Máte
otázku?

Ohováranie,osočovanie, ako sa brániť?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Ohováranie,osočovanie, ako sa brániť?

Dobrý deň, potrebovala by som sa informovať a poradiť. Žijem s manželom a malým synom. Doposiaľ bolo všetko v poriadku, ale začali sa svokrovci miesť do všetkého. Pobývame v ich dome spolu s manželovou babičkou. Žijeme v jednej dedine a oni - svokrovci - v druhej. Tu ide o to, že mi neustále naháňajú, nadávajú a vykrikujú pod vlastnou strechou. Som si toho vedomá a nenechám sa tým ovplyvniť, ale ohovárajú ma po celej dedine. Tvrdia, že týram dieťa, že som hlúpa a vymýšľajú na mňa rôzne príbehy. Šíria nepravdy o mne a o mojej rodine - svokor a jeho matka, teda babička. Robia zo mňa sluhu a jedného dňa som sa začala brániť. Bohužiaľ, to sa otočilo kompletné proti mne. Manžel mi nepríde na pomoc, pretože sa nechce zaoberať konfliktmi, a preto si dovoľujú na moju osobu - že som hlupáčka, sprostá a ďalšie urážky. Tvrdia, že týram dieťa, že mu nedávam jesť, pritom to tak nie je a celá dedina vie túto verziu len kvôli tomu, že som im povedala, nech sa nezaoberajú vecami, do ktorých im nie je nič. Už jedno manželstvo týmto spôsobom rozbili, keďže môj manžel je rozvedený. Chcem vedieť, či je možné podať trestné oznámenie za poškodenie mena, ohováranie, osočovanie a ako to vôbec funguje. Potrebujem, aby bol konečne pokoj. Ja a môj manžel nemáme dôvod na rozvod, zlobu robia jeho rodičia, sestra a jeho babička. Súm zo situácie zúfalá, je to náročné na psychiku. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Ohováranie,osočovanie, ako sa brániť?

Dobrý deň,

existujú v podstate dve riešenia. Môžete podať trestné oznámenie za ohováranie, pričom budete musieť uviesť, v čom podľa Vás vidíte možnosť ohrozenia Vašej vážnosti u spoluobčanov, ako mohol narušiť Vaše rodinné vzťahy alebo spôsobiť inú vážnu ujmu.Ide o skutkovú podstatu trestného činu podľa § 373 ods.1 Trestného zákona Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

Druhou možnosťou je občiansko právne konanie a podanie žaloby na ochranu osobnosti. Podľa § 11 Občianskeho zákonníka Fyzická osoba má právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a prejavov osobnej povahy.

Paragraf 13 ods.1 OZ následne uvádza Fyzická osoba má právo najmä sa domáhať, aby sa upustilo od neoprávnených zásahov do práva na ochranu jeho osobnosti, aby sa odstránili následky týchto zásahov a aby mu bolo dané primerané zadosťučinenie. Ide napríklad o ospravedlnenie, verejné ospravedlnenie, finančnú náhradu a pod.

Ak teda nepomôže zmierlivá cesta a dohoda, budete zrejme musieť využiť vyššie uvedené spôsoby.

Trápi vás "Ohováranie,osočovanie, ako sa brániť?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ohováranie,osočovanie, ako sa brániť? (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku, ako postupovať v prípade, keď jeden z mojich kolegov oznámi vedúcemu našej skupiny pracovníkov, že má podozrenie, iž užívam omamné a psychotropné látky počas pracovnej doby. Keďže som novým členom kolektívu a pracujeme spolu asi tri mesiace, vedúci našej skupiny toto podozrenie oznámil vedúcemu projektu, pre ktorý naša firma pracuje. Na základe tohto nepravdivého tvrdenia, ktoré sa medzi kolegami rozšírilo, si teraz moji kolegovia myslia, že som akýsi narkoman, čo vôbec nie je pravda. Vo firme, kde pracujem, je zamestnaných 200 ďalších ľudí rozdelených do skupín po približne päť pracovníkov na skupinu. Každá skupina má svoj stavebný projekt. Ak sa táto nepravdivá informácia rozšíri, bude pre mňa problém dostať sa do inej skupiny pracovníkov, pretože ma na základe nepodloženého podozrenia vyhodili zo súčasného projektu a teda aj z kolektívu kvôli domnienke, že užívam omamné alebo psychotropné látky. Okrem toho sa obávam, že sa tento hoax dostane aj do môjho súkromia a spôsobí mi vážne problémy v manželstve, keďže mnoho pracovníkov firmy pochádza z okolia môjho bydliska. Ako mám postupovať v tejto situácii? Nechcem, aby si ľudia z môjho okolia mysleli, že som nejaký odpadlík, čím sa rozhodne nepovažujem. Som slušný a poctivo pracujúci človek. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ohováranie,osočovanie, ako sa brániť?

(odpoveď odoslaná: 16.03.2024)

Dobrý deň, Váš opísaný prípad predstavuje neoprávnený zásah do vašich osobnostných práv, ktoré sú chránené nielen občianskym zákonníkom, ale aj medzinárodnými dohovormi a ústavou. Právo na ochranu cti, ľudskej dôstojnosti, ako aj na ochranu pred šírením nepravdivých informácií je zaručené v §11 a súvisiacich normách Občianskeho zákonníka SR.

V prípade, že tieto informácie spôsobujú alebo vám môžu spôsobiť ujmu (či už majetkovú alebo nemajetkovú), možno postupovať podaním žaloby na súde a požadovať primerané zadosťučinenie za nemajetkovú ujmu, ktoré môže mať aj majetkový dopad. Judikatúra k tomuto upozorňuje, že v prípade ujmy hmotného charakteru existujú dve kompenzačné prostriedky - náhrada škody a vydanie bezdôvodného obohatenia, zatiaľ čo primerané zadosťučinenie slúži predovšetkým ako kompenzácia nemajetkovej ujmu.

Je dôležité, aby žalobca presne určil a vyšpecifikoval nemateriálnu ujmu, ktorej kompenzáciu si nárokuje, ako aj fakty dokladajúce rozsah týchto nehmotných strát. Ako súkromná osoba máte taktiež možnosť žiadať o ospravedlnenie, ak to stav považuje za adekvátnu formu zadosťučinenia.

Ak viete pomenovať konkrétnu osobu, ktorá to robí a pokračuje v tom, tak by bolo vhodné ju upozorniť na nezákonný postup, dokonca by mohlo ísť o ohováranie. Už sme veľa klientom pomohli tak, že sme zaslali písomnú výzvu konkrétnej osobe a pohrozili jej právnymi následkami. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ohováranie,osočovanie, ako sa brániť? (Občianske právo)

Dobrý deň, na polícii sme boli vypočutí kvôli šikane mojej dcéry a jej dvoch spolužiačok. Bolo podané trestné oznámenie, avšak vyšetrovaním sa nič nedokázalo. Ako rodičia by sme radi podali trestné oznámenie za krivé obvinenie dievčat, poškodenie mena a ohováranie. Dievčatá sú vo veku 14 a 15 rokov. Za Vašu odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Ohováranie,osočovanie, ako sa brániť?

(odpoveď odoslaná: 08.08.2023)

Dobrý deň,
ak tomu rozumiem správne, tak na Vašu dcéru bolo podané trestné oznámenie, ktoré podali dve spolužiačky Vašej dcéry a Vy zvažujete podanie trestného oznámenia na uvedené dve spolužiačky. Ak sa domnievate, že dané osoby spáchali trestný čin, tak môžete podať trestné oznámenie. 

Čo sa však týka vyššie uvedených trestných činov, tak by museli orgány činné v trestnom konaní preukázať, že spolužiačky konali v úmysle privodiť Vašej dcére trestné stíhanie a trestné oznámenie bolo lživé. (krivé obvinenie)

Resp. v prípade ohovárania by muselo ísť o nepravdivý údaj v zmysle ust. § 373 Trestného zákona: 

Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.   Ak by sa preukázalo, že dané dve spolužiačky klamali, a naplnili jednu zo skutkových podstát trestný činov, tak by orgány činné v trestnom konaní mohli začať trestné stíhanie. 

Podotázka: Ohováranie,osočovanie, ako sa brániť? (Občianske právo)

Dobrý deň. Čo mám robiť, ak som mala problémy v bývalej práci, z ktorej som odišla kvôli konfliktu s kolegyňou, ktorá mi dokonca vyhrážala sa ublížením na zdraví? Nadriadená naše problémy neriešila, naopak, ich eskalovala. Keď som sa na ne sťažovala na vyššom mieste, nadriadená to nie len poprela, ale začala o mne šíriť nepravdy. Kvôli týmto obvineniam sa ma teraz nechcú prijať späť do práce, a to by som sa tam rada vrátila. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ohováranie,osočovanie, ako sa brániť?

(odpoveď odoslaná: 11.08.2020)

Dobrý deň,
v zásade máte dve možnosti. Môžete na ňu podať trestné oznámenie za ohováranie a poškodzovanie cudzích práv (ak Vás nevzali, kvôli klamstvám do práce, mohol by to byť dôvod na stíhanie). Tiež môžete podať žalobu na ochranu osobnosti a okrem ospravedlnenia si žiadať aj náhradu nemajetkovej ujmy.


Trápi vás "Ohováranie,osočovanie, ako sa brániť?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ohováranie,osočovanie, ako sa brániť? (Občianske právo)

Ako by som mala postupovať, ak ma jeden z dopisovateľov v miestnosti Veteráni na Azete už dlhší čas sústavne osočuje nechutnými a hanlivými urážkami? Upozornila som na to aj Azet, ale žiadna náprava zatiaľ nenastala. Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Ohováranie,osočovanie, ako sa brániť?

(odpoveď odoslaná: 03.07.2015)

Dobrý deň, pri internetových verejných diskusiách sú osočovanie a urážky bežnou skutočnosťou. Vzhľadom na vysokú mieru anonymity väčšiny užívateľov, by si preto každý zúčastnený mal zvážiť rozsah zverejnenia vlastných identifikačných údajov. V opačnom prípade potom riskuje existenciu útokov voči svojej osobe v miere, ktorá je spôsobila znížiť dôstojnosť a dobré meno v spoločnosti. Pokiaľ prevádzkovateľ web stránky nereaguje na Vaše požiadavky na zablokovanie jedného z "dopisovateľov", Vaše možnosti ochrany sú vzhľadom na už spomínanú vysokú mieru anonymity, značne obmedzené. Občiansky zákonník upravuje v § 11 právo každého domáhať sa ochrany svojej osobnosti, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a prejavov osobnej povahy. Právnym prostriedkom ochrany je žaloba na ochranu osobnosti. Vec je možné riešiť aj podaním trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu Ohovárania podľa §373 Trestného zákona, alebo podaním oznámenia o spáchaní priestupku proti občianskemu spolunažívaniu podľa § 49 ods. 1 pís. a) zákona o priestupkoch. Vo všetkých prípadoch je však potrebná identifikácia páchateľa, čo je komplikovaný postup.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ohováranie,osočovanie, ako sa brániť?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.