Máte
otázku?

Potrebujem na odsťahovanie sa s dieťaťom súhlas otca?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Potrebujem na odsťahovanie sa s dieťaťom súhlas otca?

Dobrý deň, prosím o odpoveď. Mám 8-ročnú dcéru, ktorá je mi zverená do starostlivosti. Chcem odísť žiť do zahraničia. Potrebujem súhlas od otca mojej dcéry, aby sme mohli odísť? Neboli sme manželia, ale dcéra má jeho priezvisko. Ďakujem.

Odpoveď: Potrebujem na odsťahovanie sa s dieťaťom súhlas otca?

Dobrý deň, bez ohľadu na to, či ste boli zosobášení alebo nie, obaja máte rodičovské práva a povinnosti. Na ich výkone sa musíte v prvom rade dohodnúť, až keď sa nedokážete dohodnúť na ich výkone je možné, aby ich výkon upravil súd. Aj keď je dieťa zverené do Vašej osobnej starostlivosti súdnym rozhodnutím o podstatných veciach týkajúcich sa Vašej maloletej dcéry sa musíte s jej otcom dohodnúť. Ak sa Vám nepodarí dohodnúť, môžete podať podľa ustanovenia § 35 zákona o rodine návrh na rozhodovanie súdom pri nezhode rodičov. Hneď prvým príkladom v tomto ustanovení je prípad, kedy sa rodičia dieťaťa nedokážu dohodnúť na vysťahovaní dieťaťa do cudziny. Bez jeho súhlasu, resp. bez súdneho rozhodnutia nahrádzajúceho jeho súhlas nie je možné, aby ste sa s dieťaťom vysťahovali do cudziny. Otec dieťaťa by mohol podať návrh na návrat dieťaťa. Z pohľadu práva by išlo o neoprávnené premiestnenie maloletého dieťaťa.

Trápi vás "Potrebujem na odsťahovanie sa s dieťaťom súhlas otca?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Potrebujem na odsťahovanie sa s dieťaťom súhlas otca? (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám dvojapolročnú dcérku. So svojím otcom veľmi nevychádzame, a máme súdnymi rozhodnutiami určené dni, kedy sa s ňou stretáva. Chceli by sme sa však odsťahovať 50 kilometrov od našeho súčasného bydliska, odkiaľ pochádza aj jej otec. Musíme mať na to jeho súhlas? Ak nie, potrebujem si vybaviť prechodné bydlisko a ukázať mu dokument, ktorý potvrdzuje naše odstěhovanie? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Potrebujem na odsťahovanie sa s dieťaťom súhlas otca?

(odpoveď odoslaná: 06.12.2018)

Dobrý deň, 

Podľa ust. zákona o rodine nepotrebujete súhlas otca dieťaťa na presťahovanie do iného meste. Súhlas by ste potrebovali v prípade, že by ste sa chceli vysťahovať do zahraničia.

Otca dieťaťa treba o uvedenom kroku informovať najlepšie písomne, aby sa vedel s Vami skontaktovať na novej adrese.

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Potrebujem na odsťahovanie sa s dieťaťom súhlas otca? (Rodinné právo)

Dobrý deň, ako by mala postupovať moja dcéra, ktorá má dvojročného syna, v prípade, že by chcela so synom odcestovať a žiť a pracovať v ČR? Môže otec dieťaťa jej odcestovanie zakázať? Prípadne, ako by mala ďalej postupovať? Taktiež by sme potrebovali vedieť, či súd väčšinou rozhoduje v prospech matky alebo otca. Ďakujem.

Odpoveď: Potrebujem na odsťahovanie sa s dieťaťom súhlas otca?

(odpoveď odoslaná: 16.04.2017)

Dobrý deň, pokiaľ ide o vysťahovanie sa do zahraničia natrvalo, je potrebný súhlas otca. Dá sa to riešiť podaním návrhu na súd, pokiaľ otec nechce tento súhlas dať.

Druhá možnosť vycestovať bez súhlasu a spoliehať sa, že otec nepodá do jedného roka od vycestovania návrh na súd na návrat dieťaťa späť na územie Slovenskej republiky.

Otcovia takýto návrh nepodávajú vtedy, pokiaľ majú možnosť sa s dieťaťom stýkať a matka nahradí otcovi cestovné náklady. Pokiaľ by sa však matka odsťahovala a otcovi zabránila v styku s dieťaťom a zároveň by mu ani nenahrádzala cestovné, potom otec nemá inú možnosť ako podať návrh na návrat dieťaťa späť na územie Slovenskej republiky.

To, či súd vyhovie skôr matke alebo otcovi závisí od okolností konkrétneho prípadu, nedá sa to povedať paušálne. Dá sa to však pripraviť tak, aby si matka zväčšila šance na vycestovanie bez toho, aby sa muselo dieťa vrátiť.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Potrebujem na odsťahovanie sa s dieťaťom súhlas otca?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.