POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Platnosť zmluvy uzavretej jedným z manželov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Platnosť zmluvy uzavretej jedným z manželov

Dobrý deň, spolu s manželom sme mali záujem o výstavbu domu prostredníctvom jednej stavebnej firmy. Budúcu zmluvu o dielo som podpísala iba ja, pretože manžel bol v tom čase odcestovaný. Po čase sme sa z istých dôvodov rozhodli od zmluvy odsúpiť. Je táto zmluva platná, ak tam figurujú len môj podpis a moje osobné údaje? Sme povinní zaplatiť pokutu za odstúpenie? Ďakujem.

Odpoveď: Platnosť zmluvy uzavretej jedným z manželov

Dobrý deň,

podľa § 145 ods. 1 Občianskeho zákonníka Bežné veci týkajúce sa spoločných vecí môže vybavovať každý z manželov. V ostatných veciach je potrebný súhlas oboch manželov; inak je právny úkon neplatný.  Takáto zmluva nebude podľa všetkého považovaná za bežnú vec a je teda potrebný súhlas manžela. Podľa súdnej praxe sa nevyžaduje, aby bol účastníkom zmluvy. Zmluva by teda mala byť platná. Pokuta za využitie práva odstúpiť od zmluvy je v zmysle judikatúry neprípustná, pretože zmluvná pokuta je inštitút, ktorý funguje ako sankcia za porušenie povinnosti  a odstúpenie o zmluvy je Vaším právom. 

 

 

Trápi vás "Platnosť zmluvy uzavretej jedným z manželov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Platnosť zmluvy uzavretej jedným z manželov (Občianske právo)

Dobrý deň, píšete, že pokuta je neprípustná a odstúpenie zmluvy je mojím právom. Ale v zmluve sa uvádza, že ak nebude podpísaná zmluva o dielo do 6 mesiacov, všetky činnosti smerujúce k vydaniu stavebného povolenia atď., sú činnosťou príkazníka a budú ohodnotené ako jednorazová odmena príkazníka. Tá sa dojedná na sume 1660 EUR plus DPH. Výška odmeny nezávisí od rozsahu doposiaľ zrealizovaných prác. Budem teda musieť túto sumu zaplatiť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Platnosť zmluvy uzavretej jedným z manželov

(odpoveď odoslaná: 30.11.2016)

Dobrý deň,

podľa § 730 Občianskeho zákonníka Príkazca je povinný poskytnúť príkazníkovi odmenu iba vtedy, ak bola dohodnutá alebo je obvyklá, najmä vzhľadom na povolanie príkazníka. Odsek 2 tohto ustanovenia dodáva, že príkazca je povinný poskytovať odmenu, aj keď výsledok nenastal, ibaže nezdar konania bol spôsobený porušením povinnosti príkazníka. Podľa týchto ustanovení budete musieť túto sumu uhradiť. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Platnosť zmluvy uzavretej jedným z manželov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.