval som vec za vybavenú a mal som pripravenú aj odpoveď pre exekútora v znení, ktoré ste mi navrhli. Teraz som sa opäť pozrel na jeho žiadosť a v nej sa exekútor odvoláva na odsek 3 a 4, kde sa uvádza aj povinnosť podať súčinnosť osobám, ktoré majú listiny a iné veci, ktoré môžu byť dôkazným prostriedkom atď. Poprosím vás, ak je to možné, pozrieť sa na to, či je vaša odpoveď a výklad na základe uvedených skutočností správny a či sa môžem odvolať v znení, ktoré ste mi poslali. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a váš čas.

Odpoveď: Povinnosť fyzickej osoby poskytnúť súčinnosť súdnemu exekútorovi

(odpoveď odoslaná: 21.12.2016)

Dobrý deň, vo Vašej (prvej) otázke ste uvádzali, že exekútor v žiadosti o súčinnosť od Vás žiada informácie o pobyte, majetkových pomeroch a pod.

Vo Vašej doplňujúcej otázke následne uvádzate, že exekútor sa odvoláva na ustanovenia § 34 ods. 3 a 4 zákona č. 233/1995 Z. z. v účinnom znení - skrátene Exekučného poriadku. Ustanovenie § 34 ods. 3 Exekučného poriadku jednoznačne ustanovuje, že osoby povinné poskytnúť exekútorovi na jeho písomnú žiadosť údaje potrebné na vykonanie exekúcie sú orgány ustanovené v § 34 ods. 1 Exekučného poriadku (tými sú - súdy, orgány štátnej správy, obce a vyššie územné celky, notári, iné fyzické osoby a právnické osoby, len ak rozhodujú o právach, právom chránených záujmoch a povinnostiach fyzických osôb a právnických osôb) a potom právnické osoby, ktoré z úradnej moci alebo vzhľadom na predmet svojej činnosti vedú evidenciu osôb a ich majetku. Ak nie ste žiadnym z týchto subjektov, ustanovenie § 34 ods. 3 Exekučného poriadku sa na Vás nevzťahuje a preto nie je súdny exekútor oprávnený vyžadovať od Vás uvedené údaje na tomto právnom základe. Čo sa týka ustanovenia § 34 ods. 4 Exekučného poriadku, skutočne ako uvádzate, podľa tohto ustanovenia osoby, ktoré majú listiny a iné veci, ktoré môžu byť dôkazným prostriedkom pri vykonávaní exekúcie, sú povinné exekútorovi na jeho písomnú žiadosť tieto listiny a veci vydať alebo zapožičať. Vo svojej prvej otázke ale uvádzate, že exekútor od Vás žiada poskytnúť informácie o majetku, pobyte Vašej matky a pod., neuvádzate, že by Vás vo svojej písomnej žiadosti vyzýval na vydanie určitých listín či vecí. Z uvedeného vyplýva, že poskytovanie Vami uvádzaných informácií nie je súdny exekútor od Vás vyžadovať na právnom základe ustanovenia § 34 ods. 4 Exekučného poriadku. Ak Vás ale súdny exekútor vyzýva na vydanie alebo zapožičanie listín, z ktorých by vyplývali skutočnosti dôležité pre vykonávanie exekúcie (čo ale vo svojej otázke neuvádzate) takéto listiny alebo iné veci by ste boli povinný vydať. Ani ustanovenie § 34 ods. 4 Exekučného poriadku sa ale nevzťahuje na poskytovanie informácií.

4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Povinnosť fyzickej osoby poskytnúť súčinnosť súdnemu exekútorovi" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.