Máte
otázku?

Otec cudzinec žiada neprimerané nároky na dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Otec cudzinec žiada neprimerané nároky na dieťa

Dobrý deň, dostala som informáciu zo súdu, že môj ex-partner, ktorý nie je občanom Slovenskej republiky a v súčasnosti tu nežije, podal návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností. Súčasťou návrhu nebol zatiaľ žiadosť o zverenie dietata do jeho osobnej starostlivosti, pretože som naivne myslela, že to nie je potrebné riešiť. Vo svojom návrhu však tvrdí, že sa so synom pravidelne stretáva, aj keď realita je taká, že sem pricestoval len 3-krát za rok a to iba na pár dní. Okrem toho tvrdí, že ja obmedzujem ich stretnutia na jednu hodinu denne, čo je absolútna lož! Vo svojom návrhu navyše žiada, aby som ja s jednoročným synom cestovala za ním dva razy do roka na tri mesiace. Keď on príde na návštevu, chce mať syna k dispozícii každý deň od 9:00 do 18:00. Je to ročné dieťa, ktoré ho sotva pozná! Preto Vás žiadam o radu, ako by som mala ďalej postupovať. Veľmi pekne Vám ďakujem.

Odpoveď: Otec cudzinec žiada neprimerané nároky na dieťa

Dobrý deň, v prvom rade je potrebné uviesť, že v každom konaní, v ktorom súd rozhoduje o maloletom dieťati, prihliada súd na najlepší záujem maloletého dieťaťa. Súd bude komplexne skúmať doterajší výkon rodičovských práv a povinností zo strán oboch rodičov a na základe toho rozhodne o zverení maloletého dieťaťa do osobnej starostlivosti rodiča a úprave styku druhého rodiča s dieťaťom. Ak otec tvrdí, že mu neumožňujete styk a bránite mu v styku s dieťaťom, bude to musieť v rámci súdneho konania preukázať. Je veľmi málo pravdepodobné, aby súd rozhodol o zverení maloletého dieťaťa o jeho starostlivosti, ak počas prvého roku veku života dieťaťa o neho neprejavilo opravdivý záujem. Rovnako súd prihliadne na útly vek dieťaťa a nevybudovaný vzťah s otcom. V mnohých takýchto prípadoch súd upravuje styk otca s dieťaťom tak, že ho umožní iba v prítomnosti matky. V prípade záujmu o zastupovanie v súdnom konaní, môžete nás kontaktovať prostredníctvom formulárov na našej stránke.

Trápi vás "Otec cudzinec žiada neprimerané nároky na dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Otec cudzinec žiada neprimerané nároky na dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, ako je to na Slovensku s rodičovským právom, ak je otec cudzinec a matka Slovenka a ak je dieťa narodené na Slovensku. Otec je zapísaný v rodnom liste, no všetci žijeme v zahraničí, samozrejme osobitne. Chcela by som vedieť, či má otec rovnaké rodičovské práva ako matka, nakoľko v krajine, kde žijeme, ich nemá, pokým ich matka dieťaťa alebo súd neschváli. Ďakujem za odpoveď a prajem krásny deň.

Odpoveď: Otec cudzinec žiada neprimerané nároky na dieťa

(odpoveď odoslaná: 09.03.2020)

Dobrý deň, neuviedli ste v akej krajine žijete. V zmysle príslušných nariadení EÚ sa procesné a tiež hmotné právo vo vzťahu k rodičom a deťom uplatňuje podľa miesta bydliska detí. Tzn. že ak trvalo žijete napríklad v Holandsku, Vaše otázky sa posudzujú podľa holandského práva a aj prípadné súdne konania by prebiehali v Holandsku. Z pohľadu slovenského práva Vám však môžeme uviesť, že zákon o rodine nerozlišuje medzi štátnym občianstvom, náboženstvom, prípadne pobytom rodičov. Obaja rodičia zapísaný v rodnom liste sú si vo výkone rodičovských práv a povinností rovní, kým súd nerozhodne inak.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Otec cudzinec žiada neprimerané nároky na dieťa (Rodinné právo)

Dobrý večer, v prvom rade Vám ďakujem za odpoveď! V druhom rade by som sa Vás ešte chcela opýtať, čo presne znamená, že je potrebné na súde poprieť tvrdenia otca. Akým spôsobom to mám urobiť? Stačí povedať, že klame a argumentovať proti tomu, alebo to mám urobiť inak? Ďakujem. Rada by som sa ešte opýtala, ako je to so spoplatnením po využití 15-minútovej bezplatnej právnej pomoci u Vás.

Odpoveď: Otec cudzinec žiada neprimerané nároky na dieťa

(odpoveď odoslaná: 29.01.2017)

Dobrý deň, áno presne tak, stačí povedať, že že klame. 

Čo sa týka ceny za zastupovanie máme to ocenené na polhodiny. Najskôr by som Vám asi odporúčal využiť tie bezplatné konzultácie, tam Vám aj oznámime cenu za štandardnú konzultáciu, ak by ste sa rozhodli, že chcete právnu pomoc. Za 15 minút stihneme toho veľa, aj keď sa to nezdá.


Podotázka: Otec cudzinec žiada neprimerané nároky na dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, nedávno som obdržala informáciu zo súdu, podľa ktorej môj bývalý partner - cudzinec, ktorý nežije na Slovensku, a s ktorým som už od začiatku tehotenstva v neoficiálnom kontakte - podal návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností. Izolovanú otázku osobnej starostlivosti sme zatiaľ neriešili, pretože som naivne predpokladala, že to nebude nutné. Vo svojej žiadosti nesprávne tvrdí, že sa s ním náš syn pravidelne stretáva (v skutočnosti tu bol len trikrát do roka, a to len na pár dní), a že som bohužiaľ obmedzila tieto stretnutia len na hodinu denne, čo je absolútna nepravda. Medzi inými vecami žiada, aby som ja s naším ročným synom 2x ročne za ním vycestovala a strávila tam tri mesiace, a keď on nás príde navštíviť, žiada, aby mohol nášho syna vyzdvihnúť o 9:00 ráno a vrátiť ho o 18:00. Je to neprimerané, pretože náš ročný syn ho sotva pozná. Rada by som požiadala o radu ohľadom toho, ako mám postupovať. Veľmi pekne ďakujem!

Odpoveď: Otec cudzinec žiada neprimerané nároky na dieťa

(odpoveď odoslaná: 27.01.2017)

Dobrý deň, podľa toho čo ste napísali Vám už teraz vieme povedať, že otec so svojimi nárokmi neuspeje.

Neznamená to, že by ste to mali podceňovať. Určite si zvoľte advokáta, ktorý Vám presne povie, čo máte robiť, ako reagovať, ako mu dať dieťa atď.

Môžete aj u nás v kancelárii využiť konzultácie v rodinnom práve (v trvaní 15 min sú bezplatné).

Podľa nového civilného športového poriadku je potrebné na súde poprieť tvrdenia otca, inak sa budú považovať za preukázané.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Otec cudzinec žiada neprimerané nároky na dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.