Máte
otázku?

Patrí byt do BSM?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Prešov

Otázka: Patrí byt do BSM?

Dobrý deň, polovicu bytu som zdedil pred manželstvom a druhú polovicu po dvoch rokoch manželstva, ktoré stále pretrváva. Druhú polovicu som získal tak, že som zo zdedených peňazí, ktoré banka mohla vyplatiť až nedávno, teda počas manželstva, vyplatil polovicu bytu svojej sestre a ona mi predala svoju polovicu. Nyní je celý byt zapisaný len na moje meno v katastri. Máme spolu ročného syna. Má moja manželka nárok na tento byt alebo na čokoľvek, čo sa týka bytu, po rozvode? Má tiež nárok na náhradné ubytovanie odo mňa? Ďakujem.

Odpoveď: Patrí byt do BSM?

Dobrý deň, do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) nepatria veci získané napr. ako dedičstvo. Ak ste zdedili finančné prostriedky, tieto predstavovali Váš výlučný majetok a preto aj veci, ktoré ste za ne nadobudli (napr. spoluvlastnícky podiel k domu), nepatrí do BSM. Prípad náhradného bývania pre rozvedeného manžela nie je Občianskom zákonníku osobitne upravený. Uplatní sa však tzv. analógia práva, keď na zánik užívacieho práva jedného z manželov z dôvodu rozvodu, ktorý nie je vlastníkom nehnuteľnosti, sa uplatní právna úprava pre zánik nájmu k bytu, ktorý užívali manželia spoločne. Ustanovenie § 713 OZ, podľa ktorého ak služobný byt po smrti nájomcu alebo po rozvode jeho manželstva užívajú ďalej manžel, prípadne príbuzné osoby, nie sú povinné sa z bytu vysťahovať, dokiaľ im nie je zabezpečený primeraný náhradný byt, ak nestačí podľa osobitného zákona poskytnutie náhradného ubytovania. To platí aj v prípade, ak nájomca služobného bytu opustí trvale spoločnú domácnosť. Na základe uvedeného preto rozvedený manžel má nárok na náhradné bývanie.

Trápi vás "Patrí byt do BSM?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Patrí byt do BSM? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, po rozvode v roku 2008 nebolo vysporiadané BSM kvôli jeho zrušeniu v roku 2003 (podnikanie). V roku 2012 som sa stala výlučnou nájomníčkou bytu a členkou bytového družstva. V tom istom roku, som odkúpila byt do osobného vlastníctva. Následne môj bývalý manžel podal na súd návrh, ktorým odo mňa požaduje polovicu trhovej ceny zo tohto bytu. Myslím si, že mu polovica nepatrí. Ako mám postupovať ďalej? Ďakujem.

Odpoveď: Patrí byt do BSM?

(odpoveď odoslaná: 04.02.2016)

Dobrý deň, vzhľadom na skutočnosť, že vaše bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) zaniklo právoplatnosťou súdneho rozhodnutia v roku 2003, od tohto momentu nadobúdate veci do Vášho výlučného vlastníctva. K vysporiadaniu veci patriacim do BSM došlo uplatnením zákonnej domnienky uvedenej v § 149 ods. 3 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého, ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné. Členský podiel v bytovom družstve, ako aj samotný byt, tak patrí do Vášho výlučného vlastníctva, ktorého hodnotu už nemožno vysporiadať z titulu BSM. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Patrí byt do BSM?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.