Máte
otázku?

Prispievanie nad rámec výživného


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Prispievanie nad rámec výživného

Dobrý deň, moja exmanželka odo mňa požaduje príspevok nad rámec výživného, určeného súdom, konkrétne na polovicu dovolenky pre nášho syna. Už som bol s ním na dovolenke a pravidelne jej posielam výživné, tak ako mi to nariadil súd v rozsudku o rozvode. Rád by som sa teda opýtal, či som povinný prispievať nad rámec výživného aj na dovolenku. Ďakujem, Maroš.

Odpoveď: Prispievanie nad rámec výživného

Dobrý deň,

v zmysle platnej právnej úpravy nie ste povinný prispievať jednorázovo (napr. na dovolenku) nad rámec Vašej vyživovacej povinnosti. Tomuto záveru nasvedčuje aj ustálená judikatúra, napr. R 5/1991, podľa ktorého:

 

Zo zákona o rodine nemožno vyvodiť povinnosť rodiča poskytovať okrem mesačného výživného pre maloleté deti ešte aj ďalší jednorázový príspevok na úhradu niektorých osobných potrieb maloletého. K zmene výživného možno pristúpiť za predpokladov uvedených v ustanovení § 99 ods. 1 ZR (teraz § 78 ods. 1 a 2).

Trápi vás "Prispievanie nad rámec výživného" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prispievanie nad rámec výživného (Rodinné právo)

Dobrý deň. Moja bývalá partnerka mi poslala doporučený list, v ktorom boli kópie bločkov z výbavy do školy pre nášho syna. V liste bolo napísané, že ak ich neuhradím, podá ma na súd a požiada o zvýšenie výživného. Môžem tento list považovať za vydieranie? Výživné platím pravidelne. Ďakujem za skorú odpoveď. S pozdravom, Laščák.

Odpoveď: Prispievanie nad rámec výživného

(odpoveď odoslaná: 16.08.2018)

Dobrý deň. Ak od Váš matka dieťaťa žiada plnenia nad rámec určeného výživného, nie je na to žiadny dôvod. Takýto postup matky dieťaťa však nemožno považovať za vydieranie, aspoň nie v trestnoprávnom zmysle slova.

Čo sa týka zvýšenia výživného, ak sa matka rozhodne podať takýto návrh na súd, v zásade tomu nezabránite. V rámci súdneho konania sa však môžete aktívne brániť, argumentovať a navrhovať dôkazy na preukázanie toho, že na zvýšenie výživného nie je dôvod.

Len pre úplnosť uvádzam, že ak má matka dieťaťa aspoň uvažovať nad úspechom konania o zvýšenie výživného, mala by vedieť preukázať podstatnú zmenu pomerov odôvodňujúcu navrhované zvýšenie výživného (za predpokladu, že súčasné výživné určil súd). V podstate by sa teda mali porovnať okolnosti, za ktorých bolo určené súčasné výživné s okolnosťami, aké budú v čase konania a rozhodovania súdu o návrhu na zvýšenie výživného. Spomínaná zmena pomerov pritom môže byť na strane matky (napr. strata zamestnania, vznik novej vyživovacej povinnosti), na strane dieťaťa (napr. nástup do školy) alebo na Vašej strane (napr. zvýšenie príjmu).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Prispievanie nad rámec výživného (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som požiadať o radu. Mám s bývalým priateľom osem mesačného syna, na ktorého tento platí poctivo, no máme len ústnu dohodu. Očakávam s ním ďalšie dieťa a do pôrodu mi ostávajú necelé tri mesiace. Môžem od neho požadovať, aby každý mesiac prispieval menšími čiastkami - 50 €, alebo jedným väčším príspevkom - 200 €, na výbavu pre toto dieťa, do domácnosti i do pôrodnice? Sama pobieram len rodičovský príspevok, keďže mi materské neschválili, a žijem u rodičov, ktorí mi však nemôžu pomôcť, pretože sa uživia len jedným platom. Má teda právo požadovať od neho spomínané peniaze? Mám na to nárok? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Prispievanie nad rámec výživného

(odpoveď odoslaná: 28.05.2017)

Dobrý deň, v zmysle ustanovenia § 74 Zákona o rodine má matka nevydatá za otca dieťaťa nárok na primeranú výživu a príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom. Tento nárok sa podľa ustanovenia § 74 ods. 1 Zákona o rodine priznáva odo dňa pôrodu najdlhšie po dobu dvoch rokov. Podľa odseku 2 tohto paragrafu je však možné o tento príspevok požiadať aj pred pôrodom, a aby Vám muž, ktorého je otcovstvo pravdepodobné poskytol vopred potrebnú sumu, na ktorú by ste mali nárok na tento príspevok. Ak sa Vám nepodarí s ním na tomto príspevku dohodnúť, môžete sa ho domáhať aj prostredníctvom súdu.


Podotázka: Prispievanie nad rámec výživného (Rodinné právo)

Ako by som mala postupovať, keď môj bývalý manžel, s ktorým som v rozvodovom konaní, odmieta prispievať na syna? Tvrdí, že sme sa dohodli na striedavej starostlivosti. Už viac ako rok sa nachádzam v zúfalej finančnej situácii. Môj mesačný príjem len sotva pokrýva platbu za podnajom. Prosím, poraďte mi, ako mám postupovať ďalej.

Odpoveď: Prispievanie nad rámec výživného

(odpoveď odoslaná: 09.06.2016)

Dobrý deň, neuviedli ste v akom štádiu je Vaše rozvodové konanie. Ak je totiž rozvodové konanie vo finálnom štádiu, tzn. že Vás čaká posledné pojednávanie alebo už je vydaný rozsudok, ale odporca sa odvolal, je z časového hľadiska lepšie počkať na ukončenie rozvodového konania. Ak však rozvodové konanie iba začína je možné vo Vašej veci podať návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností na čas do rozvodu spolu s návrhom na nariadenie predbežného opatrenia v časti výživného. Tzn. že by bolo začaté ďalšie nové konanie, kde by sa rozhodovalo o úprave výkonu rodičovských práv a povinností na čas do rozvodu (s tým, že súdy musia o predbežnom opatrení rozhodnúť v zákonom predpísanej lehote, t.j. do 30 dní). V predbežnom opatrení by bol odporca zaviazaný na plnenie výživného v nevyhnutnej miere, nakoľko Vám na výživu maloletého dieťaťa neprispieva vôbec a Váš príjem nestačí na úhradu základných potrieb Vašej rodiny. Ako som Vám uviedol vyššie postup vo Vašej veci záleží na tom, či je možné v blízkej dobe očakávať ukončenie rozvodového konania.


Trápi vás "Prispievanie nad rámec výživného" a chcete pomôcť?

Podotázka: Prispievanie nad rámec výživného (Rodinné právo)

Dobrý deň. Volám sa J. a som 21-ročný. Môj otec, ktorý si viedol pomerne pohodlný život, nás s mamou opustil krátko po mojom narodení. Pritom nám posielal iba 16 eur mesačne, a to napriek tomu, že si žil v blahobyte. Dúfal som, že keď dospem, preukáže sa ako zodpovedný muž a bude sa vedieť pozrieť mi do očí, no napriek tomu, že bydlí iba 12 kilometrov odo mňa, nikdy sa tak nestalo. Osobne som ho ešte nestretol. Komunikujem len s jeho dcérou, mojou nevlastnou sestrou, ktorú má s inou ženou. Chcem sa opýtať, či mám nejaký nárok na jeho majetok alebo aspoň na peniaze, ktoré mi mal šetriť a dať, keď budem dospelý. Nič také sa nestalo. Moja nevlastná sestra má 26 rokov, takže som najmladší. Mám nejaké právo? Ospravedlňujem sa za prípadné chyby a vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Prispievanie nad rámec výživného

(odpoveď odoslaná: 19.04.2016)

Dobrý deň, v prvom rade považujem za potrebné uviesť, že kým ste boli maloletí, mala Vaša mama požadovať zvýšenie výživného. Výška výživného 16,- € je nižšia než v súčasnosti upravená minimálna výška výživného. Rovnako s ohľadom na otcove majetkové pomery by bolo vysoko pravdepodobné, že by súd žiadosti o zvýšenie výživného vyhovel a výživné zvýšil. V súčasnosti už nie je možné spätne žiadať zvýšenie výživného. Čo sa týka Vašej otázky šetrenia peňazí a ich odovzdanie v čase dospelosti. Naša právna úprava neupravuje žiadnu povinnosť rodičov šetriť pre svojho potomka a neskôr v budúcnosti mu našetrené peniaze odovzdať (to ale neznamená, že to nemôžu robiť dobrovoľne). Jediným prípadom, kedy získate časť majetku po Vašom otcovi je v rámci dedičského konania po jeho úmrtí. V takom prípade budete dediť ako jeho tzv. neopomenuteľný dedič. V rámci dedičského konania sa nerobia žiadne rozdiely medzi manželskými a nemanželskými deťmi (tzn. že Vy i Vaša nevlastná sestra budete v rámci dedičského konania rovnocenný). Je potrebné však dávať pozor i na to, aby Váš otec počas svojho života všetko svoj majetok nerozdal svojej blízkej rodine, aby ste Vy v rámci dedičského konania nič nededili.


Podotázka: Prispievanie nad rámec výživného (Rodinné právo)

Dobrý deň. Zvažujem podať návrh na zvýšenie výživného, a to prvýkrát od nášho rozvodu. Naša dcéra bola prijatá na súkromnú strednú školu, ktorú som jej dovolila iba v prípade, že jej otec bude prispievať na školu rovnakým podielom ako ja. Samozrejme, takýto prísľub otcovi vyhovoval a dcéra teda absolvovala prijímacie skúšky, ktoré úspešne zvládla (s mojím ex-manželom nekomunikujem už 10 rokov) a na školu ju prijali. Avšak teraz otec všetko poprel a povedal, že neprispeje ani centom a nech ho už nikdy neotravuje za peniaze. Samozrejme, nikdy jej neplatil nič naviac, iba súdom určené výživné. Nevím, či by som na súde uspela, keďže ide o súkromnú školu, a či sa to považuje za opodstatnenú potrebu dieťaťa. Ešte mám jednu otázku: bude chcieť súd zdokladovať aj príjem môjho partnera, s ktorým žijem v spoločnej domácnosti, aj keď nie sme manželia? Žijeme s dcérou u neho, ale nie som spoluvlastníčkou domu. Ďakujem vopred.

Odpoveď: Prispievanie nad rámec výživného

(odpoveď odoslaná: 09.04.2016)

Dobrý deň, 

odporúčam Vám podať na súd návrh na zvýšenie vyživovacej povinnosti. Rozhodnutie o výživnom súd zmení ak nastane zmena pomerov, čo v tomto prípade nastala. V návrhu by bolo vhodné spomenúť aj konanie otca dcéry, o tom, ako ju zavádzal. Vo Váš prospech hrá to, že ste konali (resp. Vaša dcéra konala) dobromyseľne, čiže nešla na súkromnú školu účelovo s cieľom dosiahnuť vyššie výživné. Pokiaľ ide o odôvodnené potreby, tak podľa súdnej praxe sú závislé, okrem iného aj od spôsobu prípravy na budúce povolanie. V podstate by sa dalo hovoriť o zvyšovaní šancí uplatnenia na trhu práce v budúcnosti, avšak bolo by vhodné preukázať kvalitu a výsledky danej súkromnej školy, napr. v čom je lepší ich spôsob výučby oproti "štátnej" škole alebo počet a spôsob výučby jazykov, úspešnosť absolventov a podobne.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Prispievanie nad rámec výživného (Rodinné právo)

Dobrý deň, bývam s priateľom, ktorý je rozvedený a má z prvého manželstva dve deti. Ich starostlivosť má na starosti ich matka. S priateľom máme spolu polročného syna. Na deti z prvého manželstva prispieva alimentami. Rada by som sa opýtala, keď nie je súdom stanovené, že má prispievať na nášho syna, koľko by mal dávať, alebo či mám právo žiadať od neho výživné. Syn z prvého manželstva ide do nemocnice a bude tam dlho. Má mu patriť výživné, aj keď sa o neho nebude starať matka, ale nemocnica? Ďakujem.

Odpoveď: Prispievanie nad rámec výživného

(odpoveď odoslaná: 19.01.2016)

Dobrý deň, Vášmu priateľovi vznikla zákonná povinnosť vyživovať Vášho syna jeho narodením. Zákon o rodine predpokladá na prvom mieste dobrovoľné plnenie si vyživovacej povinnosti zo strany povinného rodiča, pričom výška výživného má odrážať ako potreby dieťaťa, tak i schopnosti, možnosti a majetkové pomery povinného rodiča. Zároveň platí, že dieťa má právo na rovnakú životnú úroveň ako jeho rodič. Minimálna výška výživného je právnymi predpismi stanovená v sume 27,13 € mesačne. V prípade, že rodič výživné dobrovoľne neplní, máte právo obrátiť sa na súd, aby rozhodol o výške výživného. Hospitalizácia maloletého dieťaťa v nemocnici nie je dôvodom na neplnenie vyživovacej povinnosti rodiča. 


Trápi vás "Prispievanie nad rámec výživného" a chcete pomôcť?

Podotázka: Prispievanie nad rámec výživného (Rodinné právo)

Dobrý deň, touto cestou by som sa chcela informovať, či sa posudzuje nad rámec výživného: finančnú hotovosť vydávanú do rúk maloletému (16 r.), dovolenky a vreckové na dovolenku, nákup oblečenia či obuvi. Ďakujem.

Odpoveď: Prispievanie nad rámec výživného

(odpoveď odoslaná: 23.09.2015)

Dobrý deň, áno, toto posudzuje sa to ako prispievanie nad rámec výžívného. 


Podotázka: Prispievanie nad rámec výživného (Rodinné právo)

Dobrý deň, pred mesiacom sa manželka a ja sme sa rozviedli a súd zveril naše dve malé deti do jej starostlivosti. Bola mi uložená povinnosť prispievať na každé z nich 100 eur. Chcel by som sa opýtať, či je nutné prispievať v takejto výške, keď deti nie sú v mojej starostlivosti. Ďakujem.

Odpoveď: Prispievanie nad rámec výživného

(odpoveď odoslaná: 04.11.2014)

Dobrý deň,

ustálená judikatúra zastáva všeobecný názor, že dieťa má právo na to, aby sa oňho rodičia starali a poskytli i mu vhodné podmienky (materiálne aj nemateriálne) na jeho osobnostný rozvoj a socializáciu. To, že deti sú v starostlivosti Vašej bývalej manželky nie je dôvodom na to, aby ste nemuseli prispievať. Je bežné, že súd, pokiaľ zverí deti do starostlivosti matky, zaviaže otca priespievať na výživu detí.

 

To potvrdzuje ďalší všeobecný názor súdov a aj priložený judikát, ktoré hovoria o tom, že dieťa má právo na to, aby mu rodiačia prispievali podľa svojich možností a výška tohto príspevku by mala byť približne rovnaká. Samozrejme závisí to od mnohých faktorov, napr. typ zamestnania toho, ktorého rodiča atď. Nasledujúci judikát celkom dobre vysvetľuje túto problematiku.

 

Nález US ČR sp. zn. IV.ÚS 257/05

 

Starostlivosť a výchova predpokladá zabezpečenie materiálnych aj nemateriálnych (citový, psychosociálnych, kultúrnych atď.) podmienok na to, aby dieťa mohlo v prirodzenom rodinnom prostredí rozvíjať všetky svoje osobné schopnosti a možnosti, ktoré povedú k zodpovedajúcej socializácii dieťaťa. Inak povedané, je právom dieťaťa aj rodiča starajúceho sa o dieťaťa, aby štát poskytoval tejto starostlivosti osobitnú ochranu. Pokiaľ ide o materiálne podmienky výchovy dieťaťa, realizujú sa prostredníctvom tzv. vyživovacej povinnosti rodičov voči deťom, ktorá je uložená zákonom o rodine, teda zákonom, ktorý upravuje podrobnosti tejto ochrany a na ktorý v tomto zmysle odkazuje čl. 32 ods. 6 Listiny základných práv a slobôd. Vyživovacia povinnosť, na ktorú majú deti právo, sa vzťahuje zásadne na oboch rodičov, pričom určenie jej rozsahu je vecou kritérií vyplývajúcich z konkrétnych ustanovení zákona o rodine (schopností, možností a majetkových pomerov rodičov). Inak povedané, štát je povinný na základe čl. 32 ods. 4 Listiny základných práv a slobôd poskytnúť ochranu tomuto právu detí tak, že ustanoví povinnosť tomu z rodičov, ktorý sa o deti bezprostredne nestará, aby znášal náklady určené súdom na ich výživu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prispievanie nad rámec výživného" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.