POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Je možné donútiť alkoholika podstúpiť liečenie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Je možné donútiť alkoholika podstúpiť liečenie?

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je možné donútiť alkoholika (rodinného príslušníka) podstúpiť liečenie proti jeho vôli, napríklad súdnym rozhodnutím. Zaujímajú ma aj ďalšie legislatívne možnosti riešenia tohto problému. Alkoholizmus už začína spôsobovať nielen zdravotné problémy ako výpadky pamäte, ale aj sociálne problémy, ako strata zamestnania. Ak je možné vyššie uvedený problém nejako riešiť, ďalšie konzultácie by som chcela absolvovať formou plateného poradenstva. Ďakujem.

Odpoveď: Je možné donútiť alkoholika podstúpiť liečenie?

Dobrý deň,

každá osoba, ktorá je spôsobilá na právne úkony, je oprávnená sama sa rozhodnúť, či sa zúčastní liečenia od alkoholu alebo inej návykovej látky.

 

Aj napriek tomu, že máte strach o túto osobu, prípadne Vám to spôsobuje problémy, nemáte právo zasahovať do jej rozhodnutia. Musí ísť o slobodné rozhodnutie tejto osoby.

Odpoveď na otázku, či je možné donúťiť alkoholika podstúpiť liečenie je teda nie, pokiaľ je spôsobilá na právne úkony.

Trápi vás "Je možné donútiť alkoholika podstúpiť liečenie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Je možné donútiť alkoholika podstúpiť liečenie? (Rodinné právo)

Dobrý večer, mám otázku. Je možné požiadať súd, aby môj manžel nastúpil na ústavnú liečbu pre alkoholikov? Jeho závislosť ma ničí. Už som bola nútená začať navštevovať psychiatra, pretože to nevládzam. Mám už aj predpísané antidepresíva a stále sa nachádzam v strese, nevediac, čo sa stane z minúty na minútu. Môj manžel sa už trikrát pokúsil o ambulantnú liečbu, ale vždy zlyhal. Doktor mu povedal, že ak zlyhá znova, mal by nastúpiť na lôžkovú liečbu, čo on však rázne odmieta. Neexistuje v mojej situácii žiadna pomoc? Ďakujem za odpoveď. S úctou, zúfalá Jana.

Odpoveď: Je možné donútiť alkoholika podstúpiť liečenie?

(odpoveď odoslaná: 29.03.2017)

Dobrý deň, pokiaľ je spôsobilý na právne úkony a nie je hrozbou pre svoje okolie, nie je možnosť ako ho donútiť sa liečiť. Na alkoholické liečenie musí nastúpiť sám.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Je možné donútiť alkoholika podstúpiť liečenie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.