Máte
otázku?

Ústavná sťažnosť a lehota na jej podanie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Ústavná sťažnosť a lehota na jej podanie

Rozsudkom z krajského súdu fui bol 27. 10. pravoplatne odsúdený na 8 mesiacov odňatia slobody za porušenie podmienky viesť motorové vozidlo. Uvažoval som nad ústavnou sťažnosťou, ale práve som sa dočítal, že lehota je 2 mesiace od pravoplatnosti. Mne však prišlo oznámenie až 15. 12. 2016 spolu s výzvou na nástup. Je už teda po lehote, alebo sa to počíta od oznámenia? Ďakujem.

Odpoveď: Ústavná sťažnosť a lehota na jej podanie

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 53 ods. 3 zákona č. 38/1993 Z.z. o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov je možné ústavnú sťažnosť podľa článku 127 Ústavy SR podať v lehote 2 mesiacov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia súdu. Ak vo Vašom prípade nadobudlo súdne rozhodnutie právoplatnosť dňa 27.10.2016, lehota na podanie ústavnej sťažnosti uplynula dňa 27.12.2016. Rovnako je potrebné podotknúť, že sťažnosť je prípustná iba v tých prípadoch, ak sťažovateľ vyčerpal všetky opravné prostriedky alebo iné právne prostriedky, ktoré mu zákon účinne poskytuje na ochranu svojich práv a na ktorých použitie ste v zmysle príslušných ustanovení oprávnený.

Trápi vás "Ústavná sťažnosť a lehota na jej podanie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ústavná sťažnosť a lehota na jej podanie (Trestné právo)

Kto mi môže pomôcť s podaním sťažnosti na Ústavný súd proti porušeniu základných práv a slobôd a ľudských práv vyplývajúcich z čl. 13 ods. 4, čl. 20, čl. 46 ods. 1 a čl. 47 ods. 3 Ústavy SR a čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd? Rozsudkom Krajského súdu v Bratislave (v spojitosti s Okresným súdom Bratislava I) v spore s nízkou hodnotou sporu, kde nie je možné podať dovolanie voči napadnutému rozsudku KS podľa § 421 Občianskeho súdneho poriadku (CSP), a ani samotné porušenie procesných práv (nedoručenie žaloby, porušenie § 118 Občianskeho súdneho poriadku (OSP) a pod.) v tomto prípade nezakladá dovolací dôvod podľa prevládajúcich judikátov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky podľa § 420 písm. f, CSP. Tu ide o súčasné porušenie procesných práv a hmotnoprávnych nárokov, pričom len preskúmanie merita veci z ústavnoprávneho hľadiska môže poskytnúť odpoveď na otázku o intenzite a rozsahu porušenia dotknutých základných práv a slobôd. V čom sa to všetko týka? Jde o nútený odťah vozidla subjektom, ktorý podľa všetkých ostatných indícií nemá aktívnu legitimáciu v takomto spore, aj napriek podporujúcemu judikátu Najvyššieho súdu SR v podobnom prípade.

Odpoveď: Ústavná sťažnosť a lehota na jej podanie

(odpoveď odoslaná: 25.02.2017)

Dobrý deň, ak chcete pomôžeme Vám s tým.

Na to, aby sme Vám vedeli pomôcť, musíte mať doklady? Tiež budeme potrebovať dodať celý spisový materiál z okresného a krajského súdu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ústavná sťažnosť a lehota na jej podanie (Trestné právo)

Dobrý deň, mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako a na aký formulár sa podáva sťažnosť na Ústavný a Najvyšší súd SR? Ďakujem.

Odpoveď: Ústavná sťažnosť a lehota na jej podanie

(odpoveď odoslaná: 03.05.2016)

Dobrý deň, na podanie sťažnosti na ÚS SR alebo dovolania na NS SR neexistuje univerzálne tlačivo, ktoré by ste len vyplnili a podali poštou na príslušnú adresu. V zmysle ustanovenia § 241 ods. 1 Občiansko-súdneho poriadku musí byť dovolateľ pri podaní dovolania zastúpený advokátom, pokiaľ nemá sám alebo jeho zamestnanec (ak ide o právnickú osobu) právnické vzdelanie. Rovnako v zmysle ustanovenia § 20 ods. 2 o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov musí byť sťažovateľ v konaní pred Ústavným súdom SR zastúpený advokátom alebo komerčným právnikom. Vzhľadom na to, že vo vyššie uvedených konaniach je potrebné, aby sťažovateľ alebo dovolateľ boli zastúpení advokátom, nie sú k dispozícií žiadne osobitné (univerzálne) tlačivá pre podanie ústavnej sťažnosti alebo dovolania. Ak chcete vo Vašej veci podať ústavnú sťažnosť alebo dovolanie je potrebné, aby ste si našli advokáta, ktorý Vás bude v týchto konaniach zastupovať.


Podotázka: Ústavná sťažnosť a lehota na jej podanie (Trestné právo)

Dobrý deň, som študentom strednej školy a žijem s otcom. Moji rodičia sa rozviedli pred niekoľkými rokmi. Veľmi by som sa rád stretával s mamou, no otec mi to zakazuje a bráni v tom. Počul som o možnosti podania sťažnosti na Ústavný súd, avšak obávam sa, že vzhľadom na moju neplnoletosť bude ma zastupovať práve môj otec, ktorý určite nebude hájiť moje záujmy, teda stretávať sa s mamou. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, či k takejto situácii môže dôjsť? Ďakujem.

Odpoveď: Ústavná sťažnosť a lehota na jej podanie

(odpoveď odoslaná: 19.11.2014)

Dobrý deň, 

vo Vašom prípade sa báť nemusíte, pretože budete zastúpený kolíznym opatrovníkom. Dôvodom je, že by v tomto prípade jednoznačne došlo k stretu záujmov (otec by sa nesnažil robiť všetko pre Váš úspech, pretože by tým išiel sám proti sebe a svojim záujmom).

 

Otec Vás teda zastupovať nebude. Kolízny opatrovník bude namietať porušenie Vašich práv ak k ním došlo.

 

V nižšie uvedenom uznesení uvádzam judikát Ústavného súdu:

 

Uznesenie ÚS SR sp. zn. II. ÚS 141/04

V konaní, v ktorom bol maloletý zastúpený kolíznym opatrovníkom, je oprávnený namietať porušovanie základných práv a slobôd maloletého na Ústavnom súde Slovenskej republiky ako zástupca maloletého, a nie jeho rodičia, ak v konaní, v ktorom malo dôjsť k porušeniu základných práv a slobôd maloletého, dochádza k stretu záujmu maloletého a jeho rodičov.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ústavná sťažnosť a lehota na jej podanie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.