Máte
otázku?

Osamostatnenie sa 18-ročného chalana


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trenčín

Otázka: Osamostatnenie sa 18-ročného chalana

Rád by som sa informoval, čo mám urobiť v situácii, keď mám 18 rokov a stále chodím na strednú školu. Žijem s otcom, no chcel by som sa osamostatniť a odísť bývať sám. Rád by som, aby mi otec ešte posielal výživné. Predpokladám, že by som musel odísť z jeho opatery, aby mi mohol výživné poslať. Mohli by ste mi prosím poradiť, kde si mám o takéto veci požiadať a či je to vôbec možné?

Odpoveď: Osamostatnenie sa 18-ročného chalana

Dobrý deň, pokiaľ máte 18 rokov ste dospelý, podľa zákona. Už nie ste maloletý a musíte "poslúchať" nikoho. Sám sa rozhodujete a sám nesiete následky za svoje rozhodnutia. 

Môžete sa presťahovať kdekoľvek. Dokedy však študujete máte právo požadovať výživné od svojich rodičov. Dokedy nie ste schopný sám sa živiť rodičia jednoducho musia na Vás platiť výživné. 

Žiadosť o výživné sa podáva na súde. Vo vašom prípade by bolo najlepšie riešiť to takzvaným neodkladným opatrením, čo znamená, že podate návrh na súd na určenie výživného a zároveň podáte návrh na nariadenie neodkladného opatrenia. Neodkladné opatrenie znamená, že súd rozhodne v skrátenej lehote o povinnosti otca platiť výživné. Môže to byť i len niekoľko dní. Súd zaviaže ihneď otca na platenie výživnéhon. Návrh na nariadenie neodkladného opatrenia musí byť riadne odôvodnený a musí byť z neho zrejme, že ide o ohrozenie života alebo zdravia, napríklad, že nemáte kde bývať, prebývate u kamarátov, nemáte peniaze, otec sa zarába toľko a toľko peňazí a nechce Vám dávať nič. Tiež by bolo vhodné odôvodniť, prečo ste sa odsťahovali, resp. museli odsťahovať.

Trápi vás "Osamostatnenie sa 18-ročného chalana" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Osamostatnenie sa 18-ročného chalana (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcem sa informovať. Mám 19 rokov, žijem s priateľom u jeho rodičov, kde si platím aj nájom a školné. Moja mama je rozvedená a výživné dostáva na jej osobný účet. Už asi tri mesiace mi výživné odovzdáva. No teraz vysvitlo, že má problém s tým, že nie som doma. Nalieha, aby som sa vrátila, hovorí, že vraj existujú zákony, ktoré to upravujú. Môj študijný prospech je ešte lepší, ako keď som žila s nimi, dochádzku mám taktiež v poriadku. Bývam od nich už pol roka, má moja mama naozaj nejaký nárok nútiť ma vrátiť sa k nej? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Osamostatnenie sa 18-ročného chalana

(odpoveď odoslaná: 21.10.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku uvádzame nasledovné :

V zásade je treba uviesť, že dosiahnutím plnoletosti nadobúdate plnú spôsobilosť na právne úkony, ako aj zodpovednosť za svoje konanie. 

Pokiaľ ste sa rozhodli odísť od svojej matky, je to Vaše rozhodnutie, v ktorom Vám ona zabrániť z právneho hľadiska nemôže. 

Z otázky usudzujeme, že Váš otec Vám platí výživné.

Dosiahnutím plnoletosti Vám otec výživné môže platiť priamo k Vašim rukám /poštou alebo bank. prevodom/.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Osamostatnenie sa 18-ročného chalana" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.