Máte
otázku?

Probačný dohľad a premena trestu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Probačný dohľad a premena trestu

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať: Ak mám podmienečný odklad trestu za marihuanu s uloženým probačným dohľadom a zákazom užívania a bol som už jedenkrát pozitívny na THC, hrozí mi väzenie? Ďakujem.

Odpoveď: Probačný dohľad a premena trestu

Dobrý deň,

 

takéto konanie je potrebné považovať za porušenie uložených povinností a obmedzení a teda porušením podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody. Môže to odôvodniť i zmenu podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody na nepodmienečný trest odňatia slobody (môžu Vám podmienku premeniť na nepodmienečný trest).

 

Postupuje sa vtedy v súlade s ustanovením § 50 ods. 4 Trestného zákona. Samotné toto ustanovenie však upravuje i výnimku z premeny podmienečne odloženého trestu odňatia slobody na nepodmienečný trest odňatia slobody. Výnimočne môže súd s prihliadnutím na okolnosti prípadu ponechať v platnosti podmienečný odklad výkonu trestu odňatia slobody. Súd tak môže urobiť po dôkladnom zvážení všetkých súvislostí, najmä okolností, ktoré viedli k porušeniu uloženého zákazu (obmedzenia).

 

Ak by súd ponechal v platnosti podmienečný odklad výkonu trestu odňatia slobody, zároveň Vám môže predĺžiť skúšobnú dobu, uložiť ďalšie povinnosti a obmedzenia...

 

Podľa ustanovenia § 50 ods. 4 Trestného zákona

Ak odsúdený viedol v skúšobnej dobe riadny život a riadne vykonal iné uložené sankcie a plnil uložené obmedzenia a povinnosti, súd vysloví, že sa osvedčil; inak nariadi nepodmienečný trest odňatia slobody, a to prípadne už v priebehu skúšobnej doby. Výnimočne môže súd vzhľadom na okolnosti prípadu ponechať podmienečné odsúdenie v platnosti, hoci odsúdený konaním spáchaným v skúšobnej dobe dal príčinu na nariadenie výkonu trestu, a súčasne môže

a) ustanoviť nad odsúdeným probačný dohľad,

b) primerane predĺžiť skúšobnú dobu, nie však viac ako o dva roky, pričom nesmie prekročiť hornú hranicu skúšobnej doby ustanovenej v odseku 1,

c) ustanoviť doteraz neuložené primerané obmedzenia alebo primerané povinnosti uvedené v § 51 ods. 3 a 4, smerujúce k tomu, aby viedol riadny život, alebo

d) nariadiť kontrolu uložených primeraných obmedzení alebo povinností technickými prostriedkami, ak sú splnené podmienky podľa osobitného predpisu a ak takáto kontrola nebola doposiaľ nariadená.

 

Procesný postup pri skúmaní, či ste sa v rámci skúšobnej osvedčili upravujú ustanovenia §§ 418 a 419 Trestného poriadku.

 

Trestný poriadok v ustanovení § 418 ods. 1 upravuje a spresňuje veci, ktoré súd zisťuje a zabezpečuje za účelom rozhodnutia, či ste sa v rámci skúšobnej doby osvedčili. Tak, ako som uviedol vyššie, súd bude skúmať aj okolnosti, ktoré viedli k porušeniu podmienky.

 

Podľa ustanovenia § 418 ods. 1 Trestného poriadku

Súd sleduje správanie osoby odsúdenej na trest odňatia slobody, ktorého výkon bol podmienečne odložený s probačným dohľadom počas skúšobnej doby. Zisťuje najmä, ako odsúdený plní povinnosti a obmedzenia vyplývajúce z uloženého probačného dohľadu; na ten účel robí najmä písomné dožiadania na orgány štátnej správy alebo obec a záujmové združenie občanov v mieste bydliska odsúdeného a zamestnávateľa odsúdeného. Pred vydaním rozhodnutia si súd vždy vyžiada z registra trestov odpis registra trestov odsúdeného od útvaru Policajného zboru, v ktorého obvode má odsúdený pobyt, správu o tom, či sa nevedie proti nemu trestné stíhanie, a od orgánu, ktorý prejednáva priestupky, či nebol v skúšobnej dobe postihnutý za obdobný priestupok.

 

O tom, či bude premenený podmienečný trest na nepodmienečný rozhodne súd na verejnom zasadnutí, na ktoré Vám doručí predvolanie. Na verejnom zasadnutí budete vypočutý senátom, ktorý bude následne rozhodovať o premene, či ponechaní podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody v platnosti. Bude to jedna z posledných možností brániť sa voči premene podmienečného trestu na nepodmienečný a uviesť na svoju obranu určité argumenty.

 

Podľa ustanovenia § 419 ods. 1 a 4 Trestného poriadku

(1) O tom, či sa odsúdený v skúšobnej dobe osvedčil alebo či sa nariadi výkon trestu odňatia slobody, rozhodne súd na verejnom zasadnutí. Na verejnom zasadnutí rozhodne tiež o prípadnom predĺžení skúšobnej doby u mladistvého.

(4) Ak súd rozhodne, že odsúdený sa v skúšobnej dobe neosvedčil, nariadi výkon trestu odňatia slobody a rozhodne súčasne aj o zaradení odsúdeného do ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Ďalej súd pokračuje podľa § 408.

 

Vzhľadom na skutok, za ktorý ste pôvodne spáchali a tiež na uložený zákaz užívať takéto látky je malá pravdepodobnosť, že súd rozhodne o ponechaní podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody v platnosti. Porušenie podmienky sa totiž berie naozaj veľmi prísne a stáva sa, že napríklad pri zákaze činnosti viesť motorové vozidlo môže i jeden priestupok za rýchlosť alebo iný skutok viesť k tomu, že dôjde k výkonu trestu. Podobne je to i vo Vašom prípade. I jednu pochybenie a jeden pozitívny test môže viesť k tomu, že bude podmienka premenená na nepodmienečný trest odňatia slobody.

 

Je len veľmi ťažké predstaviť si okolnosti ospravedlňujúce Vaše konanie, ktoré by vedeli presvedčiť súd o tom, že nemajú premeniť podmienku na nepodmienečný trest odňatia slobody.

 

V tejto Vašej trestnej veci (o osvedčení po uplynutí skúšobnej doby) poskytnúť i bezplatnú právnu pomoc. V prípade záujmu nás kontaktujte prostredníctvom e-mailu na adrese uvedenej na našej stránke pre dohodnutie ďalších detailov.

Trápi vás "Probačný dohľad a premena trestu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Probačný dohľad a premena trestu (Trestné právo)

Dobrý deň, Zajtra mám verejné zasadnutie kvôli podmienkám ohľadom zanedbania povinnej výživy. Môžu ma hneď zavrieť, ak sa neosvedčím? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Probačný dohľad a premena trestu

(odpoveď odoslaná: 23.06.2022)

Dobrý deň,
za určitých okolností by sa to mohlo stať. Ak bude rozhodnutie súdu o neosvedčení právoplatné a nariadi (premenia Vám podmienku na nepodmienečný trest) Vám výkon niekoľkoročného trestu odňatia slobody.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Probačný dohľad a premena trestu (Trestné právo)

Dobrý deň, je možné predĺžiť podmienku, ak som neprešiel skúšobnou dobou počas probačného dohľadu? Existuje tiež možnosť uhradiť finančnú pokutu alebo vykonať verejnoprospešné práce?

Odpoveď: Probačný dohľad a premena trestu

(odpoveď odoslaná: 12.06.2021)

Dobrý deň,
v prípade podmienečného odkladu trestu odňatia slobody môže súd vo výnimočných prípadoch rozhodnúť o tom, že namiesto rozhodnutia o výkone trestu odňatia slobody vydá rozhodnutie napríklad o predĺžení skúšobnej doby, uloží Vám nové povinnosti obmedzenia... Všetko závisí od konkrétnych okolností Vášho prípadu.


Podotázka: Probačný dohľad a premena trestu (Trestné právo)

Dobrý deň, nedávno mi skončila dvojročná skúšobná doba s probačným dohľadom a zákazom približovať sa k dvom osobám, čo som splnil. Dnes mi prišiel papier - predvolanie na súd, kde sa rozhodne, či som sa osvedčil alebo neosvedčil. Čo vlastne budú po mne chcieť? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Probačný dohľad a premena trestu

(odpoveď odoslaná: 16.06.2017)

Dobrý deň, bude sa rozhodovať o tom, či ste splnili podmienky probačného dohľadu. 

Skúste si spomenúť, či ste náhodou počas probačného dohľadu nespáchali nejaký priestupok prípadne až trestný čin. Môže to byť dokonca aj dopravný priestupok, pre ktorý Vám môže byť premenená podmienka.


Trápi vás "Probačný dohľad a premena trestu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Probačný dohľad a premena trestu (Trestné právo)

Dobrý deň. Môj probačný dohľad trvajúci 18 mesiacov končí dňa 27.9.2016. Dňa 9.8.2016 podala na mňa jedna pani trestné oznámenie za poškodenie auta, čiže za majetkovú trestnú činnosť. Súčasne to chcela už aj stiahnuť, keďže som sa k skutku ihneď priznal, vyjadril ľútosť, uhradil škodu a spomínaná pani to nechce ďalej riešiť. Môže to ovplyvniť môj probačný dohľad? Ďakujem.

Odpoveď: Probačný dohľad a premena trestu

(odpoveď odoslaná: 21.09.2016)

Dobrý deň, podľa § 52 Trestného zákona, ak odsúdený viedol v skúšobnej dobe riadny život, dodržiaval podmienky probačného dohľadu a splnil uložené obmedzenia a povinnosti, súd vysloví, že sa osvedčil; inak nariadi nepodmienečný trest odňatia slobody, a to prípadne už v priebehu skúšobnej doby. Výnimočne môže súd, vzhľadom na okolnosti prípadu, ponechať probačný dohľad v platnosti, hoci odsúdený svojím konaním spáchaným v skúšobnej dobe dal príčinu na nariadenie výkonu trestu. Predpokladom splnenia podmienky viesť riadny život je dodržiavanie všetkých zákonných noriem a občianskych povinností. Spáchanie majetkovej trestnej činnosti resp. priestupku proti majetku je preto v rozpore so splnením podmienok probačného dohľadu, v dôsledku čoho Vám súd môže premeniť podmienečný trest odňatia slobody na nepodmienečný trest odňatia slobody.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Probačný dohľad a premena trestu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.