Máte
otázku?

Podanie trestného oznámenia pre kyberšikanu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Podanie trestného oznámenia pre kyberšikanu

Dobrý deň, chcem sa opýtať na jednu vec. Mám problém s kyberšikanováním. Niekto sa nabúral na môj účet na sociálnej sieti, číta moje súkromné správy a následne ich posiela mojim priateľom a manželovi. Zistila som, že takto je "nabúraná" aj moja najlepšia priateľka, s ktorou som si dosť často písala v súkromných správach o nás a našich súkromných veciach. Už vyše roka mi chodia vyhrážne správy, že moje súkromné správy budú zverejnené môjmu mužovi, čo sa aj stalo... A čím ďalej, tým viac sa to stupňuje. Obťažuje ma takáto situácia. Dokonca zo môjho účtu sťahujú fotky mojej dcéry a posielajú ich mojim priateľom pod iným menom. Je možné s takýmto niečím niečo robiť? Dá sa nahlásiť kyberšikanovanie na neznámeho páchateľa? Mám strach, že ma aj na polícii vysmejú, no situácia sa neustále zhoršuje. Ja už fakt nevládzem. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Podanie trestného oznámenia pre kyberšikanu

Dobrý deň,

vzhľadom na Vami opísaný skutkový stav Vám jednoznačne možno odporúčiť podanie oznámenia o skutočnostiach nasvedčujúcich tomu, že bol spáchaný trestný čin (teda podanie trestného oznámenia).

V prípade, že sa obávate prístupu polície, odporúčame Vám podať toto trestné oznámenie písomne a nie na polícii, ale na príslušnej okresnej prokuratúre. Takto sa vyhnete prípadným nátlakom príslušníkov policajného zboru pri podávaní trestného oznámenia v ústnej forme priamo na polícii. V trestnom oznámení je potrebné detailne opísať skutkový stav. Právna kvalifikácia tohto skutku bude následne už vecou orgánov činných v trestnom konaní.

Podľa Vami opísaného skutkového stavu totiž môže ísť v danom prípade o trestný čin - a to napr. trestný čin poškodzovania cudzích práv, upraveného v § 376 Trestného zákona. Podľa § 376 Trestného zákona sa totiž trestného činu poškodzovania cudzích práv dopustí ten, kto neoprávnene poruší tajomstvo listiny alebo inej písomnosti, zvukového záznamu, obrazového záznamu alebo iného záznamu, počítačových dát alebo iného dokumentu uchovávaného v súkromí iného tým, že ich zverejní alebo sprístupní tretej osobe alebo iným spôsobom použije a inému tým spôsobí vážnu ujmu na právach.

Trápi vás "Podanie trestného oznámenia pre kyberšikanu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Podanie trestného oznámenia pre kyberšikanu (Trestné právo)

Dobrý deň, Môžete mi, prosím, poradiť, kde by som mala podať trestné oznámenie za kyberšikanu? Obávam sa, že ak pôjdem na políciu, ostatní sa o tom dozvedia, najmä môj manžel. Ďakujem.

Odpoveď: Podanie trestného oznámenia pre kyberšikanu

(odpoveď odoslaná: 01.07.2022)

Dobrý deň,
v takom prípade Vám odporúčam podať trestné oznámenie na okresnej prokuratúre podľa miesta Vášho bydliska. Treba však počítať s tým, že aj keď podáte trestné oznámenie na prokuratúre, oni vec následne postúpia obvodnému oddeleniu PZ SR, kde sa skutok stal, resp. kde máte bydlisko (kde nastal následok).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Podanie trestného oznámenia pre kyberšikanu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.