Máte
otázku?

Ohováranie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Trnava

Otázka: Ohováranie

Dobrý deň. Rada by som Vás požiadala o radu. Môj bývalý manžel od času nášho rozvodu v roku 2009 podal na moju osobu niekoľko vymyslených oznámení na polícii. V roku 2010 ma dokonca obvinil, že zanedbávam výchovu našich detí. Do dnešného dňa uvádza v každom súdnom konaní nepravdivé, ničím nepodložené informácie o mne, alebo zatajuje fakty, ktoré by mi mohli byť na úžitok. Tvrdí, že sa zanedbávam o deti, že zabraňujem deti v kontakte s ním, že deti zneužívam v rámci pomsty, že si denne kupujem a konzumujem alkohol a cigarety, a že mu vyhrozujem. Považuje sa toto jeho správanie voči mne za ohováranie alebo poškodzovanie mojej dobrej povesti? Ak áno, mohli by ste mi prosím poradiť, ako mám postupovať ďalej, aby tento cyklus konečne skončil? Moje zdravotné problémy sa zhoršujú kvôli stresu. Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Ohováranie

Dobrý deň. Trestný zákon (ďalej len TZ) okrem iného upravuje aj trestný čin ohovárania. Základná skutková podstata spomenutého trestného činu je upravená v ustanovení § 373 ods. 1 TZ, podľa ktorého: „Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.“
Za vami opísaných okolností môžete teda zvážiť napr. podanie trestného oznámenia pre ohováranie. Trestný oznámenie je však treba formulovať tak, aby ste sa sama vyhli prípadnému trestnému stíhaniu pre krivý obvinenie (ustanovenie § 345 TZ).
Nie je tiež vylúčené, že pokiaľ by konanie Vášho bývalého manžela nedosahovalo intenzitu trestného činu, mohol by byť prejednaný v priestupkovom konaní.

Trápi vás "Ohováranie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ohováranie (Nezaradené)

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o pomoc. Môj nájomník v byte mi poškodil skriňu, čo aj sám priznal v e-mailovej komunikácii, a navyše mal nedoplatok na energiách. Po ukončení nájmu odmietol uhradiť škody na skrini aj nedoplatok na energiách, preto som si zrážku vykonal z jeho depozitu. Ako formu pomsty rozšíril v obci, kde bývam, letáky s mojím menom, adresou a telefónnym číslom, v ktorých ma obviňuje z okrádania ľudí. Chcem sa opýtať, ako mám postupovať. Naplnil týmto konaním podstatu trestného činu ohovárania a poškodenia dobrého mena? Mám písomné dôkazy, v ktorých mi vyhrážal, že to urobí. Tento pán je mimochodom podmienečne odsúdený na 5 rokov za ekonomickú trestnú činnosť. Veľmi pekne ďakujem za Vašu pomoc.

Odpoveď: Ohováranie

(odpoveď odoslaná: 08.01.2024)

Dobrý deň,
áno v takomto prípade by sa mohlo jednať o trestný čin ohovárania v zmysle ust. § 373 ods. 1 Trestného zákona:

Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

Môžete teda podať trestné oznámenie na políciu alebo prokuratúru, a to ústne do zápisnice na polícií alebo prokuratúre alebo písomne poštou. Priložte k nemu aj dôkazy v podobe správ, ktoré Vám dotyčná osoba písala a ak máte k dispozícií, tak aj leták, ktorý dotyčný poroznášal po dedine v ktorej bývate. 

Súčasne v tomto prípade môžete postupovať aj v zmysle ust. § 13 ods. 1 Občianskeho zákonníka a podať žalobu na súd:

Fyzická osoba má právo najmä sa domáhať, aby sa upustilo od neoprávnených zásahov do práva na ochranu jej osobnosti, aby sa odstránili následky týchto zásahov a aby jej bolo dané primerané zadosťučinenie.

Ak by ste danú vec potrebovali prekonzultovať podrobnejšie, tak si môžete objednať konzultáciu na odkaze nižšie:

https://ficek.sk/dohodnut-termin-konzultacie.html

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ohováranie (Nezaradené)

Dobrý deň, manželov kolega mi písal a vyhrážal sa, že sa postará o to, aby manželovi strhli peniaze z výplaty. Neskôr tvrdil, že sa hneď zajtra postará o to, aby manžela vyhodili z práce. Pripomenula som mu, že manžela raz kopol do ľadviny a inému kolegovi pohmoždil rebrá a nikto to nerušil. Môj manželov kolega mi na to odvetil, že ma za tieto obvinenia podá na súd za očierňovanie. Vie, že to urobil a mnohým ľuďom ublížil tým, že ich nechal vyhodiť z práce a klamal okolo toho. Ak manžela vyhodia z práce len preto, že som mu napísala, že pije každý deň a manžela by mal nechať na pokoji, ohrozí to našu existenciu. Ja som chránená osoba, som invalid po dopravnej nehode, poberám nízke invalidné dávky. Ak 59-ročného manžela vyhodia z práce, bude ťažké nájsť mu inú v jeho veku. Prosím Vás, išlo by v takomto prípade aj o trestný čin? Ďakujem.

Odpoveď: Ohováranie

(odpoveď odoslaná: 30.04.2023)

Dobrý deň,

v takomto prípade by sa mohlo jednať o tzv. bossing, inými slovami šikanu na pracovisku a na mieste by bolo podanie sťažnosti zamestnávateľovi. V zmysle § 13 ods. 7 Zákonníka práce:

 

Zamestnanec má právo podať zamestnávateľovi sťažnosť v súvislosti s porušením zásady rovnakého zaobchádzania podľa odsekov 1 a 2, nedodržaním podmienok podľa odsekov 3 až 6 a porušením práv a povinností vyplývajúcich z pracovnoprávneho vzťahu; zamestnávateľ je povinný na sťažnosť zamestnanca bez zbytočného odkladu písomne odpovedať, vykonať nápravu, upustiť od takého konania a odstrániť jeho následky

 

V tomto smere je dobré, že máte elektronickú komunikáciu, kde dané vyhrážky vidno a môžete ju priložiť aj ako dôkaz. 

 

Čo sa týka napadnutia, ktoré spomínate, tak možné dôsledky závisia od intenzity. O ublíženie na zdraví ide vtedy, ak ide o "také poškodenie zdravia iného, ktoré si objektívne vyžiadalo lekárske vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie, počas ktorého bol nie iba na krátky čas sťažený obvyklý spôsob života poškodeného." (§ 123 ods. 2 Trestného zákona)

 

Ďalej by sa daná osoba mohla dopúšťať aj  trestného činu ohovárania. Podľa ust. § 373 ods. 1 Trestného zákona:

 

Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

 

Postih podľa tohto ustanovenia by však prichádzal do úvahy vtedy, ak by napríklad chcela daná osoba docieliť vyhodenie Vášho manžela z práce tým spôsobom, že by o ňom šírila nepravdivé údaje. 


Podotázka: Ohováranie (Nezaradené)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či mám nárok podať trestné oznámenie za ohováranie, ak na mňa niekto písomne napíše sťažnosť riaditeľstvu, že spolupracujem na ekonomickej trestnej činnosti s nejakou osobou. Dá sa k tomu podať aj nejaký iný paragraf okrem ohovárania? Táto situácia by mohla v budúcnosti ohroziť moje zamestnanie. Ak by sme sa rozhodli riešiť to súdnou cestou, nemám problém využiť aj platené služby, ak by sa to oplatilo a prinieslo by to pre mňa prospech. Robím svoju prácu tak dobre, ako len viem, a to, že si niekto dovolí takto napísať na môj účet, ma veľmi dojalo. Ďakujem vám za odpoveď. Prosím, ozvite sa mi.

Odpoveď: Ohováranie

(odpoveď odoslaná: 05.10.2020)

Dobrý deň,
toto môže byť považované za ohováranie. Najmä ak Vám to je spôsobilé privodiť ujmu.

Určite môžete podať trestné oznámenie, je potrebné ho dobre odôvodniť a priložiť dôkazy. 


Trápi vás "Ohováranie" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ohováranie (Nezaradené)

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať: terajšia partnerka môjho ex-partnera ma ohovára na Facebooku. Tvrdí, že som ich okradla a že som môjho ex-partnera podvádzala a podobne. Tieto informácie napísala môjmu priateľovi, s ktorým sa kôli tomu aj rozišiel. Ako by som mala postupovať alebo čo mám robiť? Ďakujem.

Odpoveď: Ohováranie

(odpoveď odoslaná: 01.08.2019)

Dobrý deň,

Trestného činu ohovárania sa v zmysle ustanovenia § 373 ods. 1 dopustí ten, kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu.

Za vami opísaných okolností môžete teda zvážiť napr. podanie trestného oznámenia pre ohováranie. Trestný oznámenie je však treba formulovať tak, aby ste sa sama vyhli prípadnému trestnému stíhaniu pre krivý obvinenie (ustanovenie § 345 TZ).

Je však možné, že v konečnom dôsledku bude trestné oznámenie zastavené a uvedený skutok bude prejednaný iba v rámci priestupkového konania. 


Podotázka: Ohováranie (Nezaradené)

Dobrý deň, už dlhší čas nám robí problémy sused. Uráža nás a tvrdí, že klameme, avšak bez svedkov. Naposledy nás na konaní stavebného úradu obvinil z falšovania dokumentov, čo je samozrejme úplný nezmysel. Bohužiaľ, v očiach ostatných účastníkov teraz pôsobíme ako podvodníci. Otázka: Máme možnosť podať na neho trestné oznámenie za ohováranie? Ak áno, kam sa takéto oznámenie podáva? Koľko nás podanie bude stáť? Je možné žiadať písomné ospravedlnenie alebo finančnú náhradu za nemajetkovú ujmu? Čo sa stane, ak prehráme súd? Niektorí svedkovia sa určite budú tváriť, že nič nepočuli. Budeme musieť zrejme zaplatiť náklady na konanie? Aká je priemerná suma? Ďakujem.

Odpoveď: Ohováranie

(odpoveď odoslaná: 12.06.2017)

Dobrý deň, ak sa obrátite na orgány činné v trestnom konaní a podáte oznámenie o skutočnostiach nasvedčujúcich tomu, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu, tak za toto oznámenie neplatíte žiadne poplatky. Na orgány činné v trestnom konaní má právo sa obrátiť každý a podať oznámenie o týchto skutočnostiach. Ak by aj po prešetrení celého skutku mali orgány za to, že skutok podozrivého nie je trestným činom, Vaše trestné oznámenie odmietnu (prehráte). Dôležité je však v trestnom oznámení používať podmieňovacie vety, aby ste nemohli byť obvinený z krivého obvinenia. Nemajetkovú ujmu alebo ospravedlnenie by ste s vyššou úspešnosťou mohli uplatniť v občiansko-súdnom konaní v rámci ochrany osobnosti. Toto konanie je však už spojené s poplatkovou povinnosťou a tiež v prípade "prehry" budete musieť protistrane nahradiť jeho trovy súdneho konania. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ohováranie (Nezaradené)

Dobrý deň, objednal som si kúpeľňové komponenty od istej firmy. Pán, ktorý si prišiel od nás navrhnúť komponenty, zmenil po zaplatení peňazí svoj prístup na neprofesionálny a dodanie tovaru bolo iné, ako sme sa dohodli. Po ukončení obchodu som sa rozhodol napísať na internete negatívne hodnotenie na túto firmu. Teraz sa mi majiteľ predajne vyhráža fyzickým napadnutím a súdnym procesom za ohováranie. Kto má v tomto prípade právo? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ohováranie

(odpoveď odoslaná: 22.03.2017)

Dobrý deň, pokiaľ ste nebol spokojný s predajom resp. s tým spojenými službami, mohol ste uplatniť reklamáciu podľa ust. zákona o ochrane spotrebiteľa /ust. § 18/.

Pokiaľ sa jedná o následné zverejnenie Vašej nespokojnosti s uvedeným predávajúcim ako dodávateľom vhodejším bolo skôr podať  na  Slovenskú obchodnú inšpekciu /www.soi.sk/. Pred kúpou môžete si overiť niektorých obchodníkov napr. na stránke Slov. asociácie pre elektronický obchod, prípadne pozrieť recenzie obchodníka. Fyzické napadnutie je neprípustné.  Podnet na SOI  môžete uplatniť aj  teraz následne. Návrh na súd podať môže,  otázkou dokazovania bude ním tvrdené ohováranie, nakoľko  toto spočíva v zmysle ust. Trestného zákona ú 373/  v uvedení nepravdivých  údajov :  Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ohováranie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.