Máte
otázku?

Počítanie lehoty na odvolanie v trestnom konaní


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Košice

Otázka: Počítanie lehoty na odvolanie v trestnom konaní

Prosím o radu. Chcel by som požiadať o stručné vysvetlenie týkajúce sa plynutia lehoty odvolania, resp. sťažnosti. Otázka znie: Počítajú sa do uvedenej lehoty len pracovné dni, alebo aj dni pracovného voľna? Môj názor je taký, že predsa nikto nemôže očakávať, že v nepracovné dni budem sedieť a koncipovať odvolanie napr. na 12 stranové súdne rozhodnutie. Ďakujem za pochopenie.

Odpoveď: Počítanie lehoty na odvolanie v trestnom konaní

Dobrý deň,  zrejme odpoveď na Vašu otázku už nebude veľmi aktuálna, ale uvádzame :

Podľa ust. § 63  Trestného poriadku platí : Do lehoty určenej podľa dní sa nezapočítava deň, v ktorom sa stala udalosť určujúca začiatok lehoty. Ak pripadne koniec lehoty na deň pracovného pokoja alebo pracovného voľna, pokladá sa za posledný deň lehoty najbližší budúci pracovný deň.

Lehota je zachovaná aj vtedy, ak podanie bolo v lehote

a) podané na pošte a adresované súdu, prokurátorovi alebo policajtovi, u ktorého sa má podať alebo ktorý má vo veci rozhodnúť,  b) urobené na súde alebo u prokurátora, ktorý má vo veci rozhodnúť, c) urobené príslušníkom ozbrojených síl, ozbrojeného zboru alebo príslušníkom v služobnom pomere u jeho nadriadeného alebo služobného orgánu, d) urobené u riaditeľa ústavu, v ktorom je ten, kto urobí podanie, vo väzbe alebo vo výkone trestu odňatia slobody, alebo e) urobené ústne do zápisnice na ktoromkoľvek okresnom súde alebo u okresného prokurátora.

Z uvedeného vypláva, že naozaj nikto Vás nemôže nútiť pracovať v dňoch pracovného pokoja, len treba brať na vedomie, že prípade, že vo veci podáte napr. odvolanie po lehote nastanú v podstate právne účinky, ktoré sú uvedené v samotnom rozhodnutí súdu voči ktorému ste nepodal odvolanie.

 

Trápi vás "Počítanie lehoty na odvolanie v trestnom konaní" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Počítanie lehoty na odvolanie v trestnom konaní" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.