Máte
otázku?

Odškodné za sexuálne zneužívanie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Odškodné za sexuálne zneužívanie

Dobrý deň, chcela by som podať návrh na odškodnenie maloletého dieťaťa po sexuálnom zneužití. Môžem to vypracovať sama laickým jazykom, alebo potrebujem špecifický vzor návrhu a právnickú pomoc? Mám nárok na to, aby mi dotyčný preplatil službu právnika, ak ho budem potrebovať? Ďakujem a teším sa na skorú odpoveď.

Odpoveď: Odškodné za sexuálne zneužívanie

Dobrý deň, tento typ žalôb nie je jednoduchý. Do návrhu nemôžete len tak napísať hocičo. Návrh musí byť správne pripravený a úplný, aby ste na súde uspeli. A hlavne by ste mail špecifikovať z akého titulu žiadate nahradu, či ide o škodu alebo nemajetkovú ujmu. Odporúčam určite sa obrátiť na advokáta. Môžete sa obrátiť na niektorého z našich advokátov, ktorý vám ochotne poradí. 

Máte právo požadovať náhradu trov právneho zastúpenia od protistrany ak v konaní uspejete.

S advokátom sa môžete dohodnúť na odmene formou podielovej odmeny alebo formou odmeny za vykonané úkony právnej pomoci.

Trápi vás "Odškodné za sexuálne zneužívanie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Odškodné za sexuálne zneužívanie (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je možné zaplatiť kauciu v prípade obvinenia zo sexuálneho zneužívania maloletého.

Odpoveď: Odškodné za sexuálne zneužívanie

(odpoveď odoslaná: 13.10.2017)

Dobrý deň,

peňažná záruka, nazývaná aj kaucia, je jedným z prostriedkov nahradenia väzby. Vaša otázka je príliš stručná na to, aby na ňu bolo možné relevantne odpovedať. Dovolím si Však uviesť aspoň zákonnú úpravu:

Podľa § 81 Trestného poriadku 

Ak je daný dôvod väzby podľa § 71 ods. 1 písm. a) alebo c), môže súd a v prípravnom konaní sudca pre prípravné konanie rozhodnúť o ponechaní obvineného na slobode alebo o jeho prepustení na slobodu aj vtedy, ak obvinený zložil peňažnú záruku a súd alebo sudca pre prípravné konanie ju prijme. Ak je obvinený stíhaný pre obzvlášť závažný zločin, je daný dôvod väzby podľa § 71 ods. 3 písm. a) až c) alebo e), alebo obvinený bol vzatý do väzby podľa odseku 4 alebo podľa § 80 ods. 3, možno peňažnú záruku prijať, len ak to odôvodňujú výnimočné okolnosti prípadu. Ak je obvinený stíhaný pre trestné činy terorizmu, možno peňažnú záruku prijať, len ak to odôvodňujú výnimočné okolnosti prípadu. Obvinenému sa vždy uloží povinnosť oznámiť policajtovi, prokurátorovi alebo súdu zmenu miesta pobytu. So súhlasom obvineného môže peňažnú záruku zložiť aj iná osoba, ale pred jej prijatím musí byť oboznámená s podstatou obvinenia a so skutočnosťami, v ktorých sa nachádza dôvod väzby. Na dôvody, pre ktoré peňažná záruka môže pripadnúť štátu, musí sa obvinený a osoba, ktorá peňažnú záruku zložila, vopred upozorniť.

Nejde o povinnosť orgánov povoliť nahradenie väzby kauciou ale o možnosť. Záleží teda na príslušnom orgáne, či by vyhovel žiadosti obvineného o nahradenie väzby peňažnou zárukou, alebo nie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Odškodné za sexuálne zneužívanie (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu týkajúcu sa nasledovnej situácie: Pred viac než rokom som podala žiadosť o rozvod a odvtedy nežijem s manželom v spoločnej domácnosti. Deti žijú so mnou, ale manžel na ne finančne neprispieva. Hoci som mu doteraz nebránila v stretávaní sa s deťmi, začal posielať našej dcére fotky s sexuálnym podtónom, čo ma veľmi znepokojuje. Mám strach z jeho nevyspytateľnosti. Existuje nejaká možnosť urýchleného právneho postupu, vďaka ktorému by mi boli deti zverené do výhradnej starostlivosti ešte pred rozvodom a rozhodnutím súdu? Ako by som mohla dosiahnuť, aby súd nariadil manželovi psychiatrické vyšetrenie? Ďakujem.

Odpoveď: Odškodné za sexuálne zneužívanie

(odpoveď odoslaná: 15.05.2017)

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ Podala ste návrh na rozvod manželstva. Predpokladáme z otázky, že z návrhu nevyplýva resp. ste nežiadala v zmysle zákona o rodine, aby súd  rozhodol  o úprave výkonu ich rodičovských práv a povinností na čas do rozvodu a teda aby boli na základe rozhodnutia súde zverené Vám. V súlade s ust. zákona o rodine /§ 25/ ak je to potrebné v záujme maloletého dieťaťa, súd obmedzí styk maloletého dieťaťa s rodičom alebo zakáže styk maloletého dieťaťa s rodičom, ak nie je možné zabezpečiť záujem maloletého dieťaťa obmedzením styku maloletého dieťaťa s rodičom.

2./ Za  súčasného stavu môžete uvedený návrh na rozvod doplniť uvedeným podaním na súd /zverenie do Vašej starostlivosti a zákaz styku druhého rodiča s maloletými deťmi/.

3./ Pokiaľ sa jedná o nežiadúce sms zo strany otca, môžete v zmysle ust. §  325  civilného sporového poriadku podať súčasne /to zdôrazňujeme/  ďalší návrh na vydanie neodkladného opatrenia , ktorým súd môže strane  uložiť najmä, aby /okrem iných/

e/nevstupovala dočasne do domu alebo bytu, v ktorom býva osoba, vo vzťahu ku ktorej je dôvodne podozrivá z násilia,

f/ nevstupovala alebo iba obmedzene vstupovala do domu alebo bytu, na pracovisko alebo iné miesto, kde býva, zdržiava sa alebo ktoré pravidelne navštevuje osoba, ktorej telesnú integritu alebo duševnú integritu svojím konaním ohrozuje,

g/  písomne,  telefonicky,  elektronickou  komunikáciou  alebo  inými prostriedkami úplne alebo čiastočne nekontaktovala osobu, ktorej telesná integrita alebo duševná integrita môže byť takým konaním ohrozená. O neodkladnom opatrení  súd rozhodne do 30 dní za predpokladu, že obsahuje zákonom predpísané náležitosti /§ 326 cit. zákona :

" V návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia sa popri náležitostiach žaloby podľa § 132 uvedie opísanie rozhodujúcich skutočností odôvodňujúcich potrebu neodkladnej úpravy pomerov alebo obavu, že exekúcia bude ohrozená, opísanie skutočností hodnoverne osvedčujúcich dôvodnosť a trvanie nároku, ktorému sa má poskytnúť ochrana a musí byť z neho zrejmé, akého neodkladného opatrenia sa navrhovateľ domáha. K návrhu musí navrhovateľ pripojiť listiny, na ktoré sa odvoláva."


Podotázka: Odškodné za sexuálne zneužívanie (Občianske právo)

Prosím o radu. Bol som odsúdený na trojročnú podmienučnú trest s probačným dohľadom na štyri roky za sexuálne zneužívanie neplnoletých. Incident sa stal pred trinástimi rokmi, no až teraz bol vyriešený. Odsúdenie prišlo pred necelými tromi týždňami. Rád by som sa opýtal, či je možné, aby som sa zamestnal v školstve ako učiteľ - napríklad v škole, kde som už niekedy pracoval, keďže vo výpise z registra trestov mám záznam. Prípadne, kedy môžem požiadať o zahladenie, aby tento záznam vo výpise z registra trestov nebol? Čítal som niekde, že po roku ma budú považovať za neodsúdeného. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Odškodné za sexuálne zneužívanie

(odpoveď odoslaná: 04.05.2017)

Dobrý deň, v zmysle zákona č. 319/2007 Z.z.  o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, nesplňate podmienku bezúhonnosti, ktorá sa pre výkon činnosti pedagogickej činnosti vyžaduje, nakoľko ste spáchali úmyselný trestný čin a v súvislosti s výkonom pedagogickej činnosti. O uvedenej skutočnosti ste povinný informovať svojho zamestnávateľa. K zahladeniu odsúdenia môže dôjsť až po uplynutí skúšobnej doby, a to na základe rozhodnutia súdu o osvedčení sa v skúšobnej dobe alebo aj bez rozhodnutia súdu a to uplynutím stanovenej doby na základe zákonnej fikcie osvedčenia.


Trápi vás "Odškodné za sexuálne zneužívanie" a chcete pomôcť?

Podotázka: Odškodné za sexuálne zneužívanie (Občianske právo)

Chcem sa opýtať. Mala som určitý čas vzťah s dievčaťom (sama som dievča). Všetko bolo v poriadku, pokým sa do toho nezaplietli sestry danej slečny. Celé to viedlo k rozpadu vzťahu a vyhrážkam jej dvoch sestier, ktoré sú právničky. Teda, chcem sa opýtať - z akého titulu mi ony vyhrážajú, že na mňa podajú trestné oznámenie a začo? Sú na Slovensku zákony, ktoré diskriminujú ľudí s inou orientáciou týmto spôsobom?

Odpoveď: Odškodné za sexuálne zneužívanie

(odpoveď odoslaná: 06.10.2015)

Dobrý deň, na Slovensku nemáme právnu úpravu, ktorá by povoľovala registrované partnerstvá 2 osôb rovnakého pohlavia, avšak spolužitie 2 ľudí rovnakého pohlavia nie je u nás trestné, čiže z tohto dôvodu, na Vás nemôžu podávať trestné oznámenie.


Podotázka: Odškodné za sexuálne zneužívanie (Občianske právo)

Dobrý deň, poprosím vás neviem na koho sa obrátiť ohľadom svokry, ktorá nám začala rozbíjať manželstvo a vynucuje si svoje od môjho manžela. Svokra má 81 rokov je úplne zdravá, vie sa sama okúpať, aj oprať hlavu má úplne v poriadku, pretože v jej veku ešte lúšti krížovky, len je strašne lenivá si navariť a chodiť pešo na prechádzky všade sa chce voziť autom a hlavne strašne rada rozkazuje každému a na jedlo, ak jej dáme tak dookola frfle na všetko, nie je nič dobré. Manželova sestra jej vybavila obedy, na ktoré tiež odmieta chodiť tak sa jej to vyhovelo a začali jej to nosiť domov. Najhoršie sú víkendy a ostatné voľné dni nakoľko býva sama v RD a ak je u nás tak skôr ako pol ôsmej alebo deviatej nechce ísť. Manžela mám chorého je na invalidnom dôchodku ale ešte pracuje 3x do týždňa. Má cukrovku a myslím si že matka ho dohnala k tomu, že si teraz musí pichať inzulín, prežíva vnútorne trápenie a to ho ničí. Už sme sa aj my dvaja začali sústavne hádať len kvôli jeho mame ale nič nepomáha, neviem ale asi sa jej začal báť pretože sa mu vyhráža. Celé je to v tom, že pochádza z troch súrodencov a dvaja ju odbijú slovami a tretí trpí. Svokra v minulosti prepísala RD na nás nakoľko sme tam mali stavať ale po 3 mesiacoch sa začali bitky ohľadom dedičstva a vyplatenia peňazí dvom súrodencom, svokra nám zatrhla stavbu a potom povedala, že ak sa niečo stane s mojím mužom, takže cudzí bude bývať u nej. Toho času mužov brat získal prevodom RD, kde má svokra doživotné právo bývania, sestra dostala vyplatený podiel a manžel nedostal nič. Lenže odkedy sa pomerili s mojou svokrou, tak si myslím, že poza môj chrbát mu dala peniaze a teraz ho vydiera. Svokra odmieta chodiť k druhému synovi a dcére ide iba na chvíľu pretože na ňu na kričí a odíde aj pešo domov, toto trápenie trvá už tretí rok ale jej nároky sa sústavne zvyšujú. ja sa nemienim rozviesť len preto. že stará pani je sama a potrebuje mužskú spoločnosť. Keby chodila do klubu pre dôchodcov. tak by jej nebolo dlho doma a našla by si aj kamarátky alebo kamarátov, kde by trávili spoločné chvíle. Prosím poraďte mi dá sa súdnou cestou niečo vyriešiť, aby chodila všetkým trom deťom na návštevy alebo, aby súd určil do akej miery je spôsobilá sa postarať sama o seba a prípadne určiť kto a kedy bude s ňou. Veľmi pekne ďakujem s pozdravom.

Odpoveď: Odškodné za sexuálne zneužívanie

(odpoveď odoslaná: 07.09.2015)

Dobrý deň, ak je svokra schopná sa sama o seba postarať, nemôže žiadať od svojich detí, aby sa o ňu starali. Aj je neznášanlivá, deti nemusia trpieť jej nálady. Môžete prestať s ňou komunikovať, voziť ju, starať sa o ňu. 

Súdom nie je možné prikázať inej osobe, aby rodiča navštevovala, starala sa o ňu, stretávala sa s ňou. To vôbec nie je možné. 

Povinnosť postarať sa majú deti iba v prípade, ak rodič nie je schopný sa o seba sám postarať. Samozrejme stále to neznamená, že sa musí dieťa postaťa svojou osobnou účasťou, môže sa postarať aj tak, že dá určitú sumu peňazí na jej výživu a matka si za peniaze zabezpečí starostlivosť sama. Osobná účasť na starostlivosti nie je vynútiteľná.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odškodné za sexuálne zneužívanie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.